אוכלים ובונים: מניעת אוסטאופורוזיס על ידי תזונה נכונה

14/04/2011

אוסטאופורוזיס, מחלה הגורמת לדילול העצם ולהפיכת העצמות לשבירות, היא מחלה שכיחה הפוגעת בכל אישה שלישית במהלך חייה. הרפואה עדין איננה יודעת לרפא אוסטאופורוזיס ולכן הדבר הנכון ביותר הוא למנוע את היווצרות המחלה. בואו ללמוד מה לאכול מגיל צעיר וכיצד לשמור על העצמות באמצעות תזונה נכונה

אוסטאופורוזיס היא מחלה נפוצה הפוגעת בעצמות והופכת אותן לחלולות, מדוללות ושבירות. המחלה פוגעת בעיקר בנשים מעל גיל 50 ולפי מחקרים אחרונים כל אישה שלישית בגילאים אלו, תחלה באוסטאופורוזיס במהלך חייה.
הטיפול הרפואי שקיים כיום לאוסטיאופורוזיס אינו מביא לריפוי מלא אלא תורם למניעת הידרדרות המחלה או הקלה על התסמינים. לכן, מומלץ לנשים בקבוצת הסיכון לפעול כבר מגיל צעיר למניעת המחלה, על ידי חיזוק העצמות ושמירה על מסת העצם באמצעות צריכת סידן בכמות מספקת אם באמצעות תוספי תזונה ואם באמצעות הקפדה על תזונה נכונה ובריאה.

צריכת הסידן המומלצת בגילאים השונים

90% ממסת העצם נבנית עד גיל 20, ובין הגילאים 20-35 נבנים 10% הנותרים. בין הגילאים 35-50 מסת העצם נשמרת ומגיל 50 בערך, סביב השינויים ההורמונלים של גיל המעבר והפסקת המחזור החודשי, יש תהליך מואץ של אובדן מסת עצם שנעצר רק עם התאזנות רמת ההורמונים בגוף בסוף גיל המעבר.

קיימים ארבעה גורמים שמשפיעים על מסת העצם:

  • נטייה גנטית 
  • רמת הפעילות הגופנית 
  • אכילת מזון המכיל סידן 
  • רמת הורמונים תקינה בגוף

כדי להגיע למסת עצם מקסימלית, חשוב לאכול מזון המכיל סידן החל מתקופת הילדות, ולשמור על רמות סידן תקינות גם לאורך תקופת הבגרות. האקדמיה הלאומית למדעים בארצות הברית מפרסמת את כמות הסידן המומלצת לצריכה יומית:

  • גילאי 1-3: 500 מיליגרם ביום
  • גילאי 4-8: 800 מיליגרם ביום
  • גילאי 9-18: 1,300 מיליגרם ביום
  • גילאי 19-50: 1,000 מיליגרם ביום
  • מגיל 50 ומעלה: 1,200 מיליגרם ביום

קלצ'יצו - למניעת אוסטאופרוזיסצורכים סידן ומחזקים את העצם

כדי להגיע לכמות הסידן המומלצת ביום כדאי לאכול מזונות עשירים בסידן ולהימנע ממזונות המונעים את ספיגת הסידן. בניגוד למיתוס, לא רק מוצרי חלב מכילים סידן – ישנם מזונות נוספים המכילים סידן בכמות גדולה יותר ממוצרי חלב וכדאי לכלול אותם בתפריט היומי.

מזונות המכילים כמות גדולה של סידן:

  • שומשום מלא וטחינה מלאה
  • גבינה צהובה, גבינה מותכת, גבינה צפתית וגבינה מלוחה
  • סרדינים וסלמון
  • שקדים ללא הקליפה, אגוזי לוז, אגוזי ברזיל וזרעי פשתן

מזונות נוספים המכילים סידן בכמות טובה:

  • סויה ואצות
  • ירקות: ברוקולי, כרוב, עלים ירוקים, גמבה
  • חרובים ופירות יבשים
  • פירות: תאנים, שזיפים, תפוזים, מלון, גויאבה, תות שדה
  • מוצרי חלב עיזים

חשוב לדעת: שומן עוזר לסידן להיספג בגוף. תזונה נכונה כוללת מזונות המכילים סידן יחד עם שומן – מסיבה זו, אכילת מוצרי חלב דלי שומן או שמכילים כמות קטנה מאוד של שומן עלולה לפגוע בספיגת הסידן ממוצרים אלה. כדאי לחלק את צריכת הסידן על פני כל היום ולאכול בכל ארוחה מנת סידן אחת לפחות.

זהירות! אויבי הסידן

אלטרנה אוסטאו תוסף תזונה לנשיםמעבר להעשרת התפריט במזונות המכילים סידן, יש לדאוג לכך שהסידן ייספג בגוף. ישנם מזונות או הרגלים שונים שמונעים מהסידן להיספג בגוף, בינהם:

  • עישון
  • צריכת משקאות עתירי קפאין: קפה, תה, משקאות אנרגיה, קולה
  • צריכת משקאות אלכוהוליים
  • חוסר פעילות גופנית
  • תרופות מסוימות – אם אתם נוטלים תרופות באופן קבוע, חשוב לשאול את הרופאים שלכם אם אתם מועדים לחוסר ספיגת סידן
  • סוכר ומלח בכמות גדולה
  • משקאות מוגזים

כדי לשמור על רמות סידן תקינות עם הכניסה לגיל המעבר, כדאי להעשיר את התזונה רבויית הסידן גם בתוספי סידן כדוגמת אלטרנה אוסטאו מבית כצט, שנועד להקל על תסמיני גיל המעבר ומשלים את כמות הסידן היומית שנשים צריכות לקחת או קלציצ'ו D3 פורטה מבית כצט, המכיל סידן בשילוב עם ויטמין D התומך בספיגה טובה של הסידן בגוף.
חשוב לזכור: אוסטאופורוזיס איננה גזירת גורל, אך חשוב להכיר את המחלה ואת גורמי הסיכון שלה ולתכנן את התזונה, הפעילות הגופנית וההרגלים שלנו בהתאם.

הדפסשלח לחבר
כתבות בנושא
מוקוליט
וסיקר
אלטרנה
לאם
פמינה לקטל
נורלבו