סובלים מהפרעות שינה? אתם לא לבד

1 בינואר 2013

הפרעות שינה היא בעיה ממנה סובל חלק גדול מהאוכלוסייה הבוגרת. לפעמים מספיק לשנות רק כמה מההרגלים שלנו כדי לשפר את איכות השינה ולמנוע נדודי שינה, אבל במקרים אחרים מומלץ להיעזר בתכשירים ובעזרי שינה, שיסייעו לנו לישון שינה רציפה עד הבוקר.

השעה 4 לפנות בוקר, אבל משום מה אתם מוצאים את עצמכם ערים. מסתובבים בבית החשוך, מטיילים בין המקרר למכשיר הטלוויזיה, שוטפים את הפנים, שותים משהו, ולא מבינים לאן נעלמה השינה המתוקה. אחרי זמן מה אתם חוזרים למיטה, נרדמים, ובבוקר אתם קמים עייפים ומותשים מהלילה שעבר עליכם, ויודעים שתעבירו את היום בפיהוקים מתמשכים.

 

נדודי שינה? אתם לא לבד

סקר של מכון הסקרים גיאוקרטוגרפיה מצא כי כ- 20% מהגברים וכ-30% מהנשים באוכלוסייה הבוגרת מתקשים להירדם בקלות, וסובלים מהפרעות שינה או נדודי שינה. 20% סובלים מהתופעה לפחות פעם בשבוע, והיא מחמירה עם הגיל.
הפרעות שינה יכולות להיגרם כתוצאה ממתחים, לחצים, חרדות ופחדים או בעיות בריאות, שנובעים לא פעם מסגנון חיים עמוס, שעות עבודה ארוכות, פעילות יתר, אימון גופני לפני שינה, נסיעות ארוכות (ג’ט-לג), ריבוי בשתיית משקאות אנרגיה וקפאין ועוד. כל אלה מונעים מאיתנו שינה רגועה ונעימה, שאחריה נוכל לקום ערניים ורעננים לבוקר החדש.

 

טיפול בהפרעות שינה

הקפידו על סדר יום קבוע – כניסה למיטה, מספר שעות שינה, ויקיצה בשעות קבועות קצרו את משך שנת הצהריים – שנת הצהריים אינה איכותית כמו שנת הלילה.

  • אל תאכלו ארוחה כבדה לפני השינה, ואל תשתו אלכוהול, משקאות המכילים קפאין או משקאות אנרגיה. מומלץ לאכול בעיקר פחמימות שטובות לשינה.
  • אל תעשנו לפני השינה – מלבד הנזקים האחרים שגורים עישון, הוא גם מעורר.
  • העסיקו את עצמכם במהלך היום, אבל השתדלו לא לעסוק בדאגות ובטרדות לפני השינה. פעילות יומיומית עוזרת לשנת לילה מתוקה.
  • פעילות גופנית במהלך היום מצוינת לשינה, אך הקפידו לא לעסוק בה לפחות 3 שעות לפני השינה.
  • רצף פעולות קבוע לפני השינה עוזר לגוף להכין עצמו לשינה הקרובה – קריאת ספר, צחצוח שיניים, האזנה למוסיקה מרגיעה וכל דבר שיעזור לכם להירגע.
  • אל תלכו לישון רק מתוך שעמום. היכנסו למיטה רק כאשר אתם מרגישים ישנוניים.
  • מזרון טוב, כרית נוחה וחדר מאוורר חשובים לשינה טובה ולמניעת נדודי שינה.

אם התעוררתם במהלך הלילה – אל תסתכלו על השעון. כשתצטרכו להתעורר הוא יצלצל גם אם לא תסתכלו עליו.

 

לישון עד הבוקר? זה אפשרי

כצט מציעה לכם פתרון שיקל על הפרעות השינה ויאפשר לכם להמשיך לחלום בשקט. טבליות טונייט Tonight נמכרות ללא מרשם רופא, ומיועדות כעזר לשינה לבני נוער ומבוגרים מגיל 12 ומעלה. התרופה מכילה חומר פעיל אנטי-היסטמיני, וטבלייה אחת או אפילו חצי טבלייה, כ-30 דקות לפני השינה, תעזור לכם להמשיך לישון ברציפות עד הבוקר. טונייט Tonight אינה ממכרת ובטוחה לשימוש עד שבועיים רצופים (לתקופות ארוכות יותר דרוש אישור רופא).

 

הקשר בין הפרעות שינה וכושר גופני

אם אתם נוהגים להתאמן באופן קבוע, אתם בוודאי מכירים את ההרגשה לאחר האימון: אתם מלאים אנרגיה, ולמרות שהגוף עייף, אתם מרגישים כי מילאתם מצברים. הכושר הגופני משפר את התפקוד שלנו ביום-יום, משפר את ההרגשה ומחזק את הביטחון העצמי. בעקבות האימון גובר קצב חילוף החומרים, חום הגוף עולה והגוף מתמלא באנרגיה. לכן אם יצאתם לאימון בשעת ערב מאוחרת, כדאי שתדעו שהמוח והגוף אינם מוכנים לשינה מייד לאחר האימון, אלא רק לאחר שהאנרגיה בה התמלאתם תפחת וגופכם יירגע.
הקפידו לא להתאמן כ- 3 שעות לפני שעת השינה שלכם על מנת למנוע נדודי שינה או הפרעות שינה אחרות.
התאמנו בשעות הבוקר או אחר הצהריים. כך תירדמו מהר ותישנו טוב יותר ממי שמתאמן בשעות הערב המאוחרות.

 

דיבור מתוך שינה

האם בן הזוג העיר לכם על כך שדיברתם בלילה מתוך שינה, או אולי שמעתם את הילד ממלמל בלילה? פעילות מתוך שינה נקראת פאראסומניה, והיא אינה מפריעה לאיכות השינה. דיבור מתוך שינה, ביעותי לילה או צעקות מתוך שינה הן תופעות נפוצות יותר בקרב ילדים צעירים מאשר במבוגרים, והן קורות בזמן שאתם שקועים בשינה עמוקה מאוד. לתופעת הדיבור מתוך שינה אין הסבר רפואי אך היא אינה מסוכנת, אינה משפיעה על איכות השינה וגם אין טיפול היכול למנוע את התופעה. לעיתים, אין משמעות לתכנים שנאמרים מתוך שינה והם נשמעים חסרי משמעות או שאינם מובנים. אם מדובר בילדים, קרוב לוודאי שהתופעה תיעלם מעצמה. לעומת זאת בקרב מבוגרים, דיבור מתוך שינה יכול להיות קשור ללחץ ולכן כדאי לבדוק אם האדם שמדבר מתוך שינה נמצא במצב נפשי קשה או לחוץ מסיבה כלשהי.

 

הפרעות שינה אצל ילדים

אחת מהפרעות השינה הנפוצות בקרב ילדים נקראת ביעותי לילה(Night Terrors) . התופעה נפוצה מאוד בקרב ילדים בני שנתיים עד שש. ילדים הסובלים מהבעיה עלולים להתעורר בפתאומיות מהשינה תוך התנשמות כבדה, בכי או צעקות. במקרים רבים לא ניתן להעיר את הילד מביעותי לילה ורק לאחר שהם חולפים הוא יחזור לישון. ברוב המקרים, הילד כלל לא יזכור כי התעורר בלילה.

הסיבות לתופעה לא לגמרי ידועות, אך גורמים כמו שינה לא סדירה, חום גבוה או לחץ עלולים להשפיע על הופעת ביעותי הלילה. אם ילדכם מתעורר בבהלה במשך הלילה חשוב שלא תנסו להעיר אותו. ברוב המקרים הוא יחזור לישון לבד ילד יחזור לישון לבד וכלל לא יזכור כי התעורר. אמנם לא קיימת תרופה או טיפול כלשהו לבעיה, אך ברוב המקרים התופעה חולפת מעצמה עם הגיל.

משרד הבריאות ממליץ על 9-12 שעות שינה בלילה לילדים בגילאי בית ספר יסודי.

 

הפרעות שינה אצל תינוקות

מהרגע שהתינוק נולד, אחד הדברים שהכי חסרים לנו זה שינה טובה. תינוקות רבים מתקשים להירדם בלילה, או שאינם ישנים שינה רציפה, מה שגורם לחוסר שינה גם של ההורים. קשה מאוד לדעת מה גורם להפרעות השינה בקרב תינוקות, אך אם התינוק שלכם אינו ישן בלילה, כדאי שתבדקו את:

  • התזונה של התינוק: תזונה לא מתאימה או רבה מדי
  • תנאי החדר: האם חם או קר מדי לתינוק
  • הרגלי השינה: האם לתינוק הרגלי שינה לא תקינים כגון הרדמה על הידיים, בעגלה או בתנועה
  • בריאות התינוק: יתכן והוא סובל מגזים, כאבי שיניים, חום או מחלה אחרת המשפיעה על חוסר השינה שלו

כדי להקנות לתינוק הרגלי שינה נכונים חשוב שתקפידו על סדר יום קבוע הכולל: ארוחות בזמנים קבועים וטקס שינה קבוע.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות