סובלים מהפרעות שינה? ייתכן שזה קשור ללונג קוביד אבל אל דאגה, יש פתרון

22 ביוני 2022

אם חליתם בקורונה והחלמתם, אתם בוודאי מרגישים תחושת הקלה. הבעיה היא שאתם לא חסינים לחלוטין בפני תסמיני פוסט קורונה, הידועים גם בשמם הלועזי: “לונג קוביד” (Long Covid).
הפרעות שינה הן חלק בלתי נפרד מהתופעות האלה, ובכוחן לשבש לכם את החיים גם שבועות, חודשים או אפילו שנים אחרי ההידבקות. אז ממה נובעות הבעיות האלה? מהי רמת השכיחות שלהן? ואילו פתרונות מומלץ ליישם כדי לשפר את השינה? על כך ועוד במאמר הבא.

קורונה, שינה ומה שביניהם

רבים ממחלימי הקורונה מדווחים על עייפות ובעיות שינה גם לאחר ההחלמה מהקורונה, במיוחד קשיים בהירדמות או נדודי שינה. אין כאן “נוסחה” חד משמעית, כאשר ייתכן שבעיות השינה יהיו בעלות דפוסים או דרגות חומרה שונות אצל אנשים שונים. מה שברור הוא שזוהי בעיה בהחלט שכיחה, כפי שתעיד סקירה שהצביעה על כך שכ90-30% ממחלימי הקורונה עלולים לפתח תסמינים כאלה או אחרים, כולל בעיות שינה. בעיות שינה עלולות להופיע אפילו אם הסימפטומים האלו לא היו קיימים אצל אותם אנשים כאשר היו חולים, ובקרב אנשים שלא חוו כלל את אותם התסמינים בעבר.

 

מהם הגורמים לקשיי שינה?

הסיבות הספציפיות להופעת התסמינים דווקא אצל אנשים מסוימים עדיין אינן ידועות. מחקר שפורסם לאחרונה מצביע על כך שחולי סוכרת, כמו גם אנשים שחוו במהלך המחלה קשיי נשימה או איבדו את חוש הטעם והריח שלהם, נמצאים בסיכון מוגבר לסבול מתופעות הלונג קוביד. חשוב להדגיש, עם זאת, שלא כל מקרה של הפרעות שינה לאחר הידבקות בנגיף הקורונה מעיד באמת על קשר ישיר ביניהם. רצוי שאדם הסובל מבעיות אלה, ועל אחת כמה וכמה מקשיים נוספים, ייגש לאבחון רפואי בהקדם האפשרי. לא חסרים כמובן גורמים שעלולים לשבש את השינה שלכם, ובדיקה מקיפה יכולה ללמד מהם ועד כמה הם חמורים.

 

הפתרון: מנוחה

הצעד הראשון שחשוב לבצע על מנת להתאושש מבעיות שינה, עייפות, תשישות והקשיים האחרים במסגרת הלונג קוביד הוא להקפיד על מנוחה – והרבה. הגוף והנפש זקוקים לזמן התאוששות מהנגיף. לכן ניתן לשקול מנוחה בבית “עד יעבור זעם”, או לכל הפחות האטה של קצב החיים.

  • יש שיטות שונות להרגעת הגוף והנפש שעשויות לסייע, דוגמת מדיטציה או יוגה, ואפשר לשלב אותן בשגרת החיים המחודשת.
  • בתקופה של חוסר ודאות מומלץ להקדיש את מירב המאמצים ליצירת סדר יום קבוע ככל שניתן, לרבות שגרת השינה. חשוב לנסות לישון ולהתעורר באותן שעות, פחות או יותר, ולהקפיד על מספיק שעות שינה. יש שימליצו להעניק לשנת הלילה את מירב תשומת הלב, כלומר, להימנע מתנומות קצרות במהלך היום שעשויות לבוא על חשבון שנת הלילה הרציפה והאיכותית יותר.
  • בנוסף רצוי להימנע מארוחות עמוסות או מביצוע פעילות גופנית מאומצת בשעה או בשעתיים שלפני השינה.
  • המלצה אחרת היא לבצע את ההכנה לשינה בצורה מרגיעה, לדוגמא להאזין למוזיקה או לקרוא ספר. הירדמות בצמוד לטלפון הנייד או במקביל לצפייה בטלוויזיה, מומלצות הרבה פחות.

 

התרופה שתסייע לכם ללכת לישון

אין כיום הנחיות ספציפיות לטיפול בהפרעות שינה הנוגעות ללונג קוביד. פתרון יעיל הוא תרופה להקלה על הפרעות שינה זמניות, כפי שעשוי כאמור להיות לאחר הידבקות בקורונה. טונייט (Tonight) מבית כצט היא תרופה ללא מרשם רופא, בצורת טבליות, המיועדת למטרה הזו בדיוק. התרופה מקלה על ההירדמות ואינה טומנת בחובה סכנת התמכרות, בניגוד לחלק מהתרופות האחרות המיועדות למטרה דומה.
אם הבעיה נמשכת חרף הטיפולים, מומלץ לגשת לרופא שינה לביצוע בדיקה מקיפה במעבדה. ייתכן שהסיבה להפרעות השינה שורשית יותר, בין אם יש לה קשר לתופעות הפוסט וקורונה ובין אם לא, כך שאבחון מקיף וטיפול מותאם יכולים לסייע לכם לחזור לישון.

 

מקורות מידע:

  1. איך להתמודד עם תופעות פוסט קורונה? – הדסה
  2. פוסט קורונה: כל מה שידוע על הנזקים ארוכי הטווח של הקורונה
  3. תופעות לונג קוביד – משרד הבריאות
  4. Post-acute COVID-19 syndrome

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות