כיצד מזג האוויר בישראל משפיע על עורך?

12 באפריל 2019

האקלים הישראלי הוא אקלים קשה למדי. ברוב ימות השנה השמש קופחת על ראשינו, החום מכביד והיובש נמצא בכל מקום. לאקלים זה, הנע כמעט תמיד על הסקאלה שבין חום סוב-טרופי נסבל בקושי לבין חום מדברי קשה מנשוא, יש השפעות רבות על גופנו – ובראש ובראשונה על עור הגוף.

האקלים הישראלי הוא אקלים קשה למדי. ברוב ימות השנה השמש קופחת על ראשינו, החום מכביד והיובש נמצא בכל מקום. לאקלים זה, הנע כמעט תמיד על הסקאלה שבין חום סוב-טרופי נסבל בקושי לבין חום מדברי קשה מנשוא, יש השפעות רבות על גופנו – ובראש ובראשונה על עור הגוף.

שכבת העור, הנחשבת לאיבר הגדול ביותר בגוף האדם, היא גם האיבר החשוף והפגיע ביותר. נזקי האקלים ושינויי מזג האוויר משפיעים על העור כל העת ומותירים את חותמם עליו מדי יום, ברמה שרובנו כלל לא מודעים אליה. אם כן, מה הן ההשפעות של מזג האוויר הישראלי על הגוף?

 

הרבה יותר מאשר קרינה אולטרא סגולית ותו לא

מבחינת רוב הישראלים, נזקי מזג האוויר והשמש מתייחסים בעיקר לקרינה האולטרא סגולית, קרינת ה-UV המוכרת והידועה, שהפכה מוכרת בכל בית הודות לקמפיינים המקשרים בין חשיפת העור לבין מחלת הסרטן. אין ספק שמדובר באחד הנזקים המשמעותיים (והמפחידים) ביותר בכל הקשור לאקלים הישראלי, אך זהו רק חלק אחד מסך כל הנזקים אשר עלולים להיגרם לעור תחת השמש הישראלית הקופחת.

אחד מתפקידיו של העור הוא כמובן להגן על הגוף כולו מפני נזקים חיצוניים. כדי לעשות זאת ביעילות זקוק העור לחומציות ברמה מאוזנת של 4-5.5 (pH), ללחות ברמה קבועה ולשומניות מספקת. כאשר עור הגוף בריא הוא נהנה מאיזון זה באופן טבעי, אך הבעיה מתחילה כאשר גורמים חיצוניים משפיעים על מצבו.
חום גבוה, אוויר יבש באופן קיצוני, לחות גבוהה, שינויי טמפרטורה קיצוניים ועוד שלל מאפיינים אקלימיים אותם מכיר כל ישראלי ממוצע, פוגעים בבריאות עור הגוף: רמת ה-ph שלו משתנה משמעותית, הלחות הטבעית שלו יורדת והוא הופך יבש, סדוק ומגורה. מכאן הדרך לפגיעה משמעותית בעור תהיה קצרה מאוד.

הנזקים שגורם מזג האוויר לעור הגוף יהיו קצרי טווח וארוכי טווח. אלו הנזקים שעלולים להיגרם לעור בטווח הקצר:

  • קילוף
  • יובש בעור לזמן ארוך
  • גרד בלתי פוסק
  • אדמומיות
  • התפתחות אלרגיות
  • היווצרות חתכים ופצעים מיקרוסקופיים המגבירים את הסיכון לזיהומים.

 

הנזקים לטווח הארוך יהיו:

  • פגיעה ביכולת ההגנה הטבעית של העור
  • פגיעה באלסטיות של העור
  • קמטים (עור הפנים יהיה לרוב הראשון להיפגע מבחינה זו)
  • הזדקנות מואצת של העור
  • פיגמנטציה
  • מחלות ובעיות עור – מאקנה ועד סרטן.

 

כיצד לטפל בעור הגוף ולמנוע פגיעה בו?

אמנם האקלים הישראלי כאן כדי להישאר (יש האומרים כי הוא אף הופך קיצוני יותר ויותר עם השנים) – אך אין זה אומר שעלינו להשלים עם הנזקים שהוא גורם לעור ולקבל זאת כגזירה משמיים. המפתח הוא שמירה על בריאות העור ועל חיוניותו: ככל שנהיה מודעים יותר למצב העור ונדאג לשמירה על רמה תקינה של חומציות, לחות ושומניות – כך נבטיח שהוא יהיה פגיע פחות ועמיד יותר.

השלב הראשון, אם כן, הוא אימוץ אורח חיים שאינו מזיק לעור: הקפדה על חשיפה מבוקרת לשמש, שימוש במסנני קרינה, הימנעות משינויי טמפרטורה קיצוניים (לדוגמה: מקלחת רותחת ולאחר מכן יציאה לחדר ממוזג), הקפדה על חימום לא מוגזם של החלל בו אתם שוהים – כל אלו יסייעו לשמירה על בריאותו הטבעית של העור.

השלב השני ידרוש מודעות גבוהה יותר למצבו של העור: עור יבש, מגורה ואדמומי – בעיקר באזורים רגישים כמו בית השחי, המפשעה, אצבעות הרגליים ועוד – אמור להדליק אצלכם נורה אדומה ולהתריע: נדרש כאן טיפול.


השלב השלישי נוגע לטיפול עצמו. כאן נכנסים לתמונה תכשירים שונים אשר מציעים לחות מספקת וחומציות ברמה מתאימה. תכשירים אשר יאפשרו לשמור על חיוניות העור לטווח הרחוק ואף יגנו עליו מפני זיהומים. סדרת תכשירים שעונה על דרישות אלו בצורה מלאה היא סדרת לקטופיל מבית כצט. כל מוצרי הסדרה היפואלרגניים ומתאימים לעור רגיש. המוצרים כוללים חומצה לקטית ומרכיבי לחות המופקים מחלב ברמת חומציות של pH3.5 – כזו שאינה פוגעת בשכבה השומנית של העור ותורמת משמעותית לבריאותו.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות