גלי חום בגיל המעבר גלי חום, תסמינים נוספים והטיפול

1 בינואר 2013
התקף חרדה

גלי חום, יחד עם מצבי רוח משתנים ועייפות הן רק חלק מהסימפטומים הפחות נעימים שמלווים את גיל המעבר. כיום אין סיבה להתפשר על איכות החיים – קיימים מגוון פתרונות שיעזרו לך לעבור את התקופה בקלות יחסית ולמזער את התופעות הנלוות לגיל המעבר.

בסביבות גיל 50 מתחילים שינויים הורמונליים בגוף האישה , הכוללים ירידה בייצור האסטרוגן המיוצר על ידי השחלות וירידה בייצור הורמון הפרוגרסטרון. בתקופה זו מפסיק המחזור החודשי, מה שמבשר על תחילת גיל המעבר (הידוע גם בשם מנופאוזה – Menopause).

הפסקת המחזור מלווה בתופעות לוואי לא נעימות, העלולות להפריע לשגרת החיים ולהשפיע על התפקוד בחיי היום-יום. יחד עם זאת, גיל המעבר אינו מחלה, ובעזרת שמירה על אורח חיים בריא וטיפול מתאים תוכלי להרגיש במיטבך.

 

תסמינים נפוצים של גיל המעבר אצל נשים

גלי חום
מרגישה שאת “מתה” מחום באמצע החורף? בן זוגך מתלונן על שינויים במצבי הרוח שלך? את לא לבד! נשים רבות שמגיעות לגיל המעבר סובלות ממגוון תופעות לוואי לא נעימות, שאחת מהן היא גלי חום. לצד הטיפול ההורמנלי, עלתה בשנים האחרונות המודעות לטיפול טבעי להקלה ומניעה של אותן תופעות.
למעלה מ-50% מהנשים סובלות מגלי חום בתקופת גיל המעבר. אין הסבר ברור לתופעת גלי החום בגיל המעבר, אך היא חלק מהשינויים ההורמונליים המתרחשים בגוף. גלי החום מציפים את הגוף באופן פתאומי ויכולים להיות מלווים בזיעה, או באדמומיות הדומה למעין פריחה מקומית. לאחר היעלמות גל החום יכולה להופיע תחושת קור המלווה בצמרמורות.
גיל המעבר אצל נשים, הידוע גם בשם מנופאוזה, מופיע כאשר האישה מפסיקה לקבל את המחזור החודשי, בערך בגילאי 55-40, כתוצאה מהפסקת פעילות השחלות. תופעות הלוואי, כגון גלי חום, יכולות להופיע עוד לפני הפסקה מוחלטת של המחזור, בשלב שבו הביוץ והמחזור אינם סדירים, עקב ירידה הדרגתית בכמות הורמון האסטרוגן וירידה בייצור ההורמון פרוגסטרון.

חשוב לזכור שגיל המעבר הוא שלב טבעי בחיים, שיחלוף עם הזמן. עם זאת, תופעות לוואי שמופיעות בתדירות ובעוצמה גבוהה עלולות להפריע לשגרת החיים ולהשפיע על התפקוד בחיי היום-יום. קיימות מספר דרכים לטפל בתופעות.

הפסקת המחזור
אחת התופעות המזוהות עם כניסה לגיל המעבר אצל נשים, שלמעשה מסמנת אותו, היא מחזור בלתי סדיר ובסופו של דבר הפסקתו.

שינויים במצבי הרוח
על פי מחקרים, כ-45% מהנשים סובלות משינויים במצבי הרוח במהלך תקופה זו. דיכאון, חרדה ועצבנות יתר יכולים להופיע ללא סיבה של ממש, בעקבות השינויים הורומנליים בגוף שגורמים לירידה ברמת הסרוטנין. הסיבה לשינויים במצב הרוח נובעת גם מהמצב הגופני, בתחושות אישיות של האישה בנוגע לדימוי גופה, בגלל הפסקת המחזור. בריחת סידן
הפסקת ייצור הורמון האסטרוגן בגיל המעבר גורמת ל בריחת סידן אצל 40% מהנשים . בריחת הסידן גורמת לאוסטיאופורוזיס, מחלה המאופיינת בירידה בצפיפות העצם והיחלשותה לאורך זמן והיא הגורם מספר 1 לשברים בקרב נשים לאחר גיל המעבר.

תסמינים גופניים נוספים שעלולים להופיע:

  • בעיות בהירדמות ונדודי שינה
  • עלייה במשקל והשמנה
  • נשירת שיער או שיעור יתר
  • דליפת שתן
  • הופעת כאבים בעת קיום יחסי מין ויובש בנרתיק
  • כאבי ראש
  • גלי חום

גיל המעבר

שמירה על אורח חיים בריא בנוסף על נטילת תוספים טבעיים, ועל אפשרויות הטיפול ההורמונאלי החליפי, אורח חיים בריא יכול להקל על הופעתן ועוצמתן של התופעות השונות.
להלן, המלצות לשמירה על אורח חיים בריא להתמודדות יעילה מול תופעות גיל המעבר:

  • תזונה נכונה: הימנעות ממזון חריף, צריכת קפאין, משקאות חמים ואלכוהול יכולים לסייע במניעת הופעת גלי החום המעיקים. כמו כן, במחקרים שנערכו בקרב נשים במזרח הרחוק, שם הסויה היא מרכיב עיקרי בתזונה, נמצא שרק אחוז קטן מהן מדווחות על תופעות גיל המעבר, ולכן מוצרי סויה עשויים להפחית את תופעות הלוואי.
  • פעילות גופנית קבועה: יכולה לסייע בהפחתת תדירות גלי החום, וכן מפחיתה את הסיכון לחלות באוסטיאופורוזיס ובמחלות לב.
  • הפסקת עישון: מחקרים מצאו שעישון עלול להקדים את שלב גיל המעבר בקרב נשים מעשנות בכחמש שנים.כמו כן, לפי הרפואה הסינית, גם טיפול באמצעות דיקור מסייע להקל על תופעות הלוואי.
  • חשיבה חיובית והעצמה עצמית: כמו בכל שלב בחיים חשיבה חיובית ואופטימיות, מציאת עניין ואתגר חיים תסייע לך גם במקרה זה. מחקרים מראים שנשים שיש להן עניין וקו מנחה בחיים (למשל, נשים בעלות אמונה דתית חזקה) סובלות פחות מתסמיני גיל המעבר.
  • טיפול הורמונאלי HRT – Hormone Replacement Therapy
    אצל נשים וגם אצל גברים הירידה בהורמוני המין הם גורם מרכזי לתופעות של גיל המעבר. בקרב נשים, קיימת ירידה דרסטית בייצור אסטרוגן ופרוגסטרון בסביבות גיל 50 מה שמשפיע על הגוף וגם על הנפש. המטרה בטיפול הורמונאלי לנשים בגיל המעבר, הוא להעלות באופן מלאכותי את רמת האסטרוגן ופרוגסטרון על מנת להקל על התסמינים השונים (גלי חום, יובש בנרתיק ועוד). לכצט תכשיר במרשם רופא הנותן מענה לדרישה זו בדיוק ובמידת הצלחה רבה. בזמן הטיפול ההורמונאלי, האישה צריכה להיות במעקב צמוד אצל הרופא המטפל. במהלך טיפול זה עלולות להופיע תופעות לוואי כגון: הקאות ובחילות, רגישות בשדיים, השמנה וכאבי בטן. בשנים האחרונות, פורסמו מחקרים רחבי היקף שמצאו כי טיפול מסוג זה מעלה את ההסתברות לחלות בסרטן השד ואת הסיכוי לקבל בשבץ.
  • מוצרים טבעיים: ברפואה הסינית מקובל לראות בגיל המעבר המשך טבעי ולאו דווקא הפרעה (או מחלה). ההסבר לתחושות הלא נעימות בגיל המעבר הוא בשל יציאה מאיזון של המערכת ההורמונאלית, וניתן לאזן את מערכות הגוף בחזרה באמצעות צמחי מרפא, תזונה מתאימה וטיפולים כמו דיקור סיני, פרחי באך, רפלקסולוגיה ועוד. לפי מומחים לרפואה טבעית צמחים מסוימים (למשל: פולי הסויה), עשויים לרפא חלק מתסמיני גיל המעבר. כיום ניתן למצוא מספר תוספי תזונה שמבוססים על צמחים בעלי תכונות דומות לאסטרוגן, שנקראים פיטואסטרוגנים.

חשוב לבדוק את רמות ויטמין D וסידן, רמה מאוזנת יכולה לשפר את איכות החיים בתקופה זו. במידה וקיים חוסר ניתן לצרוף תוספי תזונה.

זכרי, גיל המעבר אינו מחלה ובעזרת שמירה על אורח חיים בריא וקבלת טיפול מתאים תוכלי לעבור אותו בשלום ולהמשיך להנות מהחיים.

 

מידע נוסף על גיל המעבר:

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות