הלבנת שיניים בלי לצאת מהבית

18 במאי 2018

אם גם אתם סובלים מכתמים על השיניים כתוצאה מעישון או משתיית קפה ורוצים להעלים אותם בלי ללכת לרופא השיניים ולרוקן את הארנק, כדאי שתדעו קודם כמה דברים חשובים על שיטות ביתיות להלבנת שיניים

הלבנת שיניים אצל רופא שיניים יכולה להיות יקרה ולקחת זמן רב. מצד שני, הכתמים הנוצרים עם הזמן על השיניים עלולים להפריע לכם, ואולי גם לגרום לפגמים אסתטיים. אז לפני שהולכים לרופא השיניים, כדאי להכיר את השיטות הבייתיות להלבנת שיניים, איך כל שיטה משפיעה על השיניים שלכם והאם הן באמת עוזרות.

איך בנויה השן?
כותרת השן, שהיא החלק הגלוי של השן, בנויה משכבת אימייל ודנטיל. שכבת האימייל, הנקראת גם זגוגית השן, היא שכבה שקופה שעובייה הופך אותה ללבנה. הדנטיל היא השכבה הפנימית של השן וצבעה צהוב כהה. צבע האימייל יכול להשתנות עם הגיל וכתוצאה מהרגלים שונים שאימצתם במהלך חייכם. השינוי בצבע השיניים יכול לנבוע בשל חומרים שונים שנספגו במחזור הדם, כמו סוגי אנטיביוטיקה מסוימים. במקרים יותר נפוצים, שינוי הצבע נובע מחשיפת השכבה החיצונית של השן לחומרים כמו קפה, תה, יין או עישון סיגריות. קיימות שיטות בייתיות רבות להלבנת שיניים, רובן “תרופות סבתא” שעוברות מדור לדור. לפני השימוש בהן, מומלץ להכיר את את השיטות הנפוצות ואת הסיכונים שבשימוש תדיר בהן:

סודה לשתיה
עצה נפוצה מאוד היא לערבב מעט סודה לשתיה עם מים, לטבול בה את מברשת השיניים ולצחצח בעזרתה את השיניים.
הסיכון: הסודה לשתיה שוחקת את השכבה העליונה של השן ובכך נראה לפעמים מעט שיפור, אך לרוב האפקט זניח. מעבר לכך, שחיקת שכבת האימייל פוגעת בשן בצורה בלתי הפיכה ולכן הפעולה גורמת ליותר נזק מאשר תועלת.

מיץ לימון
צחצוח שיניים עם מיץ לימון הוא עצת סבתא ידועה לצורך הבהרת שיניים.
הסיכון: הלימון הוא חומצי, כך שבמגע עם שכבת האימייל של השן הוא שוחק את השכבה החיצונית של השן. כתוצאה מכך השן יכולה להיראות מעט יותר בהירה אך למעשה שכבת האימייל נחלשת והופכת לפריכה, וגוברת הסכנה של היווצרות חורים בשיניים.

מי מלח
שיטה להלבנת שיניים עם מוצר שיש לכל אחד בבית: המלח. צחצוח שיניים עם מעט מלח או מי מלח מראה שיפור מיידי בצבע השן.
הסיכון: לצחצוח השיניים עם מלח השפעה דומה לצחצוח בעזרת סודה לשתיה. המלח משייף את השכבה החיצונית של השן, ובכך ייתכן ויראה שיפור קל בצבע השן בשלב הראשון. למעשה, הצחצוח עם מלח יוצר חריצים בשכבת האימייל שהופכים למקום גידול לחיידקים. כך השן הופכת לפגיעה יותר ואף מוכתמת בעתיד יותר מהר.

מי חמצן
בשיטה זו שוטפים את הפה והשיניים באמצעות מי חמצן בריכוז נמוך של 3%, בדומה לשימוש במי פה. יש החושבים שמאחר ואצל רופא השיניים נעשה שימוש במי חמצן כמרכיב הפעיל של טיפול להלבנה, שימוש במי החמצן יהיה נטול סיכון.
הסיכון: מי החמצן אכן עוזרים להלבין את השיניים, אך עלולים לגרום לתופעות לוואי חמורות. חוקרים גילו שאנשים ששטפו את פיהם פעם עד פעמיים ביום עם מי חמצן בריכוז נמוך ביותר הזיקו לחיידקים החיוביים בפה. הפגיעה בחיידקים “הטובים” מובילה להתרבות של חיידקים וטפילים שליליים כמו פטריות על הלשון או חיידקים מזיקים. בעת ביצוע הלבנה אצל רופא השיניים, הרופא דואג לכך שמי החמצן יבואו במגע רק עם השיניים וכך לא יגרם נזק בחניכיים ובחלל הפה. פעולה זו קשה מאוד לביצוע בתנאים ביתיים.

משחת שיניים להלבנה
קיימות משחות שיניים שמיועדות להלבנת שיניים ועוזרות להעלים כתמים עקב עישון או שתיית משקאות כמו קפה, תה או יין אדום. השימוש במשחות השיניים להלבנה, מחליף את צחצוח השיניים השגרתי ולכן נוח ופשוט לשילוב באורח החיים.

ערכות ביתיות להלבנת שיניים
ישנן בשוק ערכות להלבנת שיניים לטיפול בייתי, אחת הערכות המובילות, היא ערכת ליקוויד סמייל (Liquid Smile) החדשנית בתחום הלבנת השיניים הביתית. בערכה ג’ל מרוכז המשלב כ- 12% מימן על- חמצני (הידרוג’ן פרוקסייד או באנגליתHydrogen peroxide) אשר במגע עם השן יוצר ריאקציה הגורמת לו להתפרק ולהפוך לחמצן (O2) פעיל. ע”י חמצון מולקולות הצבע הנמצאות במעטפת השן, החמצן שהפך לפעיל מלבין את הכתמים ומבהיר את צבע השיניים.


טיפים למניעת היווצרות כתמים על השיניים

תוכלו לפעול במספר דרכים כדי למנוע הצהבה נוספת של השיניים והופעה של כתמים חדשים:

  • צחצוח שיניים: מומלץ לצחצח שיניים פעמיים ביום, לא פחות אך גם לא יותר. צחצוח בתדירות גבוהה מזו יכול לפגוע בשן בעוד שצחצוח בתדירות נמוכה מאפשר הצטברות חיידקים וחומרים היוצרים את הכתמים.
  • שימוש בקש: בעת שתיית משקאות שיכולים לגרום לכתמים, כמו קולה או מיץ כהה, תוכלו להפחית את המגע של המשקה עם השיניים בעזרת שתייה מקש. אמנם לא ניתן למנוע את המגע לחלוטין, אך עדיף להפחית את החשיפה של השיניים לשתייה ככל הניתן.
  • חוט דנטלי: שימוש בחוט דנטלי מספר פעמים בשבוע מסייע לניקוי השיניים ולשמירה על ניקיון הפה. שמירה על הגיינת הפה היא חלק חשוב במניעת היווצרות של כתמים.

למידע נוסף בנושא בריאות הפה והשתלות שיניים בקרו באתר הדנטלי של כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות