לפני שרואים שני פסים: איך מכינים את הגוף לקראת הריון?

24 ביוני 2018

במהלך ההיריון לגוף שלנו יש משימה חשובה במיוחד – הוא זה ששומר על העובר, מסייע להתפתחות שלו ומעניק לו את כל מה שהוא צריך כדי להתפתח. לכן, כדאי להכיר את הוויטמינים שהגוף צריך לקראת הריון ואת המקורות הנפוצים שלהם. כמה זמן מראש כדאי להתחיל?

בכל הקשור לתזונה בריאה וויטמינים, יפה שעה אחת קודם.

 

חומצה פולית

זה חשוב כי: משרד הבריאות ממליץ על נטילת חומצה פולית לפחות שלושה חודשים לפני הכניסה להיריון, שכן מחקרם מראים שהיא מסייעת להתפתחות המערכת העצבית של העובר ולמניעת מומים מולדים. אחת מהפעולות החשובות של החומצה הפולית הינה סיוע לסגירת התעלה העצבית אצל העובר, המתרחשת כחודש לאחר ההתעברות, בזמן שנשים רבות עדיין אינן יודעות כלל שהן בהיריון.

מקבלים חומצה פולית באמצעות: תרד, כבד עוף, שעועית לבנה, עדשים, אספרגוס, חסה וגרגירי חומוס.

בכל יום צריך לצרוך: 400 מק”ג, לצרוך ההמחשה ב-100 גרם עלי תרד טריים יש כ-190 מק”ג חומצה פולית.

האויב הגדול ביותר שלה הוא: הזמינות במזון. היא נמצאת בכמויות קטנות במספר מצומצם של מזונות, ולכן משרד הבריאות ממליץ על נטילת תוסף תזונתי באופן יומיומי, לפחות 3 חודשים לפני הכניסה להיריון.

 

ברזל

זה חשוב כי: נשים רבות סובלות מחוסר ברזל בשל איבוד הדם בעת המחזור החודשי, לכן לקראת ההיריון צריך מנת ברזל כפולה בשל העלייה בנפח הדם והצורך לתמוך בעובר ובשלייה. מכיוון שספיגת הברזל ממזון הינה נמוכה ובשל חשיבותו הרבה, מומלץ לבצע בדיקות דם תקופתיות לזיהוי חוסרים בברזל.
מקבלים ברזל באמצעות: מינון הברזל הגבוה ביותר נמצא בבשר בקר אדום ובהודו. כמויות נמוכות נמצאות גם בקטניות, פירות יבשים וירקות ירוקים.

בכל יום מומלץ לצרוך: 15-20 מ”ג ברזל, שרק כ-10% מכות זו נספגת בגוף. רצוי לצרוך ברזל בשילוב עם ויטמין C, שמסייע לספיגה טובה יותר בגוף, למשל אכלו סטייק בקר עסיסי במשקל 250 גרם לצד כוס עדשים ירוקות מבושלות בשילוב עם עגבנייה טרייה וגמבה לשיפור הספיגה.

 

ויטמין C

זה חשוב כי: מלבד היותו מסייע לספיגת הברזל, ויטמין C הינו נוגד חמצון רב עוצמה, שמחקרים הראו שצריכתו לפני כניסה להריון מסייעת בחיזוק המערכת החיסונית של האם ובמניעת רעלת הריון ולידה מוקדמת.
מקבלים ויטמין C באמצעות: פירות וירקות, כמו תפוזים, תותים, קיווי, מנגו, עגבניות טריות, גמבה, אפונה ירוקה, ברוקולי וחמוציות.

בכל יום מומלץ לצרוך: 75-85 מ”ג ויטמין C. לקבלת הצריכה היומית המומלצת הקפידו על כוס מיץ תפוזים ביום או גמבה אדומה גדולה ביום או שני קיווי.

האויב הגדול ביותר שלו הוא: בישול. ויטמין C הינו מסיס במים, לכן בעת בישול ירקות הוא עוזב את הירק ועובר למים.

 

אומגה 3

זה חשוב כי: אומגה 3 משפיעה גם על הגוף וגם על הנפש, ולכן ידועה כמשפרת מצב רוח, תומכת בתהליך הפוריות ומסייעת לפעילות המוח. כניסה להריון עם רמה תקינה של אומגה 3 מסייעת להריון תקין ומחקרים מראים שהיא אף מפחיתה את הסיכון לדיכאון שאחרי לידה ומסייעת להתפתחות הראייה אצל התינוק לאחר הלידה.
מקבלים אומגה 3 באמצעות: בשמן דגים, שמן פשתן ואגוזי מלך.

בכל יום מומלץ לצרוך: 200 מ”ג אומגה 3,. ניתן לקבל מנה זו באמצעות כפית אחת של שמן פשתן ביום או בשתי מנות דג שמן בשבוע, כמו הרינג, סלמון או טונה.

האויב הגדול ביותר שלה הוא: מינון היתר. חשוב לשמור על גבולות הצריכה המומלצת, שכן כמות גדולה מדי של אומגה 3 עשויה להיות מסוכנת. כמו כן, מזון בעל תכולת שומן גבוהה מזיק לבריאות.

 

סידן

זה חשוב כי: מרגע היווצרותו, העובר צורך כמות גדולה מאוד של סידן לצורך בניית הגוף והעצמות. אם מגיעים להריון ללא מאגרי סידן תקינים, הסידן הנדרש להתפתחות העובר ירד ממאגרי הסידן בגוף האם, דבר שעשוי לגרום לפגיעה במרקם העצמות ואף מגדיל את הסיכוי לחלות באוסטאופורוזיס בעתיד. בדומה לברזל, גם ספיגת הסידן בגוף אינה מיטבית לכן מומלץ לצרוך סידן בסמוך או בשילוב לוויטמין D.

מקבלים סידן באמצעות: אצות ים, מוצרי חלב, סרדינים, טחינה ומוצרים על בסיס שומשום, שקדים טריים, אגוזים, תאנים מיובשות וברוקולי.

בכל יום צריך לצרוך: 1,000 מ”ג סידן. לצורך ההמחשה, בכוס חלב יש 240 מ”ג סידן ובכף טחינה גולמית יש 220 גרם, כך שצריכת הסידן צריכה להיות משולבת לאורך כל שעות היום בשתי ארוחות לפחות. חשוב להפריד בין מזונות עשירים בסידן לבין מזונות עשירים בברזל.
האויב הגדול ביותר שלו הוא: חומצה פיטית (שנמצאת בחיטה מלאה), חומצה אוקסלית (שנמצאת בירקות ירוקים) וקפאין.


** התכנים לעיל ניתנים למטרת מידע בלבד ואינם מהווים בדרך כלשהי עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה. חברת כצט משתדלת שהמידע המובא כאן יהיה מדויק ועדכני, אך אינה מציגה מצג או נוטלת על עצמה אחריות לכך שהמידע מדויק, שלם ועדכני. כל שימוש שייעשה במידע לעיל הוא על אחריות המשתמש בלבד. מקורות המידע לתוכן הכתוב שמורים במערכת.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות