התינוק שלך סובל מאנמיה? מחסור בברזל גורם לאנמיה

1 במאי 2019

הברזל הוא אחד המרכיבים התזונתיים החשובים ביותר בבני אדם, ובמיוחד בקרב ילדים ותינוקות, שכן הוא הכרחי לגדילתם והתפתחותם התקינה. מחסור בברזל גורם לאנמיה, המשפיעה אפילו על ה- IQ של תינוקות. איך יודעים מתי ילדנו סובל ממחסור בברזל, ואיך מטפלים בכך בצורה היעילה ביותר?

כולם זקוקים לברזל. אבל תינוקות וילדים זקוקים לכמויות משמעויות יותר כדי לגדול ולהתפתח. מחסור בברזל עלול לגרום לאנמיה, ומחקרים מוכיחים שתינוקות רבים סובלים מכך, היות ותזונתם עדיין אינה יציבה ואינה מכילה את כל המזונות העשירים בברזל. בטווח הארוך חוסר ברזל בתינוקות עלול לגרום להאטה בהתפתחות המוטורית והקוגניטיבית.

מחקרים מוכיחים כי תינוק שסבל מאנמיה עלול להיות בעל IQ נמוך במספר יחידות מתינוק שלא סבל מאנמיה.

 

מהי אנמיה ואיך מגלים אותה?

מקור הברזל במזון הטבעי מגיע בעיקר מבשר ודגים. בשר בקר, הודו וחלקים פנימיים כמו כבד ידועים כעשירים מאוד בברזל. היות ותינוקות, פעוטות וגם ילדים אינם אוהבים במיוחד לאכול בשר ודגים, הם נוטים מהר מאוד לפתח אנמיה.

 

מהי אנמיה?

מקור השם הוא ביוונית, ופירושו – חוסר דם, הפרעה במספר הכדוריות האדומות. הדרך לגילוי אנמיה היא באמצעות ספירת דם פשוטה הסופרת את כמות הכדוריות האדומות ואת רמת ההמוגלובין. יש לזכור שגם ילדים שאינם סובלים מהמוגלובין נמוך עלולים לסבול מאנמיה.

גם בקרב מבוגרים, וגם בקרב ילדים ותינוקות, הסימפטומים המוכרים של אנמיה הם בעיקר: עייפות, חיוורון, קוצר נשימה, דפיקות לב מואצות, ומחלות זיהומיות רבות המצביעות על ירידה בחוסן הגוף וביכולת להתנגד למחלות.

 

אז איך מטפלים? כללי ברזל

נטילת תוסף ברזל לתינוקות בני ארבעה חודשים עד שנה – הטיפול היעיל ביותר והמהיר ביותר הוא באמצעות תרופות המכילות ברזל. תרופות אלו יכולות גם למנוע בעיית אנמיה, וגם לטפל באנמיה שכבר קיימת. על פי הנחיות משרד הבריאות, רופאי הילדים רושמים לכל התינוקות הבריאים בישראל תוסף ברזל לתינוקות בני ארבעה חודשים ולפגים החל מהחדש השני ועד גיל שנה.

  • בדיקת דם – יש לבצע בדיקת דם לבדיקת רמת ההמוגלובין לתינוקות מגיל 9 חודשים ועד שנתיים וחצי.
  • הנקה או שימוש בתחליפי חלב – עד גיל חצי שנה הזינו את תינוקכם בחלב אם בלבד, או בפורמולות המועשרות בברזל.
  • מזונות עשירים בברזל – מגיל חצי שנה יש לתת לתינוק בהדרגה מזונות עשירים בברזל. כמו כן, עד גיל שנה הימנעו ממתן חלב פרה לתינוק.
  • הימנעו מלתת לתינוק לשתות תה, שמפריע לספיגת הברזל.

 

תוספי ברזל לתינוקות

בעבר, תכשירי הברזל הכילו מלחים לא אורגניים, שגרמו לתופעות לוואי בעיקר במערכת העיכול. היום ישנם מוצרים מדור חדש שאינם מכילים מלחים ואינם גורמים לתופעות לוואי. לתינוקות עד גיל שנה מומלץ לתת ברזל בטיפות יש כאלה שניתן לתת אותן לתינוק ביחד עם המזון.

ישנם גם מוצרים בסירופ המונע ומטפל באנמיה בקרב ילדים ומבוגרים, ואף קשישים הנדרשים לתוסף ברזל ומתקשים לבלוע כדורים. גם כאלה שניתן ליטול יחד עם מזון, מבלי שהדבר יגרע בספיגת הברזל.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות