שתלי עצם, עצם העניין על שתלים דנטליים

21 בפברואר 2010

בעשור האחרון התפתח מאוד תחום ההשתלות הדנטאליות ,זאת בזכות שתלי העצם האיכותיים אשר פותחו על ידי החברות השונות. השתל הדנטאלי הינו תקן המוחדר לתוך עצם הלסת ומתפקד כשן לכל דבר . המפתח להצלחתו הוא בסיס העצם אליו הוא מתחבר.

מאת אורנה יצחקי בירנבך

בעשור האחרון התפתח מאוד תחום ההשתלות הדנטאליות ,זאת בזכות שתלי העצם האיכותיים אשר פותחו על ידי החברות השונות. השתל הדנטאלי הינו התקן המוחדר לתוך עצם הלסת ומתפקד כשן לכל דבר. המפתח להצלחתו הוא בסיס העצם אליו הוא מתחבר. כאשר כמות ואיכות העצם אינם מהווים מצע מספק לשתל,יש לבצע שחזור רכס העצם. במקרים כאלה משתמשים בשתלי עצם ומאפשרים “קרקע” טובה ובטוחה להתקנת השתל הדנטאלי.

ראיון עם ד”ר רחל ענר מומחית לפריודונטיה ומרצה מבוקשת בתחומה בארץ ובעולם:
“תחום ההשתלות הדנטאליות בארץ, כמו בעולם, הולך ומתפתח מאוד. רק בשנה החולפת גדל היקף ההשתלות הדנטאליות בישראל בשיעור של 15-12 אחוז. ב-50% מההשתלות הדנטאליות נדרשת גם השתלת עצם.”
ראיון עם ד”ר רחל ענר מומחית לפריודונטיה, המבצעת השתלות עצם מסביר את חשיבותן.

 

מהו שתל דנטלי?

שתל הינו התקן בצורת בורג העשוי מחומרים מלאכותיים (סגסוגת טיטניום) ומצופה בחומרים תואמים ביולוגיים,אשר מוחדר ומעוגן לתוך עצם הלסת ומהווה בסיס יציב אליו ניתן להרכיב את הכתר.
לאחר ההשתלה,תאי עצם מתפתחים סביב השתל ומחזקים אותו למקומו ותהליך זה אורך בין 3-9 חודשים.

שתלים דנטליים

 

במה תלויה הצלחת ההשתלה הדנטאלית?

הצלחת השתלה מושפעת ממספר גורמים,בניהם:

  • איכות השתל, הנמדדת בדיוק, בטכניקות היצור ובהקפדה על הגימור.
  • שטח פני השתל- מחקרים רבים הוכיחו שככל ששטח פני השתל גדול יותר ההתמזגות עם העצם טובה יותר.אי לכך יש עדיפות ברורה לשתלים בורגיים בעלי שטח פנים מחוספס.
  • מהלך הריפוי הכללי של המתרפא.

מדוע חשובים השתלים, מהם היתרונות בשימוש בשתלים דנטלים?

אין ספק כי לשתלים חשיבות רבה וגדולה בכל הקשור לתפקוד של הפה ולאיכות החיים. חשיבותם ויתרונם בא לידי ביטוי במספר אספקטים:

  • אסטטיקה- שתלים דנטלים נותנים תחושה הדומה לשיניים הטבעיות.השתלים עוברים אינטגרציה לתוך מבנה העצם ועוזרים בשמירה מפני אובדן העצם והחניכיים אשר מתרחשת לרוב לאחר הרכבת גשרים או תותבות נשלפות.
  • שימור שיניים “בריאות” –שתל אחד ובניית כתר מעליו מונע את הצורך בהשחזת שיניים הסמוכות הבריאות לצורך הרכבת הגשר.
  • איכות חיים- שתל מונע את הצורך בתותבות נשלפות הנשענות על החניכיים וגורמות לאי נוחות ,כאבים ,ספיגת עצם ומעניקות רק כ-40% בלבד מיעילות לעיסה רגילה.

 

אם כך, באילו מקרים מומלצת השתלה?

מומלץ לבצע השתלה דנטאלית במקרים הבאים:

  • במצב של חוסר שן בודדת –שצל אחד ובנית כתר מעליו מונע את הצורך בהשחזה ובטיפול שורש בשיניים הסמוכות.
  • במקרים בהם חסרה שן טוחנת בודדת,לעיתים ניתן לבצע שתל אחד רחב בקוטר 6 מ”מ במקום 2 שתלים בקוטר סטנדרטי.
  • במצב של חוסר שיניים כללי- עיגון וייצוב תותבות. תותבות מהוות תחליף ירוד לשיניים טבעיות .ניתן לעגן ולייצב תותבת ע”י 2-4 שתלים באמצעות חיבורים מיוחדים המעניקים נוחות, ביטחון בדיבור ובאכילה וכו’.
  • בשיקום קבוע ע”י שתלים- מספר רב של שתלים יכולים לשמש בסיס לשיקום קבוע של הלסת זאת בתנאי שקיימת כמות ואיכות עצם מספקת.

 

למי מתאימה ההשתלה?

השתלים מתאימים כמעט לכל אחד,ללא הגבלת גיל,אך תלויה במצב בריאותו של המטופל. אדם שמצב בריאותו יציב,גם אם יש לו מחלה כרונית המטופלת ,יכול ליהנות משתלים.

 

מהי הבשורה החדשה והמרעישה בתחום השתלים?

בשנים האחרונות, הבשורה החדשה בתחום מתבטאת בטכניקות השונות המאפשרות לשחזר עצם. שחזור עצם נדרש כאשר מתרחשת ספיגת עצם לאחר אובדן שיניים עקב מחלת חניכיים, או עקירות, או לאחר טראומה באזור הפנים. מצבים כאלה מקשים על התקנת שתלים ועל כן יש לבצע שיחזור של העצם-אוגמנטציה (בניה מחדש של עצם).

 

מהי אוגמנטציה?

אוגמנטציה היא תהליך בניית עצם תלת מימדית ע”י השתלת עצם, במטרה לאפשר התקנת שתלים. כנראה שתלים דנטאליים, שומרים על עצם הלסת באותה מידה כמו שיניים טבעיות. כאשר אין שיניים העצם נספגת מהר יותר.

 

באילו מקרים נדרש ביצוע אוגמנטציה- השתלת עצם?

אנחנו מבצעים תהליך של השתלת עצם במקרים הבאים:

אוגמנטציה מידית כטיפול מונע ביום העקירה-לאחר עקירת שן קיים תהליך טבעי של ספיגת עצם הלסת. על מנת למנוע נסיגת עצם ולשמר את העצם הקיימת לצורך התקנת שתל עתידי, יש לבצע אוגמנטציה בזמן ביצוע עקירת השן.

אוגמנטציה “מאוחרת” –במקרים בהם העצם נספגה, חובה לבצע אוגמנטציה “מאוחרת” שמשמעותה השתלת עצם מספר שבועות או חודשים לאחר העקירות.
אוגמנטציה ע”י שימוש בבלוק עצם –מאפשרת שיחזור עצם הלסת, מתקנת את העיוות ומקלה על התקנת שתלים דנטאלים במיקום אידיאלי. עיקר בניית העצם יעשה במימד הרוחבי ובמידת הצורך אף במימד האנכי.

 

מהו תחליף העצם המוביל במרפאתך?

במרפאתנו משתמשים ברוב המצבים בהם דרושה השתלת עצם נרחבת בתחליף עצם מסוג Bio-Oss.

 

אצל מי מומלץ לבצע שתלים?

כל רופא שיניים מורשה לבצע שתלים דנטאלים . יחד עם זאת מומלץ לבצעם אצל רופא שיניים בעל ניסיון רב בתחום ההשתלות, כדוגמאת פריודונט או מומחה לכירורגיית פה ולסת. יש לזכור שהשתלים מחוברים באופן הדוק אל החניכיים ולעצם הלסת.

לשאלות נוספות :
www.anner.com

 

השתלות דנטאליות

סקר גיאוקרטוגרפיה שנערך בקרב מומחים ברפואת חניכיים, מומחים בכירורגית פה ולסתות ורופאי שיניים כלליים שמבצעים השתלות דנטאליות מצא כי:

  • מחצית מההשתלות הדנטאליות מבוצעות ע”י מומחים במחלות חניכיים- פריודונטים או מומחים בכירורגית פה ולסת – ומחצית על ידי רופאי שיניים כללים.
  • ב-50% מההשתלות הדנטאליות דרושה השתלת עצם.
  • מוצרי Bio-Oss ו Bio-Guide הם מובילי שוק תחליפי העצם והממברנות בישראל

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות