איך ליהנות מארוחת חג ולא לסבול מנפיחות בבטן?

21 בספטמבר 2018

החגים מזמנים עבורנו אתגר לא קטן בדמות ארוחות החג. ההתרגשות הגדולה לקראת ערב החג גורמת לבשלנים של המשפחה לצאת מגדרם והתוצאה – הרבה יותר מנות ממה שצריך. איך אפשר ליהנות מארוחת החג בלי לסבול מכאבי בטן, עצירןת, גזים ונפיחות?

שולחנות ארוחות החג לרוב עמוסים בהרבה מנות עיקריות, תוספות מגוונות, סלטים ומנות אחרונות שגורמים לרבים לאכול “דרך העיניים” ולהתעלם מהקיבולת של הקיבה. ארוחות החג הן מוקשי דיאטה מוכרים וידועים, וגם המקפידים ביותר חורגים מכללי התזונה שהם רגילים אליהם. לכן, כמו מרבית האנשים, גם אתם עלולים לשים בצד לערב אחד את התזונה הבריאה והמאוזנת ולטעום מכל המטעמים שהכינו הדודות שלכם.

גם אם בחרתם להשאיר את הדיאטה לימי חול, חשוב לדעת שזלילה ללא מודעות גורמת לעיתים קרובות ל נפיחות בבטן, לגזים בבטן ולכאבי בטן , במיוחד בכל הקשור לארוחות בשעות הערב. מלבד אי הנוחות הפיסית שמתלווה לכך, מדובר גם בתופעה מביכה מהבחינה החברתית.

 

מלבד פתיחת כפתור, ניתן לאמץ מספר הרגלי תזונה נכונה

שיאפשרו לכם להמשיך וליהנות מארוחת החג ולהימנע מתחושת העומס שאחריה:

  • אין לדלג על ארוחות במהלך היום : רצוי לאכול ארוחת צהרים קלה לפני ארוחת החג שמכילה מנת ירק ומנת חלבון. הרעבה עצמית במהלך כל היום רק תגרום לכם “לטרוף” יותר מידי בארוחת החג.
  • בסעודת החג שלבו מנה של ירקות : מנת ירקות מבושלים או חיים משפרת את תהליכי העיכול ואת ההרגשה לאחר הארוחה ובכך מקלה על תחושת הכבדות.
  • הימנעו מקטניות ודגנים : דגנים מלאים וקטניות נוטים לתסוס עם הגעתם למעי ועל ידי כך להגביר את קצב ייצור הגזים. לכן, מומלץ להשאיר שעועית, אפונה, עדשים ודומיהם מחוץ לתפריט ארוחת החג שלכם.
  • צמצמו את בליעת האוויר : הימנעו מלעיסת מסטיק, מציצת סוכריות ושתיית משקאות מוגזים. מניעת כניסת אוויר למערכת העיכול תפחית את הנפיחות ותקל על שחרור הגזים.
  • התמקדו רק בתבשילים המיוחדים : חבל לבזבז מקום בבטן וקלוריות על מאכלים כמו אורז ותפוחי אדמה שיש בכל ערב רגיל. התמקדות בתבשילים המיוחדים תאפשר לכם לטעום יותר מאכלים בלי להרגיש עומס, וגם כך לא תאכזבו את הבשלן המשפחתי שיציע לכם לטעום עוד משהו קטן.
  • הקפידו על שתיית מים מרובה : מאכלים מתובלים או שמנונים יוצרים תחושת צמא שלפעמים מתפרשת כרעב. הקפדה על שתיית מים לפני הארוחה ובמהלכה תעזור לכם להקשיב לגוף ולא לחרוג מכמות המזון שאתם מסוגלים להתמודד איתה.
  • הימנעו משילוב בין יותר מידי מנות עיקריות : בשולחנות חג רבים שפע המאכלים גדול בהרבה מהצרכים התזונתיים של הסועדים, ובמקרים רבים יש מספר מנות עיקריות שונות – גם דגים, גם בשר, גם עוף וכדומה, שכולן מכילות רמות גבוהות של חלבונים. במקרים כאלו רצוי לבחור מראש את המנה שאתם רוצים לאכול ולהתמקד בה, שכן עומס חלבונים גורם לעיתים קרובות לכאבי בטן ותחושת כבדות אחרי הארוחה.
  • בחרו מנה אחרונה קלילה : אחרי ארוחת רווית חלבונים רצוי לבחור בקינוח על בסיס פירות או עוגייה אחת, ולהתרחק מעוגת קצפת שמכילה חלבוני חלב או חלבון צמחי ותורמת לתחושת הכבדות.
  • בצעו פעילות ספורטיבית : לאחר הארוחה או למחרת אפשר לצאת להליכה או לבצע פעילות ספורטיבית אחרת שתקל על הגוף וגם תסייע בפירוק הקלוריות העודפות.

מומלץ לקרוא גם על טיפול והתמודדות עם צרבת

חג שמח, ובתיאבון!

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות