שנה ראשונה בגן? התכוננו למחלות

23 בנובמבר 2018

השנה הראשונה בגן היא האתגר הראשון מולו ניצבת המערכת החיסונית של ילדכם, וכן גם סבלנותו של המעסיק שלכם. כדאי לדעת מהן המחלות הנפוצות, מה הגננת יכולה לעשות וכיצד אתם יכולים להקל על ילדכם בזמן מחלה. הבשורה הטובה: זה עובר

מזל טוב! הפעוט שלכם נכנס בפעם הראשונה לגן ילדים. לצד ההתרגשות הרבה, צפויה לכם ולו תקופת הסתגלות קלה שבה ילדכם ילמד להכיר את הגננת, הסייעות והילדים ואתם תתוודעו לדיירי הגן הבלתי רצויים – הוירוסים והחיידקים.

 

מה מחכה לכם בשנה הראשונה בגן?

בעקבות אופי הפעילות בגני הילדים, המשחק בצעצועים משותפים והשינה המשותפת, שיעורי ההידבקויות בזיהומים ויראליים הוא גבוה במיוחד. גם בגנים שמקפידים על היגיינה וניקיון, קשה מאוד למנוע הדבקה אם מגיע לגן ילד חולה.

לרוב, מדובר במחלות ויראליות שנגרמות מנגיפים שחודרים לגוף דרך מערכת הנשימה, והטיפול באנטיביוטיקה אינו יעיל במקרים אלו. מחלות אלו קיבלו את הכינוי מחלות החורף, שכן הן נוטות להתרבות בעונה הקרה כשהחימום עובד והחלונות סגורים, אך בפועל הן קיימות לאורך כל השנה.

מהם התסמינים הנפוצים?

חום – כשהגוף מתמודד מול חדירה של וירוסים וזיהומים שונים הוא מעלה את החום, וברוב המקרים אין בכך סכנה. עליית טמפרטורת הגוף מקשה על התרבות הווירוסים ובכך משמשת כמנגנון הגנה טבעי של הגוף.

צינון ושיעול – מדובר בזיהום נגיפי של דרכי הנשימה העליונות וריריות הריאה שגורם להפרשת ליחה מוגברת. צינון היא אחת ממחלות הילדים הנפוצות ביותר, ואצל פעוטות שאינם יכולים לקנח את האף או לכחכח מדובר במטרד שמתלווים אליו גם ירידה בתיאבון, קושי בשינה, גירוי באזור הנחיריים וחולשה כללית.

שלשולים והקאות – השירותים ומשטחי ההחתלה בגני הילדים הם חממה להתרבות חיידקי המעיים השונים, כשהשכיח ביניהם הוא וירוס הרוטה, שהינו מאוד מדבק ונפוץ במיוחד בגני הילדים. הסכנה העיקרית שטמונה בזיהומי המעיים היא סכנת התייבשות, לכן חשוב להקפיד על שתייה מרובה ועל מתן טיפול תומך שימנע איבוד נוזלים ומינרלים חיוניים מהגוף. אם התופעות נמשכות יותר מחמישה ימים מומלץ להתייעץ עם הרופא. אם אינכם בטוחים שאכן ילדכם סובל בהכרח משלשול תוכלו להיעזר במאמר מפורט באתר על שלשולים של תינוקות.

דלקות אוזניים – דלקות אוזניים תכופות נובעות לעיתים מזיהומים בתעלה שבין הלוע לחלל האוזן. לרוב היא כרוכה גם בכאבים חזקים ורצוי לטפל בהם בעזרת משככי כאבים המותאמים לפעוטות.

 

מה הגננת יכולה לעשות?

לא להכניס לגן ילד חולה – הכלל הראשון והחשוב ביותר הוא למנוע כניסה של ילדים חולים לגן. לעיתים גננות מתקשות לעמוד באסרטיביות מול ההורים, וכתוצאה מכך ילדים שרק אתמול נשלחו הביתה עם חום מגיעים שוב למחרת. כיום, בגנים רבים מקובל לבקש אישור מהרופא שמעיד שהילד בריא.

שמירה על היגיינה – רצוי מאוד לאוורר את הגן במהלך היום וגם לפני הגעת הילדים בבוקר. מעבר לכך, חשוב להקפיד על שטיפת הידיים לאחר החתלה או ביקור בשירותים וללמד גם את הילדים הגדולים לשטוף את הידיים בתדירות גבוהה.

הקפדה על מזון טרי ונקי – זיהומים רבים מגיעים כתוצאה מפירות וירקות לא נקיים או מזון שעמד בחוץ. שמירה על תנאי אחסון נאותים יכולה לצמצם באופן משמעותי את התפתחות הבקטריות והמזהמים במזון.

הפרדת כלי האוכל, המוצצים והבקבוקים – זה לא פשוט, אך רצוי להקפיד שהילדים לא ישתמשו בכלי האוכל של חבריהם לגן, וכן להקפיד שכל ילד ישתה מכלי המים שלו.

 

מה אתם יכולים לעשות?

חזקו את מערכת החיסון של ילדכם – הקפידו על חיסונים בזמן, על תזונה בריאה ומגוונת ועל שתיית מים בכמות מספקת. אם יש מספר ילדים בבית, רצוי להפריד בין הילד החולה לבין אחיו כדי שלא תאלצו להתמודד עם מגיפה כוללת שתגרור אובדן ימי עבודה מרובים.

שמרו על אמפתיה וסבלנות – הפעוט שלכם חולה ואתם רוצים להקל עליו, אך לרוב אין דרך לקצר את משך המחלה ועל ילדיכם מוטלת המשימה העיקרית שהיא להתחזק ולתת לגופו את הזמן הדרוש להחלמה.
אם ילדכם סובל מכאבים או חום גבוה ניתן להקל על התסמינים בעזרת תרופות.

ולבשורה הטובה שהבטחנו – ההתמודדות עם מחלות אלו בשנה הראשונה בגן היא טבעית ונורמלית, והתסמינים ילכו ויתמעטו ככל שילדכם יגדל ויתחזק. בינתיים צפויה לכם ולילדכם שנה מלאת חוויות חדשות וחברים חדשים. תיהנו ממנה.

 

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות