הגיל להתחיל: איך חושפים את התינוק למוצקים?

11 במאי 2019

בגיל 17 שבועות משרד הבריאות ממליץ להתחיל בחשיפת התינוקות למזון מוצק. לפניכם כל המידע והטיפים על הצעדים הראשונים של התינוק בעולם המוצקים, עד לשילוב של שלוש ארוחות ביום לקראת גיל שנה

המעבר לאכילת מזון מוצק הוא שלב חשוב מאוד בהתפתחות התינוק. הקיבה שלו לומדת להתרגל למזונות חדשים, הוא מקבל ויטמינים ומינרלים חיוניים מפירות וירקות טריים וכן, מהאכילה באמצעות כפית התינוק לומד להתגבר על רפלקס הדחיקה שגורם לו לדחוף החוצה מה שנכנס לפיו ולפתח את תנועת הלשון החשובה גם לדיבור. עם הזמן, התינוק שלכם ילמד לאכול באופן עצמאי ויפתח קורדינציה על ידי אחיזת מזון ביד והכנסתו לפה. תחילת החשיפה למוצקים היא גם זמן מצוין להקניית הרגלי תזונה נכונה.

 

האם התינוק שלכם מוכן לחשיפה למזון מוצק?

יש כמה קריטריונים שבעזרתם תוכלו להעריך אם הגיע הזמן לשלב מוצקים:

  • האם התינוק יכול להחזיק את ראשו בצורה יציבה וישרה? תנאי זה הוא הכרחי לצורך היציבה המתאימה לאכילה של אוכל מוצק.
  • האם התינוק יכול לשבת זקוף עם תמיכה? היכולת לשבת על כסא האוכל מאפשרת לתינוק להגיע לתנוחה המתאימה לאכילה.
  • האם התינוק מראה תיאבון מוגבר? תיאבון מוגבר הוא סימן לכך שהתינוק צריך יותר ממה שהוא מקבל מההנקה או הפורמולה.
  • האם התינוק מבטא התעניינות באוכל שלכם? הבעת העניין יכולה לנבוע ממוכנות להיחשף למזונות נוספים.
  • האם התינוק הכפיל את המשקל בו הוא נולד? תינוקות רבים מוכנים להתחיל את החשיפה למזון מוצק בשלב זה.

איך מתחילים?
מערכת העיכול של התינוק מתפתחת לאט, לכן כדאי להיות קשובים לקצב שלו כשאתם רוצים ללמד אותו לאכול אוכל מוצק. שלב החשיפה למזון לא יהיה מוקדם מגיל ארבעה חודשים, ולא מאוחר יותר מגיל 8 חודשים. בתקופה זו מתחיל מאגר הברזל הטבעי בגופו של התינוק להפוך לדל יותר, לכן חשוב לתת לתינוק מזון נוסף שיספק לו את הברזל הדרוש לו. כמו כן, גם לאחר החשיפה למוצקים חשוב להמשיך ולתת תוסף ברזל שמותאם לתינוקות ולפעוטות, כמו טיפטיפות פריפל של כצט, שמונע היווצרות אנמיה והדלדלות של מאגרי הברזל בגוף.

שלב הטעימות: גיל ארבעה עד שישה חודשים:
בשלב זה, עיקר התזונה של תינוקכם מבוססת על הנקה או פורמולה, אך בין הארוחות מומלץ להתחיל בחשיפת התינוק למזון מוצק. מזונות שמתאימים לטעימות: ירקות מאודים מרוסקים (בטטה, גזר, קישוא), פירות טריים או מאודים מרוסקים (תפוח, אגס) או דייסות. מומלץ לאדות את הירקות כי האידוי שומר על הערכים התזונתיים של הירקות בצורה טובה יותר מבישול במים.
מומלץ להתחיל להשתמש בכפית כבר בשלב זה, כדי להרגיל את התינוק ולהקנות לו את המיומנות הנדרשת לאכילה מכפית. הכמות המומלצת לתזונה משלימה בשלב ההתחלתי היא עד שתי כפיות, ולא יותר מפעמיים ביממה.

טיפים שימושיים לשלב זה:

  • חשפו אותו למאכל אחד בכל פעם, וחזרו על אותו מאכל במשך 3-4 ימים לפני שאתם חושפים אותו לעוד מאכל. כך תוכלו לראות שהוא מגיב בצורה טובה לאוכל החדש, שאין רגישות למאכל מסוים ותאפשרו למערכת העיכול שלו זמן הסתגלות. לאחר שחשפתם למספר ירקות בנפרד, ניתן להכין מרק טחון.
  • הימנעו ממתן מזון מתובל או מהוספת מלח למרק. המלח פוגע בגדילה ואינו מתאים לתינוקות רכים.
  • תנו לתינוק את המזון החדש כחצי שעה לפני הארוחה שלו. כך הטעימות לא יבואו על חשבון הארוחה המלאה, ולהיפך.
  • מומלץ לתת את הטעימות הראשונות במהלך שעות היום ולא לפני השינה, כדי שתוכלו לעקוב אחר תגובתו של תינוקכם לטעם החדש.
  • טיפ להכנה יעילה: מומלץ להכין מראש מחית ירקות מאודים ולהקפיא בתבנית קוביות קרח. כך ניתן להפשיר ביעילות כמות קטנה בכל פעם, ולהימנע מטרחה רבה במטבח לקראת כל טעימה.
  • מאכלים שיש להימנע מהם בשלב זה: מוצרי חלב טרי וגבינות, ביצים ודבש.

גיל שישה עד שבעה חודשים: מעבר לארוחות מלאות
בגיל זה ניתן להחליף את הבקבוק של שעת הצהרים ביום במנת מרק. הכמות המומלצת לארוחה של מזון מוצק היא של כחצי כוס מרק טחון. כמו כן, ניתן להתחיל ולהוסיף למרק הטחון גם עוף, בשר, אורז או קטניות. גם בשלב זה חשוב להקפיד על חשיפה של מזון חדש אחד בכל פעם, כדי לוודא שאין רגישות מיוחדת. אם ארוחת המרק מתקבלת בברכה, ניתן להוסיף גם ארוחת עשר של פירות מרוסקים. לאחר החשיפה הראשונית, ניתן גם לשלב בין שני פירות או יותר, כמו: תפוח ואגס, בננה ותמר ועוד.

טיפים שימושיים לשלב זה:

היו מוכנים לכך שחלק לא קטן מהארוחה יגיע לבגדים שלו או לרצפה אבל אל תוותרו, מחקרים מראים שיכולים להידרש לתינוקות יותר מ-10 ניסיונות לפני שהם מתרגלים למזון חדש.

  • המשיכו להימנע מהוספת תבלינים או מלח.
  • חשיפה לגלוטן: את החשיפה הראשונה למוצרי חיטה מומלץ לבצע בכמות קטנה ומדודה כדי לוודא שאין רגישות לגלוטן כלשהי. ניתן בתור התחלה לשלב כפית או שתיים מדייסת שיבולת שועל, ואם היא מתקבלת בצורה טובה אז לשלב בתזונה היומית גם פסטה רכה שמותאמת לתינוקות או פרוסת לחם חתוכה לקוביות קטנות.
  • מאכלים שיש להימנע מהם בשלב זה: מוצרי חלב טרי וגבינות ודבש. בנושא הביצים קיימות דעות חלוקות. יש הממליצים לחשוף כבר בגיל זה ויש הממליצים להמתין לגיל 10 חודשים. אם בחרתם לחשוף לביצים, הקפידו לבשל אותן היטב במשך 10 דקות לפחות, ואת חשיפת התינוק בצעו בשני שלבים: קודם לחלמון הצהוב ולאחר מספר ימים לחלבון הלבן.

גיל תשעה חודשים: הגיע הזמן לאכול בידיים
תזונת התינוק עדיין כוללת חלב אם או תחליף במספר ארוחות במהלך היממה, אך בשלב זה תינוקכם כבר מוכן לשתי ארוחות ביום של מזונות מוצקים או יותר. בגיל זה מומלץ להתחיל ולהרגיל את התינוק למרקם גס יותר, למשל: במקום לטחון את המרק ניתן למעוך עם מזלג או לחתוך לחתיכות קטנות מאוד.
זה גם זמן מצוין להתחיל להרגיל את התינוק לאכול עם הידיים, דבר שמסייע לפיתוח הקואורדינציה ולתמיכה בתהליך ההתפתחות. מזון שאפשר לאכול בידיים: פרוסת לחם חתוכה או שלמה, לביבות ירק, פסטה רכה, ביצה קשה או חביתה, פנקייק, ביסקוויט פריך ועוד. מרבית הילדים בגיל זה כבר אוכלים גם ארוחת ערב ממזון מוצק.

טיפים שימושיים לשלב זה:

  • תנו לתינוק לנסות ולאחוז בכפית, או להכניס בעצמו את האוכל לפה. כך ילמד התינוק את אחיזת הפינצטה החשובה להתפתחותו המוטורית.
  • התינוק מוכן להתחיל לאכול מוצרי חלב. החלו בחשיפה הדרגתית ליוגורט וגבינות. אם אתם רואים שהתינוק מגיב אליהם בצורה טובה, תוכלו להמשיך עם מאכלים חלביים נוספים. את החשיפה לחלב ניגר טרי יש לדחות לגיל שנה ומעלה.
  • אין לתת דבש עד גיל שנה. לאחר גיל זה אפשר להתחיל לתת לתינוק דבש אם רוצים.
  • בגיל זה אפשר להתחיל לחשוף את התינוק לפירות ומאכלים הידועים כגורמי אלרגיה, כמו פירות טרופיים (קיווי, מנגו, תות). כדאי שתעשו זאת באותה שיטה בה הכרתם לו מזונות חדשים – כמות קטנה של מזון אחד למשך כמה ימים. בנושא זה מומלץ להתייעץ עם רופא המשפחה, במיוחד אם יש היסטוריה של אלרגיות במשפחה.
  • חשיפה לביצים: אם עדיין לא התחלתם בחשיפה הדרגתית לביצה זה הזמן להתחיל. חיסון גיל שנה MMR-V מכיל רכיבי ביצה, ולכן לפני מתן החיסון צריך לשלול באופן וודאי כל אלרגיה לביצים.

הקניית הרגלי תזונה נכונה

מהטעימות הראשונות ועד לביסוס תפריט מלא, מומלץ להקפיד על הקניית הרגלי תזונה נכונה לילדכם. בסיס תזונתי זה יסייע לו בהמשך הדרך והימנע השמנת יתר או הפרעות אכילה.

  • הקצו זמן ומקום לאכילה והימנעו מאכילה מול הטלוויזיה או תוך כדי פעילות
  • הילד מסרב לאכול? אל תכריחו אותו. יש לילדים מנגנון רעב ושובע משלהם ויש להתייחס אליו בכבוד כדי שהם ילמדו להקשיב לו בעתיד ולהימנע מצריכת יתר של מזון.
  • בססו ארוחות משפחתיות: הארוחה המשותפת מסייעת להורים לתת דוגמה אישית
  • הקפידו על מזון טרי ובריא: הימנעו ממתן חטיפים וממתקים לקטנטנים, ובמקום הרגילו אותם לצריכה קבועה של ירקות ופירות טריים.
  • השלימו חוסרים תזונתיים: עד גיל שנה מומלץ להמשיך עם מתן ויטמין D ותוסף ברזל כדי למנוע חוסרים תזונתיים עד לביסוס תזונה מלאה. השתמשו במוצרים איכותיים שעומדים בתקני משרד הבריאות ומותאמים במיוחד לתינוקות ופעוטות.

טיפים נוספים הקשורים בבריאות תינוקות וילדים מצויים באתר טיפטיפות

בתיאבון!

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות