גרד בפות כל מה שאת צריכה לדעת

17 באוקטובר 2021

גרד בפות, הוא מצב רפואי שכיח המסב אי נוחות לנשים רבות ועשוי לנבוע ממספר גורמים. ישנם גורמים רבים העלולים להביא למצב של גרד בפות ונדרש גילוי של הגורם המדויק על מנת להציע למטופלת את תכנית הטיפול המתאימה ביותר עבורה. על כל הגורמים והדרכים לטיפול בתופעה

מהו גרד בפות?

גרד בפות, הוא מצב רפואי שכיח המסב אי נוחות לנשים רבות ועשוי לנבוע ממספר גורמים. הגרד יכול לבוא לידי ביטוי באברי המין החיצוניים – הדגדגן, שפתי הפות ופתח השופכה, ועשוי אף להתבטא כגרד בנרתיק, המהווה את המשכו הפנימי של הפות המחבר את חלקיו החיצוניים אל צוואר הרחם. מכיוון שלגרד עשויות להיות סיבות שונות ומגוונות, נדרש זיהוי של הגורם שעומד בבסיס הגרד על מנת להתאים תכנית טיפול רלוונטית. לרוב, הגרד אינו מהווה סיבה לדאגה מפני מצב רפואי מסוכן, אך מכיוון שזיהום מהווה את אחד הגורמים המרכזיים לגרד, רצוי לפנות לרופא המטפל ולברר לעומק את מקורו של הגירוד.

 

מה הם הגורמים השכיחים ביותר לגרד בפות?

ישנם גורמים רבים העלולים להביא למצב של גרד בפות ונדרש אבחון של הגורם המדויק על מנת להציע למטופלת את תכנית הטיפול המתאימה ביותר עבורה.

  • במקרים רבים, הגורם לגרד הינו תגובה אלרגית למוצרי היגיינה וחומרים שונים המגרים את העור הרגיש סביב איברי המין. בדים מסוימים של הלבשה תחתונה, תכשירי כביסה שונים, סבונים, קרמים, לטקס (בקונדום למשל), כולם עשויים להביא לתגובה לא רצויה ולגרד בפות ובנרתיק.
  • סיבה נפוצה נוספת הינה גירוי פיזי כמו שפשוף הפות בתחתון בזמן הליכה או חיכוך יתר בזמן קיום יחסי מין. גרד בנשים רבות נגרם בשל זיהום פטרייתי, ובפרט זיהום של פטריות שמר כמו הקנדידה, ועשויים להתלוות אל הגרד הפרשות ותחושת שריפה. זיהומים פטרייתיים עשויים להתרחש מסיבות שונות: שימוש בגלולות למניעת הריון, דיכוי מערכת החיסון, חוקנים שונים ועוד. זיהומים פטרייתיים רבים מתרחשים דווקא לאחר שימוש באנטיביוטיקה. האנטיביוטיקה מפירה את האיזון בקרב המיקרואורגניזמים החיים באזור הפות מה שמקל על זיהומים שונים להתרחש.
  • נוסף על זיהום פטרייתי, גם זיהום חיידקי מהווה גורם משמעותי להתפתחות גרד בפות והוא נגרם עקב הפרת האיזון בין החיידקים ‘הטובים’ ו’הרעים’ בסביבת איבר המין. האיזון מופר מסיבות שונות וביניהן קיום יחסי מין ושימוש במוצרי היגיינה שונים.
  • גרד בפות עלול להופיע כסימפטום של מצבי עור שונים כמו פסוריאזיס, אלרגיה עורית ודלקת בסיבי שיערות הערווה. בעת הבחינה של גרד בפות רצוי לבחון אופציה של הידבקות במחלות המועברות בקיום יחסי מין, כמו למשל הרפס (וירוס), קלמידיה (בקטריה) וטריכומונס ואגינליס (טפיל). אצל חלק מהנשים, הגרד הוא סימפטום לכניסה אל גיל המעבר ונגרם כתוצאה מירידה ברמות האסטרוגן בדם ושינוי המאזן ההורמונלי.

כיצד ניתן לטפל בגרד בפות?

לאחר בחינת הגורם לגרד, ניתן להתחיל לבחון את האופציות הטיפוליות העומדות לרשותנו. במידה והגורם הינו אלרגי והגרד הינו משני לגירוי כלשהו יש להשתדל לזהות את הגורם ולצמצם במידת האפשר את החשיפה אליו. במחלות עור מסוימות, אשר מובילות לתהליך דלקתי ולגרד ניתן לתת טיפול במשחות המכילות סטרואידים להרגעת העור והפחתת התהליך הדלקתי. במידה והגורם לגרד הינו זיהום חיידקי או פטרייתי ניתן לטפל במשחות שאינן סטרואידיות ותרופות אנטיביוטיות שונות. כמו כן, בזיהום ויראלי או טפילי ניתן לטפל בתרופות אנטי-ויראליות ואנטי-טפיליות, בהתאמה. לנשים הסובלות מגרד משני לירידה ברמות האסטרוגן כתוצאה מכניסה לגיל המעבר, ניתן להציע טיפול בתחליפי הורמונים שונים בתצורה של משחות, כדורים או טבליות.

 

האם ישנן דרכים טבעיות לטיפול בגרד בפות?

לרוב טיפול טבעי בגרד בפות כולל הימנעות מראש מהגורם שיוצר את הגרד או צמצום החשיפה לאותו גורם. סיבות רבות להיווצרות הגרד ניתנות למניעה מראש, כמו למשל,

  • מומלץ להפסיק את השימוש בחוקנים ובשמים המיועדים לאזור האינטימי ולהקפיד על שטיפת הפות באמצעות תכשירים המותאמים לרמת החומציות של האזור האינטימי.
  • מומלץ להפסיק את השימוש בתחתוניות, אשר עלולות לגרום לאלרגיה ולגרד.
  • קיימת חשיבות רבה להימנעות מגירוד יתר של האזור אשר לרב מחמיר את התסמינים.
  • על מנת להימנע מזיהומים שונים, חשוב להקפיד על שימוש בקונדום בעת קיום יחסי מין והקפדה על ניגוב נאות בשירותים, כמובן בכיוון המנוגד לאיבר המין.
  • לבסוף, חשוב להקפיד על תזונה עשירה בוויטמינים ומינרלים והפחתת הצריכה של סוכר מעובד.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות