בריאות, אנשים, טכנולוגיה ומה שביניהם: מהי בריאות דיגיטלית?

31 בינואר 2021

מה כבר יכולה הטכנולוגיה להמציא בשבילנו שעוד לא המציאה? את השאלה הזאת נדמה שכולם שואלים, בשלב מסוים בחייהם, שהרי נדמה כי הכול כבר הומצא, הכול כבר קיים והכול חדשני, מתקדם, עתדיני אפילו. אבל תמיד יש עוד לאן להתקדם, מתברר – והעולם שבו אמורה להתחולל המהפכה הבאה, הוא ללא ספק עולם הבריאות.

חשבו על זה: למעשה, במידה מסוימת כולנו לקוחות של עולם הבריאות. כולנו נדרשים אחת לכמה זמן (ובתקווה – בתדירות נמוכה) לבדיקה רפואית, לאבחון, לטיפול כזה או אחר. מדובר, אם כן, על כמעט שמונה מיליארד בני אדם בעולם שמצפים לשירות הטוב ביותר, המתקדם ביותר, האיכותי ביותר. בשנים הקרובות הם יזכו לחוש בקפיצת מדרגה של ממש, בזכות מושג חדש שפורץ לתודעה: בריאות דיגיטלית, Digital Health.

 

להביא את העתיד לכאן

אם כן, מהי בריאות דיגיטלית? בפשטות, זו מגמה ששואפת להפוך את עולם הבריאות לכמה שיותר טכנולוגי, מדויק ומתקדם. נכון, במובנים מסוימים אנחנו כבר שם: עם רובוטים שמסייעים בניתוחים, מכשירי סריקה מתוחכמים, מדפסות איברים ועוד ועוד, אך הבריאות הדיגיטלית לוקחת את כל אלו צעד אחד קדימה, ומסתכלת על העולם הזה כמכלול.

כיום פועלות ברחבי העולם שלל חברות אשר מפתחות רעיונות בתחום הבריאות הדיגיטלית, בהן גם כאלו המוגדרות כחברות ביו־רפואה. על פי ההערכות, בישראל לבדה יש כמה מאות חברות כאלו. כולן מזהות את הפוטנציאל: פוטנציאל שיכול להפוך את עולם הרפואה לדיגיטלי במלואו, ובכך לשפר אותו משמעותית, ולהוביל לקפיצת מדרגה.

 

אילו תחומים והמצאות מקדמות את הבריאות הדיגיטלית נכון להיום?

  • שימוש בחיישנים מתוחכמים לסריקה של הגוף, לטובת אבחון מהיר
  • ייצור מחשוב לביש (שניתן ללבוש), אשר יסייע גם הוא באבחון ובניטור מערכות הגוף
  • פיתוח אפליקציות וכלים רפואיים המיועדים לטלפונים חכמים
  • רפואה מרחוק – נושא שזכה לקפיצה משמעותית בצל מגפת הקורונה
  • שימוש ב־Big Data (נתוני עתק) ללימוד ומסקנות, על בסיס מיליוני טיפולים ופרוצדורות רפואיות המבוצעים מדי יום
  • שימוש ב’חוכמת ההמונים’ לטובת אבחון מוקדם, איתור תופעות לוואי ועוד
  • הכנסת מערכות מתקדמות (כדוגמת בינה מלאכותית) למישור האדמיניסטרטיבי של עולם הרפואה

אפליקציות רפואיות בנייד

חשוב לציין כי זוהי רשימה חלקית וראשונית בלבד – שכן ככל שהתחום ילך ויגדל, כך האפשרויות יהיו גדולות יותר וההמצאות מרחיקות לכת יותר, עד למקומות שכיום איננו יכולים לחשוב עליהם או לתפוס אותם.

ההערכות האחרונות מדברות על כך שהתחום יתפתח עד כדי 400 מיליארד דולר בשנת 2025 – אך הערכות אלו ניתנו לפני שהקורונה חדרה לחיינו ושינתה את התפיסה ללא הכר. המגפה, כפי שכבר ציינו בקצרה קודם לכן, האיצה ועודדה שלל תהליכים דיגיטליים במערכות הבריאות מסביב לעולם, כך שדברים שהיו צפויים להגיע אל המטופל רק בעוד שנים, כבר נמצאים כאן.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות