נזלת תינוקות האם זו מחלה?

9 בפברואר 2019

ילדכם שוב סובל מנזלת? בעונת החורף קשה למצוא במעונות ובגנים אף שאינו דולף. האם ילד מנוזל הוא ילד חולה שצריך להישאר בבית או שמדובר בתופעת לוואי של עונת החורף?

כמו השפן הקטן ששכח לסגור את הדלת, כך גם תינוקות ופעוטות סובלים מאוד מנזלת בעונת החורף. ישנם הורים שמדווחים על ילדים מנוזלים באופן רצוף במשך עונת החורף, ללא הפסקה, כשמידת החומרה של התופעה משתנה מעת לעת.

נזלת אצל תינוקות ופעוטות גורמת להם לסבל רב בשל חוסר יכולתם לקנח את האף. האף הסתום מקשה עליהם לנשום, פוגע בתיאבון ובאיכות השינה ויוצר עבורם, ועבור הוריהם, מטרד של ממש. הורים רבים אינם יודעים להעריך האם הנזלת היא מחלה וכדאי להשאיר את ילדם בבית לצורך מנוחה, או שמדובר בתופעה נפוצה שאינה מפריעה לשגרת החיים . התשובה, ככל הנראה, נמצאת באמצע.

 

מהי נזלת?

הנזלת היא אחד הסממנים הבולטים לפלישת וירוסים לדרכי האוויר העליונות. אחד מתפקידיו החשובים ביותר של האף הוא לסנן את האוויר הנשאף לריאות, לחמם אותו ולהוסיף לו לחות. דפנות האף מרופדות ברירית העשירה בכלי דם ובשערות קטנות שתפקידן ללכוד וירוסים וחלקיקים שחדרו לאף ולהפרישם החוצה.
הנזלת היא הריר שמייצרת רירית האף, ותפקידה הוא לשטוף החוצה את הווירוסים והמזהמים שנלכדו ברירית, או לחילופין – לגרום לבליעתם ולהעברתם להשמדה סופית בקיבה החומצית. קיימים מאות סוגים של וירוסים שונים שיכולים לגרום לנזלת, ולכן אין לכך חיסון או טיפול מונע.

קיימים שני סוגים של נזלת:

  1. נזלת אלרגית: מופרשת כתוצאה ממפגש של מערכת החיסון עם אלרגניים, כמו אבקני פרחים, אבק ופרוות בעלי חיים, ולרוב צבעה שקוף ומרקמה דליל.
  2. נזלת נגיפית: מופרשת כתוצאה מזיהום של חלל האף על ידי וירוסים שונים, וצבעה לרוב ירקרק או צהבהב. בעונת החורף, מרבית הילדים סובלים מנזלת נגיפית.

 

האם הנזלת היא מחלה?

נזלת אלרגית היא אינה מחלה שכן היא אינה נגרמת כתוצאה מווירוסים ואינה מדבקת. לעומתה, נזלת נגיפית היא תגובה של הגוף לחדירת וירוסים, ולכן היא בעלת מאפיינים של מחלה ואף יכולה להיות מדבקת.
כדי למנוע הדבקה, רצוי למנוע מגע של ילד מנוזל בילד בריא. כמו כן, רצוי להקפיד על היגיינה מרבית, להחליף מצעים, לאוורר את הבית ולזרוק לפח את ניירות הטואלט הנגועים בווירוסים. נזלת לרוב מלווה גם בהתעטשויות. התעטשות היא פעולה בריאה וטבעית של הגוף שנועדה לסלק וירוסים וחלקיקים מפריעים אחרים מהאף, אך נתז הנזלת שנובע מעיטוש יכול לגרום להדבקה. לכן מומלץ לנסות ללמד את הילדים לכסות את אפם בעת עיטוש, ולהקפיד על שטיפת ידיים בתדירות גבוהה.

 

האם לנזלת יכולים להיות סיבוכים?

מעצם היותה קשורה לווירוסים, נזלת אצל תינוקות יכולה לגרום לסיבוכים שונים. נזלת בכמות גבוהה יכולה לזרום דרך החלק האחורי של האף, לרדת אל הגרון ולגרום לשיעולים או לכאבי גרון. כמו כן, הווירוסים שגרמו לנזלת יכולים לעבור מהאף לתעלת האוזן ולגרום לכאבי אוזניים או לעבור אל הסינוסים ולגרום לסינוסיטיס.


כיצד מתמודדים עם נזלת של תינוקות?
לנזלת לא קיים טיפול רפואי מלבד טיפול סימפטומטי – טיפול שנועד להקל על התסמינים עד שהנזלת תחלוף מעצמה תוך מספר ימים. קיימים סוגים שונים של טיפולים סימפטומטיים, חלקם טבעיים וחלקם רפואיים:

  • שיטת הבצל: ניתן לפרוס בצל יבש, לשים בצלוחית ולהניח ליד המיטה של התינוק או הפעוט, בסמיכות לפניו. כשילדכם ישן, ניתן לקרב את הצלוחית אל פניו ולתת לו לנשום את אדי הבצל. הריח אולי לא נעים, אך זוהי תרופת סבתא ידועה לייבוש נזלת.
  • מכשיר אדים: ניתן לבחור במכשיר אדים חמים או קרים. יתרונו של מכשיר אדים קרים הוא בכך שאינו מהווה סכנה בטיחותית ואינו יכול לגרום לכוויה, יתרונו של מכשיר האדים החמים הוא בכך שניתן להוסיף לו תמצית של שמן אקליפטוס לימוני שמקלה על אף סתום.
  • תמיסת מי מלח: בבתי המרקחת קיימות תמיסות של מי מלח שניתן לטפטף לתוך הנחיר ובכך לייבש את הנזלת. לא מומלץ להכין תמיסת מי מלח ביתית, שכן התכשירים הרפואיים הינם סטריליים יותר ומכילים ריכוז מלחים הזהה לריכוז המלחים בדם.
  • הטיית המזרון: כדי למנוע מהנזלת לרדת לגרון ולגרום לשיעול, ניתן להניח מגבת מגולגלת מתחת למזרון המיטה ובכך להטות אותו כלפי מעלה.
  • הפחתת צריכת מוצרי החלב: חלב ומוצריו מגבירים את ייצור הליחה בגוף, ולכן בעת שילדכם סובל מנזלת רצוי להפחית את השימוש בהם. ניתן להגביר את שתיית המים ימים אלו, שכן הגוף מאבד הרבה נוזלים לצורך ייצור הנזלת.
  • טיפול תרופתי: קיימות תרופות שונות לטיפול בנזלת תינוקות, ולכן חשוב לבחור בתרופה נוחה לשימוש שמאפשרת מתן מינון מדויק לפי משקל גופו של הפעוט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות