הימים הבטוחים ומיתוסים נוספים בנושא מניעת הריון

8 ביוני 2018

העידן בו אנו חיים היום – עידן בו ביכולתנו לקבוע, במידה רבה, מתי יחל ההיריון – נחשב למהפכה חברתית של ממש. הרי עד לפני עשורים אחדים בלבד הכלל היה ברור: קיום יחסי מין מלאים מוביל להיריון כמעט באופן גורף.

מהם הימים הבטוחים? האם יחסי מין בפעם הראשונה לא מכניסים להריון? האם גלולות פוגעות בפריון האישה? ריכזנו פה מספר מיתוסים בנושא מניעת הריון, שיעשו לכם קצת סדר בנושא.

המציאות החדשה הזו, שנוצרה הודות לפיתוחם של אמצעי מניעה רבים ומגוונים, שינתה ללא הכר את המשמעות וההשלכות שבקיום יחסי מין מלאים. אך למרות שכיחותם של אמצעי המניעה, זמינותם הגבוהה ויעילותם המוכחת רבים עוד מסתמכים, גם היום, על עובדות שגויות ועל מיתוסים חסרי בסיס. זה הזמן לנפץ כמה מהם ולעשות סדר בנושא סקס, פוריות ומניעת היריון.

 

9 מיתוסים בנושא מניעת הריון

מיתוס 1#

יחסי מין בפעם הראשונה
אחד המיתוסים הגדולים שמלווים אותנו עוד מהימים נטולי אמצעי המניעה השונים, גורס כי אישה לא יכולה להיכנס להיריון כאשר היא מקיימת יחסי מין בפעם הראשונה. מדובר, כמובן, בעובדה שאין לה כל אחיזה במציאות: כניסה להיריון תלויה במצבם הפיזי של בני הזוג. כאשר שניהם נמצאים בגיל הפוריות ולא סובלים מאי-פריון, אין שום סיבה שלא יתפתח היריון, גם כאשר מדובר בפעם הראשונה.

מיתוס 2#

הימים הבטוחים
כמה זמן אחרי המחזור אפשר להיכנס להריון? האם אפשר להיכנס להריון לפני המחזור? נגיד זאת בצורה נחרצת, שלא תשתמע לשתי פנים: אין דבר כזה ‘ימים בטוחים’, לא בסמוך להופעת הווסת החודשית ולא מיד לאחריה. למעשה, גם כאשר המחזור בעיצומו ניתן להיכנס להיריון – אם הווסת אינה סדירה. יותר מזה: תאי הזרע יכולים לשרוד בגוף האישה כחמישה ימים, כך שהביצית תופרה זמן רב (יחסית) לאחר קיום יחסי המין.
עובדות אלו מביאות אותנו למסקנה ברורה, רלוונטית לגברים ולנשים גם יחד: הימים הבטוחים לא קיימים. בכל יום בחודש ניתן להיכנס להיריון. אמנם בזמן המחזור הסיכויים לכך קטנים, אך בהחלט אפשריים.

מיתוס 3#

גלולות, בריאות ופוריות
אחד המיתוסים הגדולים לגבי גלולות למניעת היריון גורס שיש להן השפעה על פוריות האישה, עד כדי אפשרות לפגיעה בסיכוי להיכנס להיריון בעתיד. מחקרים רבים הוכיחו לאורך השנים כי אין זה כך ואף גילו כי גלולה למניעת היריון מסייעת במניעת התפתחותם של שרירנים וציסטות במערכת הרבייה הנשית. גם לגבי גלולת היום שלמחרת, שנלקחת כאמצעי חירום למניעת הריון, אין עדויות לפגיעה בפוריות.

מיתוס 4#

היריון מעל גיל 40
כניסה להיריון בעקבות יחסי מין לא מוגנים, כך טוענים רבים, לא אפשרית לאחר גיל 40, הרי זהו גיל הפסקת הווסת. ראשית, אמנם חלה ירידה חדה ביכולתה של האישה להיכנס להיריון לאחר גיל 40, אך סיכוי זה עודנו קיים. שנית, המנופאוזה לא מתרחשת אצל כל הנשים באותו גיל כך שלא ניתן להסתמך על עניין זה.

מיתוס 5#

מאה אחוז
רבים תופסים את אמצעי המניעה השונים – קונדום, גלולה למניעת היריון, גלולת היום שלמחרת ועוד – כאמצעי מניעה שיעילים ב-100%. בפועל, אין דבר כזה: גם אמצעי המניעה הטובים והמתקדמים ביותר אינם מציעים מניעה כזו. נוסף על כך ישנם מצבים בהם יכולת האמצעי למנוע היריון פוחתת משמעותית למשל: נטילת גלולות בצורה לא סדירה מפחיתה את יעילותן, ואם הקונדום נקרע בזמן קיום יחסי המין, אין הגנה מפני כניסה להריון. במצבים כאלה, גלולת היום שלמחרת עשויה לעזור, במיוחד אם היא נלקחת קרוב ככל שניתן לקיום יחסי המין – אך גם כאן לא ב- 100%…

מיתוס 6#

יעילותן של גלולות היום שלמחרת
אל הגלולות למניעת היריון התרגלו רוב הנשים, והן נוטלות אותן מדי יום, אבל מה קורה אם שכחת גלולה ? הגלולות ליום שלמחרת (גלולות אשר מונעות כניסה להיריון אחרי קיום יחסי מין לא מוגנים) נחשבות עדיין ‘חשודות’ בעיני נשים רבות – שלא בצדק.
חשוב להדגיש כי יש להשתמש באופן קבוע באמצעי מניעה כגון גלולות למניעת הריון וקנדומים אבל כשיש סיבה לנטילה של גלולת היום למחרת, למשל במצבים בהם הקונדום נקרע או שנשכחו גלולות, הרי שיעילותה גבוהה מאוד (כמובן שכל עוד נוטלים אותה זמן קצר לאחר המגע המיני ולא יאוחר מ- 72 שעות לאחריו) ואין סיבה להימנע מנטילתה.

מיתוס 7#

היריון ואורגזמה
אורגזמה היא דבר נהדר, אך היא אינה הכרחית כדי להיכנס להיריון. ההיריון מתרחש כאשר תא זרע פוגש בביצית ומצליח להפרות אותה – מדובר בתהליך פיזי שאינו תלוי בדרך כזו או אחרת באורגזמה של האישה.

מיתוס 8#

הכול עניין של תנוחה
גם כוח הכבידה מגויס לא פעם לטובת הדיון: יש הטוענים שבתנוחות מסוימות בזמן קיום יחסי מין (לדוגמה: בעמידה) לא ניתן להיכנס להיריון, משום שהזרע לא יכול להגיע אל הביצית. בפועל, הזרע יכול להיפלט עד לתעלת צוואר הרחם בכל תנוחה, ומשם הוא נע בכוחות עצמו עד לביצית.

מיתוס 9#

גלולות ומחלות מין
הבשורה שהביאו איתן הגלולות הקטנות והיעילות גרמה לאנשים רבים, כך נדמה, לייחס להן ‘יכולות על’ שונות ובכללן גם מניעת מחלות מין. זה המקום להגיד זאת בצורה ברורה: כמו שאין דבר כזה הימים הבטוחים, גלולה למניעת היריון לא מונעת הידבקות במחלות מין שונות. חיידקים, ווירוסים וזיהומים אינם מושפעים מהגלולות הללו ולכן הסיכוי להידבקות לא יורד.


למאמרים נוספים בנושא מניעת הריון:

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות