אסטרוגן החבר הטוב של השחלות בגיל המעבר

14 במאי 2019

מעבר לפוריות וילודה, לשחלות יש תפקיד מפתח בשמירה על איזון הורמונלי בגוף בעזרת ייצור הורמוני המין ביניהם אסטרוגן, פרוגסטרון וטסטוסטרון. האיזון ההורמונלי לא משפיע רק על הבריאות, אלא גם על מצב הרוח, הליבידו ואפילו על המשקל. אז איך עוזרים לשחלות בגיל המעבר? כל המידע לפניכם

השחלות הן מסוג האיברים שלא מרגישים בקיומן עד שהן מפסיקות לעבוד. הן אחראיות על הפרשות הורמוני מין בגוף (כן, לא רק לגברים יש טסטוסטרון) ומאחסנות את הביציות. נהוג להתייחס אליהן בהקשר של פוריות ורבייה, אך למעשה תפקידן ממשיך להיות חשוב גם הרבה לאחר גיל הפוריות שכן הן היצרניות העיקריות של הורמון האסטרוגן. אותו הורמון חשוב שמלווה את האישה לאורך כל חייה ואחראי על תפקוד תקין של מערכות רבות בגוף ובנפש.

 

מהו תפקידו של האסטרוגן?

ייצורו של האסטרוגן מתחיל לרוב לקראת גיל ההתבגרות והוא אחראי על התפתחות שדיים, הופעת מחזור חודשי ועוד. בעת המחזור החודשי מופרשת כמות גבוהה של אסטרוגן מהשחלות, מה שגורם לנשים להיות עצבניות, רגישות ואף לסבול מכאבי ראש.
ככל שמתבגרים, רמות האסטרוגן צונחות ומשפיעות על גמישות העור, חוזק העצמות, התפקוד המיני, מסת הגוף, מצב הרוח ועוד. בכדי להילחם בתופעות אלו, רופאים רבים ממליצים על טיפול הורמונלי אם לא בכדי לטפל במצב הרוח ההפכפך, ביובש בנרתיק ובגלי החום אז בכדי למנוע אוסטיאופורוזיס והידלדלות בצפיפות העצם.

 

איך האסטרוגן קשור לתופעות גיל המעבר?

גופה של אישה בריאה שומר על איזון תמידי בין שלושת הורמוני המין: אסטרוגן, פרוגסטרון (הורמון שמופרש בעת ביוץ) וטסטוסטרון (הורמון המין הגברי). שלושת ההורמונים האלו מופיעים בגופה של כל אישה ורמתם משתנה בהתאם לגיל, למחזור החודשי ועוד.

אחרי גיל 25 רמות האסטרוגן בגוף מתחילות לרדת בקצב מתון, יחד עם הזדקנות השחלות וירידה במספר הביציות. בכדי לשמר את האיזון ההורמונלי, הגוף מתחיל לייצר כמויות גדולות יותר של הורמונים אחרים (LH, FSH), שממריצים את פעילות השחלות. הורמונים האלו גורמים לעיתים לשלל תופעות לוואי, כמו למשל לאותם גלי החום המפורסמים שמופיעים כחלק מתופעות גיל המעבר.


איך להגיע לגיל המעבר מוכנות?

בממוצע, גיל המעבר מתחיל באופן “רשמי” בגיל 51. בגיל זה ייצור האסטרוגן בשחלות יורד באופן קיצוני. בשל הארכת תוחלת החיים על ידי

הרפואה המערבית, נשים בגיל זה עדיין נחשבות לצעירות: הן עובדות, מגדלות ילדים, מבלות, שואפות ומתפתחות, ולכן לפעמים צריך לעזור לגוף לעמוד בקצב של החיים המודרניים.

  • שמרו על משקל תקין: משקל עודף עם הכניסה לגיל המעבר יכול להפוך בקלות לבעיית משקל אמיתית.
  • עברו לתזונה בריאה ונטולת הורמונים: מקור ידוע לחוסר איזון הורמונלי הוא תזונה המבוססת על מוצרים מבעלי חיים שעוברים טיפולים הורמונליים, בעיקר בשר וחלב.
  • טפלו בכל מה שגורם לכם לחץ נפשי: ללחץ נפשי יש השפעה ישירה על האיזון ההורמונלי בגוף, ובאותה מידה שהוא יכול לגרום לאישה לדלג על המחזור החודשי כך הוא גם יכול להחריף את תופעות גיל המעבר. ההנחה היא שבעת לחץ הגוף מפריש רמות גבוהות של ההורמונים אדרנלין וקורטיזון, שמפריעים לייצור הורמוני המין כמו אסטרוגן.
  • שמרו על איזון עם תכשירים שמכילים אסטרוגן ומיועדים במיוחד לטיפול בתופעות גיל המעבר, והתייעצו עם הרופא בכדי למצוא את הטיפול המתאים ביותר עבורכן.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות