נדודי שינה ותסמונת הרגל חסרת המנוח

9 במאי 2019

נשים בהריון וסופורטאים מכירים זאת מקרוב: תסמונת הרגל חסרת המנוח שמאופיינת בדחף בלתי נשלט להזיז את הרגליים, גורמת לנדודי שינה ונחשבת להפרעת שינה כרונית. למדו כאן על אודות סימפטומים ודרכי טיפול

תסמונת רגל חסרת מנוח (Restless Leg Syndrom) היא תופעה עצבית המופיעה, ברוב המקרים, אצל מבוגרים מגיל המעבר ואילך. הגורמים לתופעה אינם ידועים אך היא נפוצה בקרב חולי פרקינסון ומחלות מערכת עצבים נוספות, חולים במחלות כליות, נשים בהריון ואצל אנשים הסובלים ממחסור בברזל.

לתופעה מספר מאפיינים ייחודיים:

  • דחף בלתי נשלט להזיז את הרגליים המלווה בתחושה לא נעימה של גרד, דקירה, נימול או כרסום באזור הגפיים בכלל והרגליים בפרט
  • החלשות והקלת התחושות במצב של תנועה או עיסויהחרפת התחושות במצב מנוחה בכלל ובעת שינה בפרט וכן במצבי לחץ
  • נדודי שינה

 

רגל חסרת מנוח ונדודי שינה

הלוקים בתסמונת מתקשים להירדם ולשמור על שינה רציפה כיוון שבעת שינה גפיהם זזות ומטלטלות במחזורים, אחת לכ-30 שניות. טלטלות אלו גורמות ליקיצות תדירות, אינן מאפשרות מצב של שינה עמוקה ועלולות להשפיע לרעה על הבריאות והתפקוד היומיומי התקין. מטעם זה נחשב סינדרום רגל חסרת מנוח להפרעת שינה כרונית.
גופינו זקוק לשינה רציפה ועמוקה. לחוסר שינה מצטבר עשויות להיות השלכות חמורות על התפקוד הפיזיולוגי, הקוגניטיבי והמנטאלי. מחקרים הוכיחו כי חוסר שינה משפיע לרעה על תפקודן של המערכת החיסונית והמערכת ההורמונאלית, גורם להשמנה ולעליה ברמת לחץ הדם ומגביר את הסיכוי ללקות במחלות לב ובסכרת. כמו כן נמצא קשר ישיר בין מחסור בשינה לדיכאון, עצבנות, התנהגות אלימה ולנסיגה בכושר השיפוט וביכולת קבלת החלטות.

 

דרכי טיפול

הטיפול בהפרעות שינה כרוניות כסינדרום רגל חסרת מנוח נעשה על פי רוב בשני אופנים: באמצעות טיפול תרופתי ובאמצעות טיפול התנהגותי. בעוד הטיפול תרופתי מועיל בטווח הקצר הטיפול ההתנהגותי ביעילות גבוהה בטווח הארוך ופועל ליצירת שינוי מהותי בהרגלי השינה. טיפול התנהגותי משולב בתרופות נחשב כטיפול היעיל ביותר לסובלים מבעיות שינה כרוניות.

סקרים מראים כי כ- 25% מהאוכלוסייה הבוגרת מתקשים להירדם בקלות וסובלים מהפרעות שינה או נדודי שינה בתדירות כלשהיא. 20% סובלים מהתופעה לפחות פעם עד מספר פעמים בשבוע. אם הינכם מעוניינים בתמיכה תרופתית לשינה טובה, תוכלו להיעזר בתכשירים יעילים ובטוחים לשימוש הנמכרים ללא מרשם.


טיפים להקלה על תופעת הרגל חסרת המנוח:

הרגלים ופעולות הנעשים כעניין שבשגרה עלולים להחמיר את נדודי השינה הנגרמים מסינדרום רגל חסרת מנוח. לכן, שינוי מודע בשגרת החיים, הפחתת לחץ והרגעת השרירים, יכולים לחולל שיפור של ממש. נסו את הדרכים הבאות כדי להשיב את האיזון למנגנון השינה שלכם:

הגבילו את צריכת האלכוהול והקפאין בכלל ולפני השינה בפרט

  • טלו תרופות (מרשם וללא מרשם) רק בהתייעצות עם רופא שמכיר את היסטוריית השינה שלכם
  • עסקו בפעילות גופנית מתונה מדי יום, והימנעו מאימון יתר
  • הימנעו מלאכול ארוחות גדולות לפני השינה
  • מתחו את הרגליים בתחילתו וסופו של כל יום
  • עסו את הרגליים באופן שגרתי
  • טבלו באמבטיות חמות לעיתים קרובות: המים החמים משחררים את השרירים ומרגיעים את הגוף.
  • גבשו לכם שגרת שינה מסודרת ומלאה במהלך הלילה והימנעו משינה באמצע היום
  • השתמשו במיטה רק לצרכי שינה
  • השתדלו להירגע לפני ההגעה למיטה ולא לעסוק במחשבות טורדניות בעת השינה

לילה טוב!

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות