טיפול בקשקשים מתחיל בטיפול בקרקפת עובדות

5 ביוני 2012

אנשים רבים שסובלים מקשקשים לומדים לחיות איתם. הם נמנעים מבגדים שחורים, מרבים לחבוש כובעים ומאמינים שאם הם משתמשים בשמפו נגד קשקשים הם כבר עושים במיטב יכולתם כדי להילחם בתופעה. כדאי לדעת, שלא כל התכשירים מכילים את אותם חומרים ולפעמים החלפה של התכשיר יכולה לסייע לכם

קשקשים הם תופעה מטרידה ונפוצה. הפתיתים הלבנים המציקים אינם אלא תאי עור מתים הנושרים מהקרקפת בכמות רבה מהרגיל, עקב תחלופת תאים חריגה ומהירה. הסיבות לקשקשת אינן ידועות עד תומן. חדשות רעות? לא בדיוק. כדי להלחם בקשקשים לא צריך לדעת את הגורם המדויק להיווצרותם, ניתן להקל על התופעה באמצעות התמודדות עם התהליכים הידועים לנו.

 

מדוע נוצרים קשקשים?

כאמור, אין מסקנה אחת ברורה אולם ממחקרים שנערכו עולה כי:

  • אצל הסובלים מהתופעה קיימת הפרעה מקומית בבנייה של העור, המפרה את האיזון בין קצב הבנייה לבין קצב הנשירה של התאים. הפרעה זו גורמת להצטברות של שכבות תאים מתים על פני העור – הם הקשקשים
  • אצל הסובלים מהתופעה נמצאה כמות גדולה מהרגיל של חיידקים ופטריות המצויים על פני העור של כל בני האדם
  • הסובלים מהתופעה נוטים לסבול מיובש בעור הקרקפת

על סמך ממצאים אלו, ובהתבסס על נתונים אחרים שנאספו, משערים המומחים כי הופעת קשקשים בעור הקרקפת נגרמת עקב אחת מהסיבות הבאות:

  • פטרייה חד תאית, המתרבה ומגרה את עור הקרקפת ומזרזת את התחדשות התאים
  • גורמים פיזיולוגיים כתורשה, חוסר איזון מטבולי, חומצות שומניות חופשיות בעור הקרקפת
  • גורמים נפשיים כלחץ או מתח
  • תזונה דלה ומיעוט בצריכת נוזלים
  • אלרגיה

 

כיצד מבוצע טיפול בקשקשים?

הקשקשת נוטה להיות כרונית ועל אף שאינה מסוכנת היא בבחינת מטרד אסטטי. כיוון שהסיבות לה אינן ידועות עד תומן, מרבית דרכי הטיפול מניחות כי היא נגרמת מפטרייה הנמצאת על גופינו דרך קבע. הנחה זו מכתיבה טיפול ארוך טווח, שאינו מעלים את התופעה, אלא משפר את תסמיניה.

שימוש קבוע בשמפו נגד קשקשים מפחית, על פי רוב, את הופעת הקשקשים. בעוד מרבית התכשירים בשוק מכילים חומר פעיל אחד, שנקרא Zinc Pyrithion, שמפו נגד קשקשים מכיל חומר פעיל נוסף שנקרא קלימבזול:

  • אבץ – ZINC – שלו השפעה אנטי בקטריאלית ואנטי פטרייתית והוא ידוע בסגולותיו הטיפוליות
  • קלימבזול – רכיב אנטי פטרייתי מרגיע

טיפול בקשקשים המשולב בשני החומרים מסייע בטיפול בשני הגורמים הפיזיולוגיים העיקריים לתופעה, שהינם יובש בקרקפת ופטריות. אמנם השפעתה של החפיפה זמנית וחולפת, ולכן חשוב להשתמש בשמפו נגד קשקשים באופן קבוע. הפסקת השימוש בשמפו תגרום להתחדשות הקשקשים. אם יעילותו של תכשיר או שמפו הולכת ופוחתת, מומלץ לעבור לתכשיר אחר, ולשוב לתכשיר המקורי כעבור זמן מה.

במקרה של בעיית קשקשים חריפה, חשוב מאוד לפנות לרופא עור ולהתייעץ עימו. איש מקצוע יוכל להמליץ על טיפול משולב הכולל שימוש מקביל בשמפו רפואי (המכיל חומרים פעילים בריכוז גבוה יותר) ובשמפו נגד קשקשים ללא מרשם.

 

עוד על קשקשים והטיפול בהם

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות