אין מעשן שלא מכיר את ההשלכות הבריאותיות של העישון. הוא פוגע בבריאות, מפריע לסביבה, יוצר ריחות לא נעימים, צובע את השיניים בצהוב וכמובן גורם לשיעול. מה שהרבה מעשנים לא יודעים, זה שהפסקת העישון לא תמיד מצליחה להפסיק גם את השיעול, ולעיתים אף מגבירה אותו. רוצים לדעת למה זה קורה?
עישון הוא לא משהו להתגאות בו, זה ידוע, המחקרים מראים, על כך אין ויכוח. עישון גורר בעיות בריאותיות, מקצר את החיים, ממלא את הריאות שלנו ושל זולתנו בפיח, מצהיב את השיניים ועושה עוד כל מיני דברים שלא לשמם התכנסנו.
עישון סיגריות הוא אחד ההרגלים המגונים שיש להימנע מהם, במיוחד בעת ניסיון לקיים שגרת חיים בריאה יותר. הסיכון העיקרי שמעשנים לוקחים על עצמם הוא סיכון למחלות לב ומחלות במערכת הנשימה, כמו מחלת ריאות כרונית חסימתית ונפחת. כמו כן, סיגריות עשויות לגרום לסרטן מסוגים שונים, כמו סרטן ריאות, סרטן הפה או סרטן הגרון.
מעבר לנזקים הבריאותיים של העישון למערכת הנשימה וללב, הסיגריות מגבירות משמעותית את הצורך להשתעל והפסקת העישון אינה מצליחה להפסיק את השיעול הטורדני ואף גורמת להחרפתו. במקרים רבים השיעול הטורדני מתגבר במיוחד בשעות הלילה.
מהו שיעול?
שיעול הוא רפלקס פיזיולוגי שמטרתו לפנות מדרכי האוויר הגדולות בריאות הפרשות, חלקיקים, וגופים זרים אחרים. השיעול הוא תסמין של מחלות רבות אך לעתים קרובות אנשים משתעלים גם כשאינם חולים בכדי לסלק גופים זרים מהריאות. הגירוי יכול להיגרם על ידי חומרים חיצוניים, כגון עשן, או על ידי גורם פנימי כלשהו. מחקרים מצאו כי מהירות האוויר הנפלט מהריאות בזמן שיעול היא בין 20 ל-60 קמ”ש ויכולה להגיע גם עד כ-100 קמ”ש.
מדוע סיגריות גורמות לשיעול?
המעשנים לאורך שנים רבות מפתחים שיעול טורדני ויתקלו ככל הנראה בתופעת הליחה. הסיבה לכך היא שחלקיקי הפיח והזפת שבעשן פוגעים בריסיות המרפדות את צינוריות הריאות ופוגמות בתהליך הניקוי העצמי התקין. כך, הולך ומצטבר כיח, והדרך היחידה לפלוט אותו היא על ידי שיעול.
החומר המסרטן העיקרי שבסיגריה נקרא עטרן והוא למעשה זפת. כשמעשנים קופסה ליום במשך שנה שוקעים כ-100 גרם זפת בריאות שאמורה לצאת בליחה בזמן שיעול!
אחת המחלות הראשונות הקשורה ישירות לעישון היא דלקת הסימפונות הכרונית. הסובלים מהמחלה משתעלים בעיקר בבוקר, סובלים מקוצר נשימה וחלה ירידה משמעותית בכושר הגופני שלהם. היות וריאותיו של מעשן לאורך שנים אינן מתפקדות ביעילות כמו ריאות של אדם שאינו מעשן, מחריף כל שיעול שמקורו בהצטננות או בשפעת ונמשך אצל מעשנים זמן רב יותר. המעשנים נוטים גם יותר מלא מעשנים ללקות בדלקת סימפונות כרונית (ברונכיטיס).
מה קורה כשמפסיקים לעשן?
אם קיבלתם החלטה והפסקתם לעשן הריסיות המרפדות את צינוריות הריאה ושאר דרכי הנשימה תתחלנה לשקם את עצמן. השיעול שמאפיין את התקופה שלאחר הפסקת העישון הוא תופעת לוואי של שיקום הריסיות הקטנות הללו. אין זה משנה כמה זמן או כמה סיגריות עישנתם ביום, קצב הגדילה יהיה שונה מאדם לאדם. ככל שהריסיות גדלות מהר יותר, כך תשתעלו יותר בשבועות הראשונים.
חשוב לדעת: הגוף מחלים והריאות מנקות את עצמן מרעלים וחומרים מזיקים אך מומלץ, עבור השקט הנפשי שלכם, לגשת למרפאה ולבדוק את הריאות אחרי שהפסקתם לעשן.
גם עישון פאסיבי גורם לשיעול
גם מעשנים פאסיביים עלולים לסבול מתופעות שונות, כגון גירויים באף, בעיניים ובדרכי הנשימה, גירוד וצריבה בעיניים נזלת, יובש בפה, כאבי ראש, וגם שיעול. אצל ילדים ותינוקות החשופים לעישון התגלו זיהומים במערכת הנשימה, שיעולים, דלקת סימפונית ודלקת ריאות, וכן מחקרים הראו כי ילדים החיים במשפחות בהן לפחות אחד מההורים מעשן, חולים בתדירות גדולה פי שניים מילדים להורים לא מעשנים.
דרכי טיפול והקלה על השיעול
קיימים תכשירים שונים המשמשים להקלה על השיעול, אך מומלץ לבחור בתכשיר שמטפל במקור לשיעול ולא רק בסימפטום.