אלרגיה היא המגיפה החדשה של העולם המערבי. כמעט כל אחד מאיתנו יקבל התקפת אלרגיה בשלב זה או אחר של חייו, וכ-20% מהאוכלוסייה יאלצו להתמודד עם התקפי אלרגיה תכופים יותר, החל ממספר התקפים בשנה ועד התמודדות יומיומית. החדשות הטובות הן שכיום יש פתרונות לטיפול באלרגיה ולהתמודדות עם ההתקפים
מה קורה לנו בגוף בעת התקפת אלרגיה?
אלרגיה היא תגובת נגד של מערכת החיסון לחומרים תמימים לכאורה הקרויים אלרגנים, הנמצאים בסביבה של כולנו, אך יגרמו לאלרגיה רק לחלקנו, בדרך כלל למי שיש נטייה תורשתית לכך.
מערכת החיסון של אנשים בעלי אלרגיה מזהה את החומרים הטבעיים שבסביבה כחומרים בעייתיים ופועלת נגדם, כתוצאה מכך מתפתחות אחת או יותר מן התופעות הבאות: קוצר נשימה, נזלת, תפרחות, גרד, התנפחות, פריחה, בעיות במערכת העיכול וכיוצא בזה.
בזמן התקפת אלרגיה טועה מערכת החיסון של האדם האלרגי, מזהה את האלרגן כחומר מזיק למרות שהוא איננו כזה ומדליקה את כל “הנורות האדומות” בגוף כדי שזה יתחיל לייצר נוגדנים כנגד האלרגן אותו היא מזהה כמסוכן. מערכת החיסון מייצרת נוגדן לכל אלרגן, בדיוק כפי שהיא מייצרת נוגדן כנגד כל מחלה ותהליך יצירת נוגדן לוקח זמן מה. לכן התקפת האלרגיה הראשונה תהיה קלה יחסית, אבל התקפות האלרגיה העתידיות יהיו חזקות ומהירות יותר כי מערכת החיסון תזכור כבר את האלרגן ותייצר נוגדנים במהירות רבה יותר ובכמות גדולה יותר.
התקפת אלרגיה – כך זה מרגיש
אלרגיה יכולה לבוא לידי ביטוי בדרגות חומרה שונות, אך התופעות היותר מוכרות הן:
- מערכת הנשימה: קוצר נשימה, נשימה כבדה, אסטמה כרונית, הצרה של הסימפונות
- אף: נזלת, עיטושים, גרד באף ובעיניים, פעולת יתר של הריריות
- אוזניים: דלקות אוזניים
- עיניים: עיניים אדומות, דומעות ומגרדות
- מערכת העיכול: אלרגיה למזון תתבטא בפריחה, קוצר נשימה, שלשול והקאות
- רגישות לתרופות: רגישות יתר לתרופות באה לידי ביטוי בצורות שונות וייחודיות
אלרגיות נפוצות ומוכרות הן אלרגיה לפרחים (קדחת השחת) הבאה לידי ביטוי בנזלת ועיטושים וגירוי באף בגרון ובאוזניים, אסטמה (קוצר נשימה) הנגרמת מפריחה, צמחים ואבק וגורמת להצרת הסמפונות, ליחה ובעיות ריאה, נזלת כרונית הבאה לידי ביטוי באף נוזל או סתום לאורך זמן ארוך מאוד, אלרגיות של העור הנגרמות ממגע של העור באלרגן ואלרגיות למזון, כשהמוכרות ביותר הן אלרגיות למוצרי חלב, למוצרי חיטה, פירות ים, דגים, סוגים שונים של אגוזים ולפירות מסוימים, הגורמות להקאות, שלשול או פריחה.
לעונות השנה השפעה מכרעת על מצב האלרגיות שלנו, במיוחד בקרב הסובלים מקוצר נשימה, נזלת ובכלל פעילות יתר של הריריות. באביב נמצאים באוויר אלרגנים בכמות גדולה וזו העונה הקשה ביותר לסובלים מאלרגיות. בקיץ המצב טוב יותר, אך הוא מורע בשל בעיות לחות וטמפרטורה. בחורף אנו רואים בדרך כלל פחות אלרגיות, למרות שבחורף החם הישראלי אנו לא תמיד חשים הקלה גדולה.
איך מטפלים באלרגיות?
חלק מהאלרגיות פתירות ובחלק ניתן רק לסייע בטיפול בתסמינים. כך תוכלו לסייע לעצמכם להיפטר מהאלרגיה:
הקפדה על סביבת המגורים והעבודה: חשיפה ממושכת לכמות גדולה של אבק עלולה להוביל להתפתחות אלרגיה, שימו לב למתרחש בבית ובמקום העבודה שלכם הסתכלו עד כמה אתם חשופים לאלרגנים במקומות אלה.
טיפול תרופתי: תרופות אנטי-היסטמיניות המסייעות למערכת הנשימה ומפחיתות גודש. תרופות סטרואידיות בעלות פעילות אנטי-דלקתית ותרופות אנטי-דלקתיות אחרות המסייעות אף הן במניעת דלקות ומונעות אלרגיות. לכל הטיפולים התרופתיים יש תופעות לוואי שיש להתעדכן לגבם.
טיפולים אלטרנטיביים: לרפואה האלטרנטיבית כמה הצעות לסיוע לסובלים מאלרגיות. בין הטיפולים הנפוצים: שימוש בויטמינים מקבוצת C ו-B, הומאופטיה, שימוש בצמחי מרפא (אניס, מרווה, איקליפטוס, מנטה), רפלקסולוגיה ודיקור.