למרות שהפירוש של אנמיה זה “מיעוט דם”, כשאנחנו מדברים על אנמיה מחוסר ברזל, אנחנו מתכוונים למחלות שונות המתבטאות בחוסר של מוגלובין בדם. המוגלובין הוא חלבון הנמצא בכדוריות הדם האדומות והוא מעביר מולקולות של חמצן מהריאות אל רקמות הגוף. מצב של חוסר במוגלובין מביא לאספקה מעטה של חמצן.
“לפי סקרים שנעשו ע”י ארגון הבריאות העולמי (WHO) בשנים 2008 ו-2015, כ-30% מהאוכלוסייה ברחבי העולם סובלים מאנמיה – מחסור בדם. מחציתם סובלים מאנמיה שנגרמת עקב חוסר ברזל.
ילדים מתחת לגיל 5 שנים (42.5%), ואחריהם נשים בהריון (38.2%), חווים את השיעור הגבוה ביותר של אנמיה (מוגדר כהמוגלובין נמוך מ-11.0 גרם/ ד”ל(. בנוסף, שיעור גבוה בהרבה הוא מספר הנשים שאינן בהריון הסובלות מאנמיה (29%) בהשוואה למספר הגברים האנמיים (12.7%)
אנמיה-תסמינים
אנמיה מחוסר ברזל קשורה למספר השלכות קליניות כגון:
- ירידה בזיכרון
- פגיעה בלמידה ובריכוז
- פגיעה בתפקוד החיסוני
- ירידה בביצועי ספורט אירובי
- ירידה בתפוקה בעבודה
- עייפות
- עלייה בסיכון לעירוי ותוצאות נלוות
- עיכוב תפקוד מוטורי של תינוקות
בצורתה הקשה, אנמיה קשורה לעייפות, חולשה, סחרחורת, ונמנום. נשים בהריון וילדים פגיעים במיוחד.
חוסר ברזל או ברזל נמוך – גורמים
גורמי הסיכון לאנמיה מגוונים. אנמיה עלולה להיגרם על ידי מחסור במיקרו – נוטריינטים (כגון: חומצה פולית, ריבופלבין, ויטמין A, ויטמין B12 ומחסור בברזל), זיהומים חריפים וכרוניים (כגון: מלריה, סרטן, שחפת ו-HIV) והפרעות תורשתיות או נרכשות המשפיעות על סינתזת המוגלובין, ייצור תאי דם או הישרדות תאי דם אדומים (כגון המוגלובינופתיות). מחסור בברזל הוא כנראה הגורם השכיח ביותר לאנמיה.
בנוסף, ישנם מצבים שונים היכולים לגרום לחוסר בברזל כמו:
- איבוד דם מוגבר
- בעיות ספיגה במערכת העיכול
- הריון
- תהליכי גדילה מאוצים בגיל צעיר
- דיאטה צמחונית / טבעונית
- תרופות
- גיל
- מזונות המעכבים ספיגת ברזל
ישנן מספר קבוצות שנמצאות בסיכון גבוה יותר לסבול מתופעה זו, ביניהן תינוקות וילדים, קשישים, חולים במחלות כרוניות, נשים בהיריון, צמחונים וטבעונים. ולמרות המספרים הגבוהים, החדשות הטובות הן שניתן לטפל במחסור בברזל, ואף למנוע אנמיה באמצעות תזונה נכונה ונטילת תוספי מזון מתאימים.
איך בודקים חוסר ברזל?
ניתן להעריך אנמיה מחוסר ברזל על ידי בדיקות דם שצריכות לכלול ספירת דם מלאה. באדם, אשר נמצא אנמי ממחסור בברזל, בדיקות המבוצעות בדרך כלל מראות ערכים נמוכים של המוגלובין, המטוקריט, נפח תא דם ממוצע, פריטין בסרום, ברזל בסרום ורווין טרנספרין.
ברזל בתזונה – אילו מזונות עשירים בברזל?
ברזל שמקורו מהחי יימצא בעוף, בשר בקר, כבד, ביצים
ברזל שמקורו מהצומח יימצא בברוקולי, תרד, אבטיח, תפוחי אדמה עם קליפה, משמש יבש, צימוקים, דגני בוקר, שעועית ירוקה, שעועית יבשה
תוספי ברזל – אילו מצבים של חוסר ברזל מצריכים לקיחת תוסף תזונה?
הטיפול בחוסר בברזל ובאנמיה מטרתו לספק מספיק ברזל כדי לנרמל את ריכוזי ההמוגלובין ולחדש את מאגרי הברזל, ובכך לשפר את איכות החיים, הסימפטומים והפרוגנוזה של הפרעות כרוניות רבות. ישנן מספר אסטרטגיות לתיקון חוסר בברזל, החל מתזונה ועד עירוי דם וברזל תוך ורידי. הבחירה תהיה תלויה בחומרת האנמיה ובמחלות הנלוות של המטופל.