צלחת עם כדורים ומזרקים בצד

תוסף ברזל – כל מה שחובה לדעת

הכירו את הסוגים השונים
מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 11 בדצמבר 2018
תאריך עדכון: 1 ביולי 2024

אנמיה כתוצאה ממחסור בברזל היא תופעה שכיחה. עבור חלק מהלוקים בה, הגברת צריכת הברזל על ידי שינוי ההרגלים התזונתיים עלולה שלא להספיק, ויש לצרוך תוסף ברזל. בשוק קיימים סוגים שונים של תוספי ברזל שנבדלים אחד מהשני ביעילות, בספיגה ובתופעות הלוואי, בואו נכיר אותם טוב יותר. לברזל מס' תפקידים. קודם כל הוא נושא את החמצן מהריאות לכל הגוף. הוא גם חשוב לחיזוק המערכת החיסונית וכמובן כדי לייצר אנרגיה מהמזון שאנחנו אוכלים.

 

מתי לקחת תוסף ברזל?

האם אתם חשים עייפות כרונית בשעות היום למרות שישנתם מספיק בשעות הלילה? האם אתם מוצאים את עצמכם מתנשפים אחרי מאמץ פיזי קל, מסוחררים או מתקשים בריכוז ממושך? יכול להיות שהגורם לכך הוא חוסר בברזל וכתוצאה מכך – אנמיה.

אנמיה מוגדרת כמצב שבו הגוף סובל מרמת המוגלובין נמוכה. לפי הערכות ארגון הבריאות העולמי, האנמיה שנגרמת כתוצאה ממחסור בברזל היא המחסור התזונתי הנפוץ ביותר בעולם, ונובעת לרוב מצריכה לא נכונה או לא מספקת של ברזל. ילדים ובני נוער הם האוכלוסיה הרגישה ביותר לחוסר בברזל בשל המאגרים הדלים יותר וגדילתם המואצת, וכן נשים בהריון נוטות לסבול מחוסר בברזל בשל הצורך להשלים את מאגריו התזונתיים של העובר.

המוגלובין נמוך עשוי להיגרם מחוסר בברזל או חוסר בחומצה פולית. לכן, רצוי לבחור תוסף ברזל שמכיל את שני המרכיבים.


איזה ברזל נספג הכי טוב בגוף?

  • במזון – יש הבדל בין סוג הברזל שנמצא בבשר ובמוצרים מן החי לבין ברזל שנמצא בצמחים . ברזל המושג מבשר ובעלי חיים נקרא ברזל הֶמָטיני heme. סוג הברזל הנמצא בצמחים וברוב תוספי הברזל נקרא nonheme (אל-המטיני). ספיגת הברזל האל-המטיני יעילה יותר כאשר הוא נצרך עם חלבון מהחי או עם ויטמין C. כאשר הברזל במזון לא מספיק, יש צורך בנטילת תוסף.
  • Ferric Polymaltose – פיתוח חדשני וייחודי שכולל ברזל בצורתו החומצית והקלה לעיכול, בתוספת רב סוכרים שמשפר את ספיגתו במעי. תוסף זה מושפע פחות ממעכבי ספיגה שנמצאים במזון, כמו חלב וקפאין, לכן ניתן לקחת אותו עם האוכל וזכות ספיגתו היעילה ניתן להשתמש בכמויות ברזל נמוכות יותר דבר הגורם לפחות תופעות לוואי. תכשירים מבוססי פולימלטוז, נחשבים גם לבטוחים כי ספיגת הברזל מווסתת על ידי הגוף וכתוצאה הסיכון להעמסת יתר של ברזל על הגוף יורד.
  • ברזל סולפט – רוב תוספי הברזל הנמכרים בשוק מכילים מלחי ferrous iron המוכר גם כברזל סולפט, אותם סופג הגוף די בקלות . ברזל זה מגדיל את כמות הכדוריות האדומות בדם, ומעלה אותן לרמות נורמליות המאפשרות הגעה יעילה של חמצן לריאות. עם זאת, הברזל מתכשירים אלו עלול להגיב לחומרים שנמצאים בקיבה וספיגתו עלולה להתעכב, לכן מומלץ ליטול תכשירים אלו "על קיבה ריקה", ובייחוד להימנע מנטילתם בסמוך לאכילת מוצרי חלב, תה, קפה או דגנים. חסרונם של תכשירים על בסיס זה הוא ריבוי יחסי של תופעות לוואי, בעיקר בהפרעות עיכול.
  • ברזל Ferric – סוג נוסף של תוסף ברזל הוא ברזל ferric, שעד לאחרונה נחשב לנחות יחסית ל-ferrous בגלל העובדה שהוא אינו מתמוסס בקלות בחומצות הקיבה, לכן על הגוף להפוך את סוג הברזל הזה לברזל מסוג ferrous לפני שהוא נספג במעי. לאחרונה יצאו לשוק תוספי תזונה המשלבים ברזל ferric עם חלבון המדמה את הברזל הנמצא במוצרי מזון מהחי והקל לעיכול. הספיגה המהירה והקלה מונעת בעיות עיכול שלעיתים מתלוות לתוספי ברזל. ישנם מקרים בהם מומלץ להשתמש בכדורי ברזל.
  • ברזל קרבוניל – ברזל קרבוניל הוא גרסה מזוקקת במיוחד של ברזל, אך גם סוג זה של תוסף ברזל זקוק לפירוק והמרה על ידי חומצות הקיבה, ההופכות את הברזל הזה לברזל מסוג ferrous הקל לעיכול. בעקבות תהליך הפירוק הזה, הברזל משוחרר באופן איטי לגוף וזה נחשב ליתרון בתור תוסף לילדים מתחת לגיל 6. יחד עם זאת, מחקרים עדיין בודקים האם תוספי ברזל אלו הינם יעילים, שכן השחרור המושהה עשוי לגרום לברזל להתפרק באזורים מרוחקים של המעי הדק שבהם ספיגתו נמוכה יותר.
  • heme פוליפטייד – דור חדש של תוסף נקרא ברזל heme פוליפטייד. היתרון שלו הוא ספיגה טובה יותר ופחות תופעות לוואי לעומת תוספי nonheme אחרים. הברזל נשאב מההמוגלובין בצורה דומה למתרחש בשעה שאוכלים סטייק ולכן נספג בצורה יעילה ואיכותית. אינו משווק בישראל כתוסף תזונה.
    לפני נטילת תוסף ברזל כדאי להכיר טוב את כל הסוגים הללו ולהבין את ההבדלים ביניהם. חשוב שתוסף הברזל שתבחרו יהיה כזה שייספג בקלות ולא יגרור אחריו תופעות לוואי רבות מידי. בכל מקרה, כדאי להתייעץ עם רופא לפני בחירת תוסף הברזל.
מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות