תינוק בוכה - קוליק

התינוק בוכה בלי סוף?

כנראה שהוא סובל מגזים
מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 11 בפברואר 2019
תאריך עדכון: 28 במרץ 2024

בעיית גזים מופיעה כמעט אצל כל התינוקות בשבועות הראשונים לחייהם. הבכי הממושך והכאב של התינוק וההורים לא חייב להימשך. כיום מסייעת הרפואה לטיפול בכאבי הגזים של תינוקות באמצעות טיפול עדין המתאים לתינוקות קטנים. כך תוכלו לעזור לתינוק לעבור את החודשים הראשונים ללא כאב

האם התינוק שלי סובל מקוליק?

תופעה של גזים אצל תינוקות וכאבי בטן, היא תופעה המכונה גם קוליק, מתחילה בדרך כלל כשלושה שבועות אחרי הלידה ונמשכת עד סביבות גיל שלושה חודשים. קוליק, (“מעי גס” ביוונית עתיקה) על פי הגדרה מדעית-רשמית שהתקבלה בשנות ה-50, הוא בכי עז הנמשך יותר משלוש שעות ביום, יותר משלוש פעמים בשבוע, במשך שלושה שבועות לפחות, ומסתיים לקראת גיל 3 חודשים.

אצל תינוקות מסוימים הכאב יהיה משמעותי והם יוגדרו כסובלים מ”קוליק”, אצל תינוקות רבים אחרים מדובר בכאבים פחות חזקים וממושכים, אבל גם אצלם תחושו בחוסר נוחות לאורך היממה.
במהלך התקפת כאב התינוק חווה אי-שקט, בכי, התפתלויות והתכווצויות. למרבה הצער, הרופאים עדיין לא גילו את הסיבה הברורה לגזים אצל תינוקות, אך הסברה הרווחת היא שכאבי הגזים מתרחשים בשל אי בשלות של מערכת העיכול איתה התינוק נולד. בנוסף ישנן סיבות נוספות לתופעת הגזים:

  • בליעת אוויר בזמן אכילה ובכי, המובילה ללכידת גזים במעי
  • אי סבילות ראשונית ללקטוז – סוכר החלב
  • השפעת תזונת האם המניקה – יש לציין כי דעות הרופאים חלוקות בנושא זה ורצוי להתייעץ עם רופא המשפחה

 

עוברים את הגזים בשלום: כל הדרכים להקל על התינוק

  • הוצאת אוויר (גרעפס), תזונה, עיסוי וכן טיפול תרופתי נמצאו כמסייעים לבעיה. כך או כך חשוב לזכור שתוך מספר חודשים התופעה תיעלם מעצמה ושכרגע מטרתנו לסייע לתינוק לעבור את התקופה הזו עם כמה שפחות כאבים.
  • חום ואהבה: הטיפול הראשוני והטבעי ביותר הוא אהבה, הבנה וסבלנות. חבקו את התינוק שלכם, עטפו אותו באהבה, תנו לו הרגשה שאתם שם. חום גוף והרגעה מסייעים לכאבים של התינוק והחיבוק שלכם יחזק את הקשר שלכם אליו.
  • גרעפס – פליטת אוויר: חלק מכאבי הבטן נגרמים פשוט בגלל אוויר שבלע התינוק בזמן הנקה או האכלה מבקבוק. יש ל הקפיד להרים את התינוק אחרי הנקה ולאפשר לו להוציא אוויר. יש תינוקות שצריכים לעשות זאת גם באמצע ההנקה/האכלה.
  • תזונת האם המניקה: למרות שאין מחקרים התומכים בכך, במשך שנים הייתה סברה כי למזון שאוכלת האם המניקה יש השפעה על התינוק ועל גזים שלו. מזונות ש”חשודים” בגרימת גזים אצל התינוק, כוללים: חלב פרה, שוקולד, אורז, בננות, פירות הדר וירקות ממשפחת המצליבים (כרובית וברוקולי). יחד עם זאת, בשנים האחרונות סבורים כי לתזונת האם המיניקה אין השפעה של ממש על תופעת הגזים של התינוק וההנחיה כיום היא לאכול ככל העולה על רוחה. אם יש לכם חשד כי מזון מסוים משפיע באופן שלילי על נוחותו של התינוק – יש לנסות להוריד אותו בתזונת האם לפרק זמן מסוים.
  • עיסוי תינוקות: עיסוי בטן התינוק מסייע בהוצאת האוויר, בשחרור השרירים ובהקלה על כאבי הבטן. כדאי ללמוד כיצד לעסות את התינוק בדגש על בטנו של התינוק.
  • טיפול תרופתי: יישנם תכשירים יעילים שלא מכילים אלכוהול וסוכר, תכשירים אלה על בסיס סימתיקון הנם ייחודים לתינוקות, הפועלים להקלה על כאבי בטן הנגרמים מגזים במערכת העיכול בתינוקות וילדים. הסימתיקון – חומר המפרק קצף ובועות גז. שימוש בתכשיר גורם לשינוי מתח הפנים של בועות הגז, מקל על התפזרותן ומביא לשחרור הגזים בדרך טבעית.

מחקרים מראים כי בקרב 74% מהתינוקות שהשתמשו בתכשיר מסוג זה , נמצא שיפור בסימפטומים לאחר יום טיפול אחד. לאחר שבעה ימי טיפול 86% מההורים דיווחו על שיפור בסימפטומים.

כאבי בטן אצל תינוקות אינם עוד גזירה משמיים, עם הרבה חום ואהבה וטיפול מתאים, תוכלו לעבור את החודשים הראשונים עם כמה שיותר חיוכים.
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%95%D7%9C%D7%99%D7%A7

 

מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות