פרכוסי חום בתינוקות? בלי פאניקה

17 באפריל 2019

הורים רבים חוששים מפרכוסים כתוצאה מחום גבוה אצל תינוקות, למרות שבפועל מדובר על תופעה שמתרחשת אצל עד 5% מגילאי 6 חודשים ועד 6. בגלל חששות אלו, עדיף להיות מוכנים למקרה של פרכוסים, אם יתרחשו. לפניכם ההסבר המלא על התופעה ודרכי הטיפול בה

כשתינוק חדש מגיע הביתה – השמחה רבה! לצד ההתרגשות, ההכנות וחוסר השינה מתגנבים גם חששות רבים ודאגה לבריאותו של התינוק הרך. אחד מהגורמים שמטרידים הורים רבים הם פרכוסי החום, אותן התקשחויות של שרירי הגוף שמלוות בנפנוף גפיים וגלגול עיניים. חשוב לזכור, שעל אף שמדובר בתופעה שעשויה להיות פתאומית ומלחיצה, הפרכוסים אינם גורמים לנזק. אחת הדרכים הטובות ביותר להתמודדות עימם היא להיות מוכנים לאפשרות הזאת, ולדעת מה לעשות במהלך התקפי הפרכוסים.

 

מה הם פרכוסי חום אצל תינוקות?

פרכוסי חום לרוב מלווים גם בהופעת חום גבוה אצל תינוקות. במקרים מסוימים הפרכוסים יגיעו לפני עליית החום, והחום יעלה זמן קצר אחריהם. פרכוס נגרם כתוצאה מהפרעה בפעילותם החשמלית של חלק מתאי המוח. הדבר גורם להקשחת שרירים, שעשויה להיות מלווה בגלגול עיניים, תנועות קצביות של הידיים והרגליים, ריור לעיתים גם צעקות. חריפותו של הפרכוס משתנה, ולעיתים יכולים להתרחש פרכוסים גם ללא כל סימן חיצוני או עם סימנים קלים מאוד. הדרך היחידה לאבחן פרכוסים היא באמצעות תרשים EEG שבוחן את הפעילות המוחית.
גם אם זה נשמע מלחיץ, חשוב לדעת שפרכוסי חום אינם מסכנים את התינוק, אינם גורמים לנזק מתמשך ואינם מצביעים על בעיה נוירולוגית. התופעה יכולה להיות חד פעמית או לחזור על עצמה מספר פעמים. לרוב התקפי הפרכוס מופיעים בין גיל חצי שנה לחמש.

מה גורם לפרכוסי חום?
התקפי חום גבוה הם הסיבה המרכזית לפרכוסים. במהלך התקפים אלו, חום הגוף עולה בפתאומיות ומשבש את פעילותם החשמלית של תאי המוח. התקפי החום לא תמיד קשורים למחלה או לזיהום בגוף, וההשערה הרפואית היא שמדובר בנטייה גנטית. כלומר, במשפחה שבה יש היסטוריה של ילדים שחוו התקפי חום, יש סיכוי גבוה יותר להופעת פירכוסים.

התקפי הפרכוסים מחולקים לשני סוגים:

  • התקף פרכוסים פשוט: נמשך עד רבע שעה ומשפיע על כל הגוף. התקף זה כרוך לפעמים באובדן הכרה רגעי, למשך ההתקף בלבד. התקף פרכוס פשוט לא יופיע בשנית במהלך יממה לפחות.
  • התקף פרכוסים מורכב: נמשך מעל רבע שעה ומשפיע רק על חלק מגוף התינוק. סוג זה מאופיין גם בהתקפים חוזרים ולכן הוא נדיר יותר.

איך תפעלו במקרה שתינוקכם חווה התקף חום המלווה בפרכוסים?

  • הרגעה: התינוק לא מבין מה קורה איתו, הוא צריך את העזרה שלכם כדי להירגע ולדעת שהכול בסדר. לכן, מומלץ לפעול בנינוחות וללוות את מעשיכם בדיבור בטון שקט ומרגיע.
  • שכיבה על הצד: במהלך ההתקף כדאי להשכיב את התינוק על צידו. אם מתאפשר לכם שכבו לידו וחבקו אותו בעדינות.
  • אמבטיה פושרת: להורדת החום לאחר התקף תוכלו להכין לתינוקכם אמבטיה פושרת להורדת החום.
  • תרופה להורדת חום: אם החום עולה מעל 38 מעלות, מומלץ לתת תרופה להורדת חום מתאימה לתינוקות בגיל הרך.
  • בדיקה רפואית: אם מדובר בהתקף הפרכוסים הראשון שלכם, חשוב לקחת את ילדכם לבדיקה רפואית אצל רופא הילדים המטפל או המוסד הרפואי הקרוב למקום מגוריכם. לרוב הוא לא יזדקק לטיפול או לבדיקות מיוחדות, אלא בעיקר לשלילת מחלות אחרות ולמעקב.

 

חשוב לזכור: למרות שהחוויה עלולה להיות מלחיצה, אין לטפל בתינוק בצורה אגרסיבית. יש להימנע מהכנסתו לאמבטיות קרות או להגדלת מינון התרופה להורדת החום. פעילויות אלו לא יסייעו למניעת הפרכוס או התקף החום, ורק עשויות להלחיץ את התינוק. אם אתם תשארו רגועים, גם התינוק שלכם ירגיש הרבה יותר בטוח.

 

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות