עליית חום היא אחת הסיבות המרכזיות לדאגה בקרב הורים לתינוקות ופעוטות, ובמיוחד אם אתם הורים טריים. זה קורה בעיקר בחורף: הילד חוזר חולה מהגן או שהמטפלת “מקפיצה” אתכם מהעבודה ואתם ממהרים לרוץ לרופא, רק כדי לשמוע אותו אומר שתחזרו אליו אם החום יעלה מעל 39 מעלות.
הילד שוב מנוזל, החום עלה ואתם מודאגים? רגע לפני שאתם רצים למיון קחו אוויר. מדריך להורים טריים
מה זה חום גבוה בתינוקות?
לרוב, כשמד החום מראה 38.5 מעלות ומעלה אפשר להתייחס לכך כאל עליית חום. לרוב החום עצמו אינו הבעיה, אלא רק התגובה של הגוף למחלה. חום יכול להיגרם בשני מצבים עיקריים: מחלה ויראלית או מחלה חיידקית. כאשר מדובר במחלה ויראלית ברוב המקרים הווירוס גורם לתופעות שונות באזורים שונים של הגוף. כשמדובר במחלה חיידקית לרוב המחלה תתמקד באזור מסוים של הגוף. אפשר לומר כי ברוב המקרים מחלות חיידקיות מסוכנות יותר ממחלות ויראליות.
איך מודדים חום?
חום לתינוק אפשר למדוד בישבן, בפה ובבית השחי. בכל מקרה חשוב למדוד במד חום מהימן (עדיף דיגיטלי) ולהקפיד על עקביות בבדיקה. אם בדקתם את החום בפה המשיכו לבדוק בפה. מקום הבדיקה מושפע מחום הגוף ויכול לגרום להשתנות בין מדידה במקום אחד לשני. את החום יש למדוד פעמיים עד שלוש פעמים ביום. מדידות תכופות של החום לא יועילו, כי לגוף דרוש זמן כדי להילחם בגורם החום.
מתי צריך לקחת את הילד לרופא?
- תינוקות עד גיל שלושה חודשים: יש לגשת לרופא מיד כשהחום עולה מעל לטמפרטורה של 38 מעלות. בגיל זה עלול החום לבטא מחלה חיידקית קשה, ללא כל סימן נוסף.
- בתינוקות גדולים יותר ופעוטות יש לעקוב אחר מצבם: אם הילד ערני, אוכל כרגיל ואין שינוי אחר בהתנהגות אפשר להמשיך במעקב. אם יש שינוי בהתנהגות ואין גורמים סביבתיים העלולים להעלות את החום כגון חימום החדר, או ילד הלבוש בבגדים רבים יש להתחיל במתן טיפול תרופתי. אם הטיפול אינו עוזר יש לפנות לרופא.
- אם לחום מתלוות תופעות נוספות כגון פריחה או פרכוסי חום (התכווצויות בעקבות עליית החום) יש לגשת מייד לרופא.
הורדת חום אצל תינוקות: עשו ואל תעשו
שמרו על טמפרטורה קרירה: הלבישו את הילד בבגדים קלים ואל תכסו אותו בשמיכה. לפעמים הורים נוטים להלביש תינוקות בשכבות מיותרות, גם בתחילת אוגוסט, מה שיכול להעלות את חומו של התינוק. חשוב שתדעו כי טמפרטורה קרה אינה גורמת להתגברות המחלה ולעומת זאת חדר מחומם מדי יכול לגרום להחרפת המחלה כי כידוע חיידקים מתרבים בחום.
עשו לילד אמבטיה פושרת: אמבטיה פושרת שלוש עד ארבע פעמים ביום תסייע ברוב המקרים להורדת החום. באמבטיה פושרת-לא קרה שלוש-ארבע פעמים ביום. תינוקות קטנים אפשר לכסות במגבת שנטבלה במים פושרים.
הימנעו מ”תרופות סבתא” כמו מריחת אלכוהול על הגוף. טיפטיפות נובימול להורדת חום ושיכוך כאבים בתינוקות
טיפול תרופתי
קיימים בשוק מספר תכשירים להורדת חום. התכשירים מגיעים לרוב בצורת נר להחדרה לפי הטבעת או סירופ הניתן דרך הפה.
- אין סכנת פליטה: בדרך כלל כשילדים בולעים סירופ להורדת חום, הם עלולים לפלוט חלק מהכמות וכך יעילות התרופה קטנה. הסיבה לכך היא בגלל הכמות הגדולה של החומר הפעיל הקיימת בסירופים לבליעה. לעומת זאת כמות החומר הפעיל בטיפטיפות ניבימול היא כרבע מהכמות בסירופ ולכן התינוק אינו פולט את התרופה.
- מינון מדויק: השימוש בטפטפת קל מאוד. לכל אריזה מצורף מזרק שאיתו תוכלו לחשב במדויק את המינון שיש לתת לתינוק, בהתאם למשקל שלו.
- מתוק כמו שילדים אוהבים: הטיפות מגיעות בטעם תות שילדים אוהבים.
- לסיכום חשוב לזכור כי לאחר שנתתם לילדיכם את התרופה, אל תצפו שחום הגוף ירד ל-37 מעלות צלזיוס, אלא התרופות מסייעות להוריד את החום במעלה או מעלה וחצי. רק לאחר שהמחלה תחלוף לגמרי, חום הגוף יחזור למצבו הטבעי. אז תהיו בריאים…