אנמיה היא תופעה נפוצה בקרב תינוקות, ילדים ובני נוער והיא עלולה לפרוץ בגלל מספר גורמים. הגורם העיקרי הוא מחסור בברזל וכתוצאה מכך עלולות להתפתח הפרעות בגדילה ואפילו בעיות למידה בגיל מאוחר יותר. לכן חשוב מאוד לתת טיפול מונע כבר בחודשים הראשונים של התינוק, וכמובן להמשיך לעקוב אחר ההתפתחות של הילד והמתבגר.
מהי אנמיה?
אנמיה היא מצב רפואי המתבטא במחסור בתאי דם אדומים. יש מספר גורמים לאנמיה: תזונה לקויה, פגמים גנטיים, תופעות לוואי של תרופות ומחלות כרוניות. האנמיה מופיע בדרגות שונות, החל מאנמיה קלה ועד לאנמיה חמורה וכן היא יכולה להיות מצב זמני או להימשך זמן רב.
הצורות הנפוצות של אנמיה הן:
- אנמיה הנגרמת ממחסור בברזל
- אנמיה בעקבות מחלה כרונית
- Megaloblastic animia – אנמיה הנגרמת מליקויים בויטמין B
אנמיה בקרב תינוקות וילדים
מחסור בברזל הוא הסיבה הנפוצה להתפתחות אנמיה בקרב ילדים. מחקרים מראים כי בארה”ב כ- 20% מהתינוקות סובלים מאנמיה והמצב חמור בהרבה בקרב תינוקות במדינות מתפתחות.
מגיל חצי שנה עד שנתיים, תינוקות ופעוטות נמצאים בסיכון הגדול ביותר לפתח אנמיה. בקרב בנים קיים סיכון לפתח אנמיה פי 10 לעומת בנות בגיל הזה. הסיבה לכך שעד גיל חצי שנה כמעט וין סכנה לפתח אנמיה היא כי מחקרים מראים שלתינוקות שיונקים יש מספיק ברזל עד גיל חצי שנה. כעבור חצי שנה הם חייבים לקבל ברזל ממקורות נוספים.
הסיבות לאנמיה בקרב תינוקות וילדים צעירים:
הפסקת הנקה מוקדם מדי, או שימוש בתחליף חלב שאינו מעושר בברזל
פעוטות בני שנה ומעלה הניזונים בעיקר מבקבוק: פעוטות בני שנה ומעלה המעדיפים לשתות בקבוק חלב על פני אוכל, אינם מקבלים את הברזל הנחוץ להם ממקורות נוספים. כמו כן, החלב ממלא אותם ומשמש תחליף למזונות אחרים. חשוב להקפיד שמגיל שנה ומעלה הילדים יקבלו בקבוק פעמיים ביום ובשאר הארוחות יאכלו מזון מוצק
פעוטות בני שנה ומעלה מעדיפים מזונות שאינם עשירים בברזל. על ההורים לדאוג שהילדים יאכלו מזון עשיר בברזל כגון: שעועית, בשר, ביצים, דגנים מלאים וירקות ירוקים
ההשפעות של אנמיה בגיל צעיר עלולות להיות מסוכנות מאוד. תינוקות ופעוטות הסובלים מאנמיה עלולים לסבול מבעיות התפתחותיות וכן מבעיות מוטוריות. יש ילדים העלולים לסבור מהפרעות קשב וירידה ברמת הערנות. במקרים קיצונים, אנמיה, המתבטאת במחסור בברזל עלולה לגרום גם לשבץ מוחי.
אנמיה בקרב ילדים ומתבגרים
גיל ה”עשרה” מתאפיין בגדילה מואצת, והגוף צורך יותר ברזל כדי שהוא יוכל לייצר יותר כדוריות דם אדומות. מלבד הגדילה בפיזית, בתקופה זו מתרחשים גם שינויים מנטליים וחברתיים. דווקא בתקופה זו כשלמזון יש תפקיד חשוב בתהליך הגדילה וההתפתחות, בני הנוער נמצאים בסיכון לאנמיה. הסיבות לכך:
תזונה לקויה: מזון מהיר וחטיפים אינם מכילים ברזל בכמות מספקת. כמו כן דילוג על ארוחות במהלך היום הוא מסוכן בגיל ההתבגרות.
דיאטות: בתקופה זו בני הנוער שמים דגש רב על המראה החיצוני ולכן גם מנסים דיאטות שונות ומשונות מה שעלול להוביל במקרים קיצוניים גם לאנמיה.
מחזור חודשי מוגבר: נערות המקבלות מחזור חודשי מאבדות ברזל ואילו נערות הסובלות ממחזור מוגבר עלולות להפוך לאנמיות בגלל כמות הברזל שהן מאבדות במהלך המחזור.
התמכרות לספורט: גם בני נוער העוסקים בספורט באופן אינטנסיבי עלולים להפוך לאנמים. הסיבה לכך היא חוסר היכולת של תאי הדם האדומים לעמוד בדרישות של הגוף ולספק מספיק חמצן לרקמות ולשרירים.
אנמיה בקרב מתבגרים עלולה להוביל לבעיות בהתפתחות וכן לבעיות למידה. מחקרים מראים שבני נוער הסובלים מאנמיה סובלים גם מבעיות זיכרון, ובעלי כישורי למידה פחות טובים. לעומת זאת מחקר אחר שנעשה בקרב מתבגרות אנמיות הראה שתוספת ברזל שיפרה את כישורי הלמידה שלהן.
כמות הברזל המומלצת ליום:
ארבעה חודשים עד חצי שנה – 7.5 מ”ג
חצי שנה עד שנה וחצי – 15 מ”ג
4-8 – 10 מ”ג
9-13 – 8 מ”ג
14-18 – בנים – 11 מ”ג
14-18 – בנות – 15 מ”ג
מקורות: