תינוק בשמש

ויטמין D: למה הוא כל כך חשוב?

מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 3 בינואר 2011
תאריך עדכון: 10 ביולי 2023

לוויטמין D יש יתרונות לתינוקות, מבוגרים וקשישים. מקורו החשוב ביותר של ויטמין D הוא קרני השמש, אך גם בישראל החמה שליש מהאוכלוסייה סובלת ממחסור בוויטמין. מדוע זה קורה וכיצד ניתן להשלים את החוסר?

ויטמין D נוצר באופן טבעי בעת חשיפת העור לקרינה האולטרה סגולה של השמש, אך קשה לספק לגוף את כל כמות הוויטמין הדרושה לו באמצעות אור השמש בלבד. לכן, משרד הבריאות ממליץ לתת תוסף ויטמין D לתינוקות באופן גורף בשנת חייהם הראשונה, כדי לעודד את התפתחותם התקינה. אך ויטמין D לא מיועד רק לתינוקות, וקיימות אוכלוסיות נוספות שנמצאות בסיכון להופעת מחסור בויטמין.

 

מהו ויטמין D?

ויטמין D הוא מולקולה מסיסה בשומן שקיימת בגוף, אך הגוף אינו יכול לייצר אותה בעצמו ללא עזרה ממקור חיצוני. בגוף קיימים שני סוגים של ויטמין D:

  • ויטמין D3: נוצר מחשיפת העור לקרינה אולטרה סגולה של השמש
  • ויטמין D2: מצוי בצמחים ומגיע לגוף כמזון. סוג זה מתפנה מהגוף במהירות גבוהה יותר.
  • ויטמין D3 יעיל פי 9 מויטמין D2, ופעולתו ארוכה יותר, לכן תוספי התזונה ומוצרי המזון שמועשרים בויטמין D מכילים ויטמין מסוג D3.

 

מי סובל מחוסר בויטמין D?

מחקרים מראים כי שליש מהישראלים סובלים ממחסור בויטמין D, על אף העובדה שישראל היא מדינה שטופת שמש. הסיבות לכך קשורות לעלייה במודעות לנזקי קרינת השמש ובשימוש בקרם הגנה, לעבודה משרדית ממושכת בחללים סגורים עם תאורה מלאכותית, לתזונה לקויה ועוד.
כמו כן, קיימות אוכלוסיות שונות שחשופות יותר לאובדן ויטמין D, כמו אנשים דתיים שמתלבשים בצניעות, תינוקות רכים שאינם נחשפים לשמש, אנשים שחיים בעיר, כהי עור וקשישים, מכיוון שיכולת הספיגה של הויטמין פוחתת עם הגיל. גם אנשים שסובלים מהשמנת יתר עשויים לסבול מחוסר בויטמין D, שכן הוא שוקע בשומן העודף שקיים בגוף ואינו נספג במערכת הדם.

 

מקורותיו של ויטמין D

מעבר לחשיפה לשמש, ניתן לצרוך ויטמין D גם דרך מוצרי מזון ותוספי תזונה.

  • מזונות עשירים בויטמין D: שמן דגים, סרדינים, חלמון ביצה, כבד, פירות ים ומוצרי חלב שהועשרו בויטמין באופן מלאכותי.
  • תוספי תזונה המכילים ויטמין D: לרשותכם עומדים תוספי ויטמין D לתינוקות וילדים ותוסף ויטמין D למבוגרים. את תוספי התזונה ניתן לקחת באמצעות טפטפת או להוסיפם למיץ, לחלב או למים.
מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות