סובלים מעצירות?

אל תתעלמו ממנה
מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 17 בנובמבר 2018
תאריך עדכון: 21 באפריל 2024

אנשים רבים מתייחסים לעצירות כאל מטרד מביך ונמנעים מלטפל בה, אך עצירות היא בעיית עיכול שאינה נטולת סיכונים. לפניכם המידע המלא על תופעה נפוצה שאנשים לא אוהבים לדבר עליה

מבין כל הפרעות העיכול , עצירות היא הנפוצה ביותר. היא פוגעת משמעותית באיכות החיים, אך אנשים רבים נמנעים מלטפל בה, אולי בגלל אי הנעימות והמבוכה שמתלווה לעניין.
חשוב להבין שעצירות אינה רק מטרד שולי. בזמן עצירות פעילות המעי יורדת, כמות החמצן במעי פוחתת וגורמת לירידה בכמות החיידקים הידידותיים. שאריות מזון מעוכל למחצה שוהות במעי זמן רב מהרצוי, ומתפתחות בהן מושבות של חיידקים מזיקים ומזהמים שונים. החיידקים עוסקים במרץ בפירוק שאריות המזון, מה שגורם לגזים, כאבי בטן ולכניסת חומרים לא רצויים למחזור הדם.
בנוסף, עצירות ממושכת גורמת להתייבשות הצואה, שעשויה לגרום לטחורים, דלקות במעי, פיסורה ועוד. מצבי עצירות ממושכת מלוות גם בעייפות מוגברת, הפרעות שינה , כאבי ראש, כאבי פרקים, הפרעות בריכוז ועוד. לכן, יש לטפל בעצירות כמו שמטופלים בכל מחלה אחרת של הגוף, ובמידת הצורך גם להתייעץ עם הרופא המטפל.

 

מהי עצירות?

עצירות מוגדרת כמצב שבו יש פחות משלוש יציאות בשבוע שיוצאות במרקם קשה ויבש הדורש מאמץ רב בעת היציאה. נשים סובלות מעצירות יותר מגברים, וניתן לייחס זאת למבנה האנטומי של רצפת האגן. עצירות מופיעה במיוחד בקרב נשים לאחר לידה, שכן בזמן הלידה נחלשים שרירי רצפת האגן ולפעמים גם נקרעים.

 

מהם הגורמים לעצירות?

התאפקות : אנשים רבים, ובכללם גם ילדים, נוטים להימנע מיציאות כשהם מחוץ לבית בשל מבוכה ואי נעימות. אנשים רבים מבלים את רוב שעות היום בעבודה או בלימודים, דבר שגורר התאפקויות ארוכות שתורמות להיווצרות צואה קשה ויבשה.

תזונה נטולת סיבים : סיבים תזונתיים מסיסים נמצאים בשפע בפירות, ירקות ודגנים מלאים. תזונה שאינה מכילה מספיק מוצרי מזון מקבוצות אלו מעלה את הסיכון לעצירות ולבעיות בעיכול.

שתייה לא מספקת : היעדר כמות נוזלים מספקת גורמת לצואה קשה וליובש במעיים. בנוסף, צריכת משקאות משתנים, כמו: קולה, קפה או תה, תורמת לייבוש הגוף ובכך תורמת להיווצרות עצירות.

שינויים הורמונליים : נטילת תרופות מסוגים שונים, היריון, גיל הבלות ועוד מגבירים את ייצור האסטרוגן והפרוגסטרון בגוף, שמאטים את פעילות המעיים וגורמים לעצירות.
שינויים בשגרה: מחלה ממושכת, נסיעה ואפילו מצבי לחץ ומתח עשויים לפגוע בפעילות המעיים.
חוסר בפעילות גופנית: ישיבה ממושכת וחוסר תנועתיות מביאה להתפתחות קשיות בקיבה והאטה בפעילות המעיים.

 

איך מטפלים בעצירות?

שינוי תזונתי : כמות הסיבים התזונתיים המומלצת ביום היא בין 20 ל-30 גרם, אך בפועל אנשים צורכים פחות ממחצית הכמות. רצוי להרבות בצריכת מוצרי מזון עשירים בסיבים, כמו: שיבולת שועל, אורז מלא, סובין, עדשים, שזיפים, תאנים, פירות הדר, גזר, כרוב ועוד. בנוסף, רצוי להימנע ממזונות שמכבידים על מערכת העיכול, כמו בננות, פיתות וקטניות. כמובן, יש להקפיד על שתיית שמונה כוסות מים ביום.

פעילות גופנית : כל פעילות גופנית תסייע לזירוז פעולת המעיים, ובמיוחד התעמלות שמפעילה את שרירי הגוף הטבעתיים כמו יוגה, פילטיס והליכה. 30 דקות של פעילות גופנית שלוש פעמים בשבוע תסייע לכם גם לטפל בעצירות וגם לשפר את ההרגשה הכללית.

כינון שגרה קבועה : מערכות הגוף פועלות לפי שעון ביולוגי, לכן רצוי לתכנן את היציאות בשעות קבועות כדי לייצר הרגלים בריאים. השעות המועדפות לכך הן שעות הבוקר, שבהן הגוף ערני וחיוני.

תרופות סבתא : ניתן להיעזר בתרופות סבתא טבעיות לטיפול בעצירות, כמו: חליטת שזיפים מיובשים או כפית שמן זית. גם אם לא הן לא יועילו, הן בוודאי לא יזיקו.

חוקן : אנשים רבים בוחרים בחוקנים כדי לטפל בעצירות. החוקן אמנם מספק פתרון מדי ומהיר, אך אינו מומלץ לשימוש תדיר מכיוון שהוא מרוקן חומרים חיוניים נוספים מהגוף, כמו: אלקטרוליטים.

טיפול תרופתי : ישנם סוגים שונים של תכשירים להקלה על עצירות, ומומלץ לבחור במוצר המתאים לכם.

מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות