הקיץ הוא עונת החופש, הים והטיולים אבל גם העונה בה נפוצות מאוד מחלות של מערכת העיכול הגורמות להקאות ושלשולים מטרידים. התייבשות ואיבוד נוזלים מסוכנים בעיקר בפעוטות ובילדים, ויש לטפל בה על מנת למנוע בעיות רפואיות קשות. איך מטפלים בבעיה ומונעים מהילד להתייבש?
לפני שמדברים על הגורמים לשלשול ודרכי הטיפול כדאי ראשית כל לדעת איך מזהים שלשול. נדמה שזה ברור, אך אצל תינוקות ופעוטות היציאות גם כך יותר נוזליות ולא כל יציאה נוזלית פירושה שלשול. מצב של שלשול הוא כשיש יציאה נוזלית מעל שלוש פעמים ביום.
שכיחותה של התופעה היא גבוהה והיא יכולה להופיע בכל גיל ובדרך כלל חולפת תוך יום או יומיים ללא כל טיפול. עם זאת, שלשול ממושך יכול להיות סימן לבעיה רפואית אחרת. הבעיה המרכזית היא ששלשול עלול לגרום להתייבשות ואז הגוף מתרוקן מנוזלים החיוניים לתפקודו התקין. התייבשות ואיבוד נוזלים מסוכנים בעיקר בפעוטות, בילדים ובקשישים, ויש לטפל בה על מנת למנוע בעיות רפואיות קשות.
תינוקות וילדים מאבדים נוזלים במהירות משום שאחוז המים בגופם גבוה במיוחד (70% ממשקל הגוף בהשוואה ל-50% במבוגר), קצב הנשימה שלהם מהיר יותר והם סובלים יותר ממחלות המלוות בחום גבוה הגורמות לאיבוד נוזלים. כמו כן הכליות שלהם – האחראיות, בין היתר, על וויסות כמות הנוזלים בגוף ואגירת נוזלים בזמן חוסר – לא תמיד בשלות דיין, והם תלויים בגורם מטפל בכל הנוגע למתן שתייה וזמינותה.
הסיבות והגורמים לשלשול הן זיהום חיידקי, נגיפי או טפילי, שימוש בתרופות, הפרעות תפקודיות ורגישות למזון.
איך אדע שהילד שלי התייבש?
- פיו ולשונו יהיו יבשים
- הבכי יופיע ללא דמעות
- החיתול יהיה יבש 3 שעות או יותר אחרי החלפה
- הבטן שקועה
- העיניים לחות ושקועות
- יופיע חום גבוה
- הפעוט יהיה עייף או רגזן
- עור שנצבט לא יחזור להיות שטוח
אם יש חשד שהתינוק התייבש יש לפנות מיד לטיפול רפואי. התייבשות חמורה תצריך אשפוז.
תמיכה בשלשול תינוקות וילדים
ברוב המקרים הטיפול היחידי שיידרש הוא החזרת הנוזלים והמלחים שאבדו, מאחר שבלעדיהם הגוף אינו יכול לתפקד כהלכה. התייבשות חמורה מסוכנת במיוחד בקרב תינוקות וילדים. ללא טיפול מתאים הם עלולים, לא עלינו, למות ממנה בתוך מספר ימים.
על אף שמים חשובים ביותר במניעת התייבשות, בזמן שלשול הם אינם נספגים היטב במערכת העיכול כשהם נלגמים ללא תוספת של מלחים וסוכרים.
על מנת להחזיר את הכמות מרבית של נוזלים ממליצים הרופאים על שתיית תמיסה המכילה הרכב מיוחד של מים, סוכר ומלחים מיוחדים בריכוזים מדודים על פי המלצות ארגון הבריאות העולמי (WHO).תמיסות אלקטרוליטים המכילות הרכב מאוזן, מבוסס מדעית, של נתרן, אשלגן, גלוקוז ומינרלים נוספים עפ"י ההמלצות העדכניות של ארגון הבריאות העולמי.
במחקר שבדק את יעילותה של תמיסת מינרלים במצב של התייבשות בינונית לעומת מתן עירוי תוך ורידי – עלה כי לתמיסת המינרלים אפקטיביות זהה לעירוי. כשהפעוט מסוגל לשתות, תמיסת מינרלים עדיפה על פני עירוי תוך ורידי, משום ששתיית תמיסה דרך הפה היא הדרך הפיזיולוגית הטבעית להחזרת נוזלים לגוף והיא אינה טראומטית לתינוק כמו מתן עירוי.
על מנת להגביר את יעילות הטיפול חשוב להגיש לפעוט את תמיסת מינרלים במנות קטנות ובמרווחי זמן קטנים. בקיץ כדאי להגיש אותה מקוררת או אפילו להכין מהתמיסה קרטיב ולתת לילד ללקק.
ניפוץ מיתוסים על שלשולים
נהוג לחשוב שמרק צח מעוף או בקר, המכיל נתרן, יכול לסייע במצבי שלשול. אך כדי שהמים אכן ייספגו במערכת העיכול יש לספק למערכת העיכול תמיסה המכילה גם מלחים וגם סוכר (גלוקוז) ביחס מיוחד ומדוד יחד עם המים. מרק העוף מכיל ריכוז גבוה של מלחים אך חסר את מרכיב הגלוקוז.
תרופת סבתא נוספת שיש סברה שיכולה לסייע בטיפול בשלשול היא שתיית מיצי פירות המכילים אשלגן או קוקה-קולה, המכילה חומצה פוספורית. מיצים אלה אינם מומלצים, משום שאינם מכילים את האלקטרוליטים – מלחים הדרושים לספיגת המים – ולגימתם יכולים אף להרע את מצב השלשול.
בניגוד לנהוג בעבר, לאחר החזרת הנוזלים ניתן להאכיל את הילד במזון האהוב עליו – רצוי מזון איכותי, המכיל רכיבים שיתרמו להחלמה מהירה של המעי כמו חלבונים (עוף, חביתה או ביצה קשה) ופחמימות (אורז, תפוחי אדמה) וגם בננות, ירקות מבושלים. חשוב שהילד יאכל ולכן כדאי לזרום עם בקשותיו והעדפותיו ולהפעיל שיקול דעת.