כמעט כל ילד עד גיל חמש, נדבק בשלשול לפחות פעם אחת בחייו. הבשורה הטובה היא שרוב הפעוטות יבריאו בלי טיפול תרופתי בתוך כמה ימים. בזמן הזה חשוב לדאוג שלא יתייבשו ולהקל עליהם ככל האפשר
אחד מכל חמישה ילדים חולים בחורף נדבק בווירוס רוטה הגורם לשלשולים חריפים. למרות החיסון שניתן לתינוקות קטנים בישראל בשנים האחרונות, עדיין וירוס הרוטה נשאר הגורם מספר אחד לשלשול והקאות אצל תינוקות. במקרים בהם השלשול וההקאות הופכים תכופים ונמשכים למעלה ממספר ימים, הילד עשוי להתייבש במהירות. לכן חשוב מאוד לטפל בתופעה על מנת למנוע התייבשות היכולה לגרור בעיות רפואיות נוספות.
מהו וירוס רוטה?
תופעת וירוס הרוטה נפוצה מאוד בקרב תינוקות עד גיל שנתיים. הוירוס תוקף את המעיים, והסימפטום העיקרי למחלה הוא שלשול תכוף ומיימי במיוחד, המלווה לעתים גם בהקאות ובחום נמוך. אפשר להידבק ברוטה במשך כל השנה, אבל ההידבקות שכיחה יותר בחודשי החורף. ההידבקות עשויה להתרחש מיום לפני הופעת השלשול ועד עשרה ימים אחריו, ולכן כדאי לשטוף ידיים ולשמור על היגיינה בכל מגע עם ילד חולה לאורך זמן. הסימפטומים מתפתחים עד שלושה ימים אחרי ההידבקות, ויכולים להימשך גם שבועיים.
שתיית מים ובאכילת מזון המזוהמים בנגיף, וכן מגע עם חפצים נגועים עלולים לגרום להידבקות. ילדכם יכול להידבק מילד אחר שנושא את הנגיף אם השתמש באותו מושב אסלה, או אם נגע בחפץ ובצעצוע שהזדהמו כי מי שטיפל בו לא שטף את ידיו אחרי החלפת חיתול.
בישראל מאושר לשימוש חיסון נגד רוטה בתינוקות בני שישה עד 32 שבועות, והוא יעיל נגד הידבקות ב-90% אחוז מזני הרוטה המוכרים. החיסון נוזלי וניתן דרך הפה בתחנת האחיות בקופות החולים. אם החלטתם לא לחסן, או שהילד נדבק למרות החיסון, תמצאו בכתבה מידע מועיל לטיפול בילדכם.
שלשול שלא נגמר? סכנת התייבשות
רוב הילדים שנדבקים ברוטה מבריאים כעבור שלושה ימים עד שבוע, אבל יש פעמים שהשלשולים ממשיכים שבועיים. מאחר שהסכנה הגדולה בשלשול היא התייבשות, מומלץ שהילד יקבל כמות נוזלים גדולה ככל האפשר. גופם הקטן של הפעוטות מאבד נוזלים במהירות בגלל השלשול התכוף וההקאות, וקשה מאוד להחזיר את הנוזלים שאיבדו באמצעות שתיית מים בלבד. אלה הן המלצות לטיפול מונע בהתייבשות אצל תינוקות:
הקפידו על שתייה מרובה לעתים קרובות
מים הם לא הנוזל היחיד שאפשר להציע לילדכם. תוכלו להציע גם תה, מרק צח ומיצי פירות טבעיים כמו תפוחים או ענבים. על הילד לשתות לעתים קרובות, כשלוש-ארבע פעמים בשעה, ובכמויות קטנות בכל פעם (30-20 מ”ל) כדי להימנע מהקאה.
האכילו במזונות קלים לעיכול
תינוקות יונקים או כאלה הניזונים מאבקת חלב ימשיכו לקבל את מזונם באותו אופן. תינוקות שכבר מקבלים מזון מוצק, מומלץ להאכיל באורז, תפוחי אדמה, תפוחי עץ, בננות ועוף מבושל. את המאכלים השמנים, המטוגנים והמתובלים – השאירו לאחר שהילד יבריא.
טפלו בתמיסה מאוזנת להחזרת נוזלים ומינרלים
אם הילד נדבק ברוטה, שתיית מים או משקאות אחרים אינה מספיקה, מאחר שספיגת הנוזלים בגוף מעטה ביחס לנוזלים שהילד מאבד ויוצאים דרך המעיים. הטיפול המומלץ נוסף על מתן נוזלים הוא לתת לילד מים בהרכב מיוחד המכיל מינרלים ואלקטרוליטים המונעים התייבשות.
לסיום, תמיד אפשר לנסות תרופות סבתא
לפעוטות בוגרים יותר שתזונתם כבר אינה מבוססת על חלב אם ותחליפי חלב, תוכלו להכין אחד מאלה:
- מרק גזר: בשלו 2 ק”ג גזר ב-3 ליטר מים כחצי שעה. סננו את המים ותנו לתינוק לשתות מעט מהם מצוננים בלי הגזר. אחת מסגולותיו של הגזר היא הרגעת רירית המעיים.
- מי אורז: שימו 30 גרם אורז בליטר מים, הוסיפו 50 גרם סוכר וחמישה גרם מלח והרתיחו 5 דקות. סננו את האורז, צננו את המים לטמפרטורת החדר ותנו לילד לשתות.
- תה סומק: הרתיחו כפית תבלין סומק בכוס מים במשך 3 דקות, צננו ותנו לילד לשתות פעם אחת ביום.
- תה גרניום פושר: הכינו חליטת גרניום מ-2 כפיות מן הצמח היבש בכוס מים מהברז ל-8 שעות, סננו ותנו לילד לשתות. גרניום נודע בהרגעת מיחושי בטן.
- תמיסה טבעית למניעת התייבשות: ערבבו בליטר מים כפית מלח שולחן, 8 כפיות סוכר וחצי כוס תפוזים או מעט פרי מרוסק.
מתי פונים לרופא?
ברוב המקרים אפשר לטפל בילד שמשלשל בבית. כל עוד נמשך השלשול חשוב להימנע מלשלוח את הילד לגן ולעקוב אחרי סימני התייבשות. במקרים הבאים כדאי לפנות לרופא כדי לוודא שמצבו של הילד אינו מחמיר:
- בתינוקות צעירים מאוד – חשוב לשים לב אם לא החיתול נותר יבש כמה שעות. הדבר מעיד על חוסר נוזלים בגופם.
- הקאות בלתי פוסקות.
- שלשול שאינו פוסק 48 שעות ברציפות.
- שלשול מימי לעתים קרובות במשך שבועיים.
- שלשול חריג עם חום גבוה.
- אפאטיות או חוסר שקט קיצוני.
כאמור, וירוס רוטה הוא הגורם השכיח ביותר לשלשול בקרב תינוקות וילדים קטנים. לרוב התופעה חולפת מעצמה, והסיבוך היחידי והמסוכן בזמן המחלה הוא התייבשות. כדי למנוע התייבשות מומלץ לעקוב בתשומת לב אחרי סימנים אצל הילד, להשקות בנוזלים רבים ולתת תמיסה מונעת התייבשות המכילה מלחים ואלקטרוליטים. לאחר שיחלים הפעוט עשוי לסבול מעצירות שתחלוף מאליה בתוך כמה ימים.
לכתבות נוספות על בריאות תינוקות