גיל המעבר אצל גברים יש דבר כזה

3 בינואר 2011
טסטורון

אם אתם בסביבות גיל 50 והתחלתם להרגיש חולשה, עייפות, ירידה במסת שרירים, ירידה בחשק המיני ואפילו גלי חום והזעות, כדאי שתדעו שאתם בסדר. אתם כנראה פשוט סובלים מתופעת גיל המעבר אצל גברים. כן, יש דבר כזה. כ-10% מהגברים בגילאי 50-45 מדווחים על תופעות אלה ואחרות והשכיחות עולה עם הגיל

עד לפני כמה שנים היה מקובל לחשוב שבעיות גיל המעבר הן תופעה נשית. בקרב נשים בסביבות גיל ה-50 מתחילה ירידה הדרגתית בכמות האסטורגן המיוצר בגוף האישה, המחזור נפסק והאישה לא יכולה עוד להיכנס להריון. תקופה זו מאופיינת בתופעות נוספות כמו גלי חום ובתופעות לוואי כמו הזעה מוגברת, פעימות לב מואצות, יובש בנרתיק, דלקות ובעיות אחרות בדרכי השתן, במתן שתן, נשירת שיער, חוסר עניין מיני (פגיעה בליבידו) ותופעות אחרות (לקריאה נוספת על גיל המעבר אצל נשים ודרכי התמודדות).

בעשור האחרון גילו שתופעות מקבילות, למעט הברור מאליו, פוקדות גם גברים בגיל זה. התופעה נקראת גיל המעבר אצל גברים או אנדרופאזה (Andropause).

גיל המעבר אצל גברים: מסתבר שיש דבר כזה

10% מהגברים בגילאי 50-45 מדווחים על תופעות גיל המעבר ועם הגיל שכיחות התופעה עולה.

התופעות נובעות מחוסר בטסטוסטרון (ההורמון הזיכרי). ממחקרים מדעיים עולה כי באזור גיל 50 יורדת רמת הטסטוסטרון אצל הגבר באחוז אחד כל שנה. הירידה חדה יותר אצל גברים שעברו את גיל 60 ואז היא צונחת אל מתחת לנורמה. כתוצאה מכך נפגע, בין היתר, גם התפקוד המיני. אלכוהול, סמים והשמנה פוגעים גם הם בייצור הטסטוסטרון ומזרזים את התופעה.

בניגוד לגיל המעבר אצל נשים, שבו יש תופעה ביולוגית מובהקת המסמנת את כניסת האישה לגיל המעבר – הפסקת הווסת, אצל הגברים התהליך הדרגתי ואין לו סימנים ביולוגיים מקדימים. גברים רבים מייחסים את השינויים להתבגרותם ולא מכירים את תופעת גיל המעבר הנפוצה.

הכרת הסימפטומים תוכל לזהות לגברים לזהות את המצב בו הם נמצאים.

תסמינים לגיל המעבר

התופעות הבאות יכולות להעיד כל כניסה לגיל המעבר אצל גברים:

  • ירידה במצב הרוח
  • חולשה
  • עייפות
  • נדודי שינה
  • ירידה במסת השרירים
  • דיכאון
  • ירידה באנרגיה
  • ירידה בחיוניות
  • ירידה בחשק המיני
  • איבוד שיער ברגליים
  • לעתים אף גלי חום והזעות

חשוב להבין כי נושא גיל המעבר אצל גברים צעיר יחסית בעולם הרפואה וגברים רבים אינם מודעים לסיבה שבגללה הם סובלים מהתופעות שציינו. לכן, אם נתקלתם בתופעות הללו ואתם בגיל המתאים, התייעצו עם הרופא שלכם. התייעצות כזו יכולה לחסוך לכם הרבה דאגה וכאב לב.

דרכי הטיפול בתופעות גיל המעבר

הטסטוסטרון מגיע לנוכחות שיא בגוף בסוף תקופת ההתבגרות וכאמור, יורד באחוז בכל שנה מגיל 50 וצונח אל מתחת לנורמה בגילאי 60 פלוס. את הירידה אפשר לזהות על ידי בדיקת מעבדה פשוטה וגם הטיפול פשוט ונוח: מתן הורמון חלופי.

העלאת רמת הטסטוסטרון תשפיע לא רק על התפקוד המיני ורמת הליבידו, כי אם גם תשפר את איכות חייו הכוללת של הגבר ותשפיע לטובה גם על מצב הרוח, רמת האנרגיה והחיוניות, הנמרצות, רמת הכושר הגופני וחוזק השריר, ועל מסת העצם.

קיימות שלוש דרכים להעלות את רמת הטסטוסטרון בגוף:

  • ג’ל: הג’ל מכיל טסטוסטרון הזהה לזה המיוצר בגוף והוא מאושר על ידי מנהל התרופות האמריקאי (ה-FDA). את הג’ל מורחים על הכתף או הירך בשעות הבוקר והוא נספג בתוך 3-2 דקות. הטיפול בג’ל מצליח לשמור על רמה אחידה של ההורמון למשך כל החודש. הוא מעלה את רמת ההורמון הגברי בדם, משפר את הליבידו והתפקוד המיני, את מצב הרוח ואת מסת השריר. כצט מציעה את ג’ל לטיפול בהיפוגונדיזים הגברי (חסר בהורמון הטסטוסטרון).
  • זריקות טסטוסטרון: מוזרקת פעם בשבועיים-שלושה, וגורמת לעליה חדה ברמות הטסטוסטרון. מיד לאחר הזרקה הרמה גבוהה לעיתים מהנורמה ואחרי שבועיים-שלושה יורדת מתחתיה.
  • כדורים: טיפול לא שכיח ופחות מקובל כיום במסגרתו יש לקחת 2 כדורים כל 4 שעות עם מזון שומני.

הטסטוסטרון חשוב לטיפול תרופתי באין-אונות

אחת מהתופעות שפוקדות בני 50 פלוס ומאפיינות את גיל המעבר, היא חוסר תפקוד מיני , המתבטא בחוסר חשק מיני, בזקפה פחות חזקה ובקשיים בשמירה עליה. לתופעה זו יכולות להיות מגוון סיבות, אחת מהן היא רמת טסטוסטרון נמוכה בגוף. גברים רבים נוטלים תרופות נגד אין-אונות ולמרות זאת מדווחים על קיפאון במצב.

על מנת שהטיפול התרופתי באין אונות יצליח יש לוודא תנאי מוקדם חשוב: רמת הטסטוסטרון בגוף שלכם צריכה להיות ברמה נורמלית. סיכויי הצלחת הטיפול התרופתי צונחים משמעותית אם רמת הטסטוסטרון בגוף אינה ברמה מספקת. במילים אחרות, טיפול תרופתי באין-אונות הוא רק חלק מהפתרון, החצי השני הוא רמת טסטוסטרון נורמלית שתאפשר לתרופה לעשות את עבודתה.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות