ידעתם שכאבי בטן הם אחד מסוגי הכאבים הנפוצים ביותר? אומנם בדרך כלל הבעיה חולפת מעצמה, אך במקרים אחרים יתכן ומדובר בסימפטום למחלה הדורשת מעקב של רופא וטיפול תרופתי. כאבי הבטן מעידים בדרך כלל על בעיה באחד האברים של מערכת העיכול.
דקירות, כאבים עמומים, עוויתות, כאב חד שבא והולך או כאב קבוע שנמשך לאורך זמן – כמעט שאין גבול לסוגים השונים של התחושות הלא נעימות שהבטן שלנו יכולה לייצר. כאבי הבטן מעידים בדרך כלל על בעיה באחד האברים של מערכת העיכול, ולכן חשוב מאוד למקם את הכאב – כאבים באזור הכבד או הלבלב יכולים להעיד על דלקת, לעומת כאבים באזור הכליות שעלולים להצביע על אבנים בכליות.
כאבי בטן – איך להבדיל בין סוגי הכאב?
סוג הכאב יכול להעיד על הגורם לכאב, ולכן חשוב לתאר אותו במדויק כשאתם פונים לקבלת טיפול רפואי. סוגי הכאבים הנפוצים הם:
- עוויתות – מעידות בדרך כלל על בעיה במעיים או בקיבה, ונגרמות כשדופן האיבר נמתחת ולוחצת על קצות העצבים. כאבים כאלה יכולים להיות מלווים גם בגזים בבטן, בחילות, הקאות, הזעה מוגברת ודופק מואץ. הטיפול בעוויתות הוא באמצעות טיפול תרופתי על פי מרשם רופא.
- כאבים חדים – מעידים על גירויים בקרום שעוטף את איברי הבטן. הכאב מורגש במיוחד בזמן שיעול, כשהלחץ בחלל הבטן עולה.
- תחושת כאב כללית – כאבים לא ממוקדים יכולים להעיד לא פעם על הקרנה לאזור חלל הבטן של כאבים מאזור אחר. מטופלים החווים כאב מוקרן ידווחו בדרך כלל על תחושת כאב כללית באזור הטבור, ולכן חשוב להסתמך על מאפיינים אחרים כדי לאתר את הגורם לכאב.
- עצירות – נובעת מחסימה בדרכי העיכול, וגם היא יכולה להיות מלווה בהקאות, אבל של מיצי מרה ולא של תוכן הקיבה. מומלץ לשתות נוזלים רבים כדי להאיץ את פעולות המעיים.
- שלשולים – נגרם בדרך כלל ממחלה זיהומית ויכול להיות מלווה בהקאות של תוכן הקיבה. מומלץ לשתות נוזלים רבים כדי למנוע התייבשות. במקרים של שלשול חריף מומלץ להשתמש בתרופות המפחיתות את תופעת איבוד המים והמלחים מהמעי ומאט את פעילותו.
לחכות שכאבי הבטן יחלפו מעצמם או לפנות לרופא?
אינספור הסיבות היכולות לגרום לכאבי הבטן, גורמום לכך שהסיבה האמיתית לכאב מתגלה רק בכמחצית המקרים. בשאר המקרים הכאב עובר מעצמו בתוך כמה שעות או ימים, ואינו מצריך טיפול מיוחד או פנייה לרופא. עם זאת, חשוב לזכור שכאבי הבטן עלולים גם להיות תסמין של מצבי חירום רפואיים כמו דלקות בתוספתן, בחצוצרות או בכיס המרה, בקע במפשעה או נקב בתריסריון. מומלץ לפנות לרופא במקרים הבאים:
- אם הכאבים גרמו לכם להתעורר משינה
- אם הכאב מלווה בחום גבוה, בהקאות או בשלשול
- אם יש דם ביציאות או בנרתיק
- אם הכאב אינו עובר בתוך 6 שעות
- אם הכאב מלווה בחוסר יכולת להטיל שתן או לבצע פעולת מעיים
טיפים לטיפול ביתי בכאבי בטן
- הימנעו מצריכת אלכוהול, קפאין ומאכלים רווי שומן, מטוגנים או מתובלים
- הקפידו על ארוחות קטנות בשעות מסודרות (ככל האפשר) לאורך היום
- הקפידו ככל הניתן על צריכת מזון בצורתו הטבעית או לאחר בישול קצר (נסו להימנע ככל האפשר מצריכת מזון מעובד, או מוכן)
- נסו להימנע מאכילה בשעות מאוחרות
- הקפידו לשתות מים בכמויות קטנות בכדי לא להכביד על הקיבה
- הקפידו על פעילות גופנית סדירה, אשר מסייעת בעיכול המזון
לכתבות נוספות על מערכת העיכול :
http://www.webmd.com/pain-management/guide/abdominal-pain-causes-treatments