אסטמה של העור אצל תינוקות סיבות ודרכי טיפול

17 באפריל 2013
תינוק משחק
אחת ממחלות העור הנפוצות בקרב תינוקות וילדים צעירים היא אסתמה של העור. כך תדעו אם הילד שלכם סובל ממנה ואיך לטפל בה

אין כמו הריח והמגע של עור התינוק, כל כך חלק ונעים. אבל מה עושים כשהעור של התינוק הופך להיות מחוספס, יבש ומגורה? אחת ממחלות העור הנפוצות בקרב תינוקות וילדים צעירים היא אסתמה של העור. כך תדעו אם הילד שלכם סובל ממנה ואיך לטפל בה

אסתמה של העור היא מחלת עור הגורמת לדלקת כרונית בעור. המחלה נפוצה בעיקר בקרב תינוקות וילדים ולרוב מתגלה בגילאי 3-6 חודשים. ב-50% מהמקרים של אסטמה של העור אצל תינוקות, המחלה מופיעה עוד לפני גיל שנה וברוב המקרים נמשכת עד גיל 5. לעיתים נדירות, היא נמשכת גם בגילאים מבוגרים יותר ואז דורשת טיפול מיוחד.

 

מהם התסמינים של אסתמה בעור?

התסמינים החיצוניים של המחלה הם: הופעת פריחה, אדמומיות, נפיחות, גירוי וגרד בעור בעיקר באזורי הפנים, הצוואר והמפרקים.
אצל תינוקות הפריחה היא לרוב סימטרית והתסמינים מופיעים בעיקר באזור הגוף, הפנים, הברכיים, המרפקים ולעיתים בקרקפת.
אצל ילדים התסמינים מופיעים בעיקר בחלק הפנימי של המרפק ובחלק האחורי של הברכיים.

הגירוי מופיע כתוצאה ממפגש של העור עם אלרגן. האלרגנים השכיחים הגורמים לאסתמה של העור אצל תינוקות וילדים הם: שימוש במשחות או סבון המגרים את העור, בד סינטטי, זיעה ושינויי טמפרטורה. כמו כן, מפגש עם האלרגנים כמו קרדית אבק הבית ופרוות בעלי חיים עלולים גם כן לגרום לפריחה והופעת גירוי בעור.

 

איך תדעו אם התינוק הסובל מאסתמה של העור?

אבחון המחלה מבוסס על בדיקה גופנית בלבד ולרוב ניתן לאבחן את המצב כבר באמצעות הסתכלות. ממחקרים שנעשו הוגדרו קריטריונים להגדרת אסתמה של העור בילדים מעל גיל 3 חודשים. ניתן לאבחן אסתמה של העור אם מופיעים אצל התינוק או הילד שניים מתוך ארבעת הקריטריונים:

  1. גרד – לרוב גירוד עוצמתי הגורם לפריחה ואדמומיות בעור
  2. תופעה כרונית – תופעה החוזרת על עצמה תוך החמרה או הטבה במצב העור
  3. צורה ופיזור אופייניים – פריחה בצורה ופיזור אופייניים (סימטריה אצל תינוקות)
  4. היסטוריה משפחתית של אלרגיות – ככל הנראה גם הוריהם של החולים במחלת אטופיק דרמטיטיס, סבלו ממחלה זו או ממחלות אלרגיה אחרות

 

דרכי טיפול מומלצות באסתמה של העור

סביבת התינוק – שמרו על סביבה נקייה, הרחיקו חפצים הצוברים אבק או בעלי חיים

אמבטיה – רחצו את התינוק רק עם שמן או סבון מיוחד בעל רמת חומציות המותאמת לטיפול בעור (רמת החומציות המומלצת היא pH3.5) כמו תחליב הסבון הטיפולי לקטופיל שנבדק קלינית והוכח כמסייע לטיפול בעור יבש. השימון מפחית את רגישות העור ומשפר את תחושת התינוק. לאחר האמבטיה, מומלץ למרוח לתינוק קרם שומני להשלמת הטיפול. הימנעו משימוש בסבון רגיל הגורם להתייבשות העור, סבונים אלו לרוב מכילים דטרגנטים המיועדים להקצפה וחומרי בישום שאינם בריאים לעורו הרגיש של התינוק.

לבוש – הלבישו את התינוק בבגדים אווריריים ורפויים מבדים טבעיים ולא סינטטיים. כמו כן, מומלץ להלביש אותו בבגדי כותנה ולגזור את הפתקים בבגדים שעלולים לגרות את העור ולגרום לגרד.

טמפרטורה – הימנעו מחשיפת התינוק למזג אוויר קיצוני. הטמפרטורה המומלצת היא כ-20 מעלות צלזיוס עם 50% לחות.
הקפדה על כל אלה תסייע להפחית את הגרד ויתר התסמינים. כמו כן, הבשורה הטובה היא שברוב המקרים, אסטמה של העור אצל תינוקות היא מחלה זמנית שככל הנראה תחלוף עם השנים.

 

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות