אישה שוטפת פנים

אטופיק דרמטיטיס, רמת חומציות העור (pH), הקשר ביניהם

ואיך זה קשור להגנה מפני חיידקים
מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 30 ביוני 2020
תאריך עדכון: 22 בינואר 2024

מיכל וסרמן – תואר שני .M. Sc התמחות במדעי המיקרוביולוגיה

מהי אטופיק דרמטיטיס? כיצד חומציות העור משפיעה עליה ואיך ניתן לשמור על רמת pH תקינה שתסייע בהתמודדות עם התופעה

"אטופיק דרמטיטיס", המכונה גם אסתמה של העור, היא דלקת עור המאופיינת בגרד עז, יובש ופריחה אדומה. זוהי מחלה שכיחה בקרב תינוקות וילדים אך סובלים ממנה גם מבוגרים רבים.

הפגיעה במחלה זו מתבטאת בהפרעה בתפקודו העיקרי של העור כמחיצה המונעת מצד אחד את איבוד מים מהעור לסביבה החיצונית ומצד שני חוסמת כניסת מזהמים ומחוללי מחלה כגון חיידקים אל הגוף.

היבט חשוב של תפקוד העור כמחסום הוא רמת החומציות שלו, כלומר רמת ה-pH. התפקוד הטוב ביותר של העור הוא ב-pH של 4.5 ו-5.6.

עור הגוף מורכב מכמה שכבות כאשר שכבת העור החיצונית, הנקראת סטרטום קורנאום (stratum corneum) שהיא חומצית יותר בהשוואה לסביבה הפנימית של הגוף שנוטה להיות ניטראלית או מעט בסיסית. סביבה חומצית זו הכרחית לתפקוד המחסום העורי ולשמירה על מבנה סדור ואחיד של תאי העור. באיזורים המאופיינים בעור אטופי, העור הופך למעט פחות חומצי וכתוצאה מכך נפגע המבנה שלו ותפקודו.

לכן, תחזוקת מצב העור ברמת חומציות נורמאלית היא נושא חשוב בהבנה וטיפול באטופיק דרמטיטיס.

 

מהם הגורמים המשפיעים על רמת החומציות של העור?

קיימים מספר רב של גורמים המשפיעים על רמת החומציות של העור, ביניהם גיל, איברי הגוף השונים, סוג עור, רמת ההזעה וכן שימוש בסבונים, קרמים ומשחות מסוגים שונים. עם הגיל משתנה החומציות של עורנו. עור התינוק בהיוולדו מאופיין ברמת חומציות ניטראלית ובמהלך השנה הראשונה לחייו יהפוך עורו לחומצי יותר (כלומר רמת ה-pH יורדת).

עורם של קשישים עובר תהליך הפוך, כך שעם השנים הוא הופך שוב להיות פחות חומצי (רמת ה-pH עולה שוב). עליה זו ברמת ה-pH נובעת ככל הנראה ממחסור בסרמיד שהינו מרכיב שנותן תמיכה במבנה ובתפקוד של תאי העור. ניתן לראות שקיימים אזורים שונים בגוף שנפגעים יותר כתלות בגיל. בפעוטות האזורים הללו הם בדרך כלל הקרקפת, הצוואר, הלחיים, אזור המרפקים והברכיים. בילדים בעיקר אזור הצוואר, ברכיים ומרפקים, שורשי כפות הידיים והקרסוליים. ובמבוגרים בעיקר הפנים, הצוואר, בית החזה והגפיים.

 

התפקיד החשוב של חומציות העור בהגנה מפני חיידקים

חומציות העור ורמת ה-pH שלו היא קריטית לתפקוד של העור גם מבחינת תכונותיו המיקרוביאליות בהגנה מפני חיידקים ופתוגנים אחרים.

חיידקים ופתוגנים אחרים מעדיפים סביבה ניטראלית ומעוכבים בסביבה חומצית, כאשר לעומתם חלבונים אנטי-מיקרוביאליים שנלחמים בחיידקים יעילים יותר בסביבה חומצית.

סביבה חומצית מאפשרת את שיקום העור בקצב אחיד ונכון, כאשר נפגעת הסביבה החומצית מתחילים תהליכים של דלקת שעלולה להיות כרונית ולאורך זמן.


כיצד תוכלו לשמור על רמת חומציות תקינה של העור?

בהתחשב בעובדה כי לרמת החומציות יש חשיבות מכרעת בשמירה על השלמות המבנית של העור, ובשל תפקודו של העור כמחסום וקו הגנה הראשון של הגוף, הוא הופך באופן טבעי למטרה טיפולית. האמצעים העיקריים לאיזון רמת חומציות העור הם שימוש בסבון גוף מתאים בעל רמת חומציות נמוכה, משך זמן הרחצה, טמפרטורת המים וקרם גוף טיפולי בו נעשה שימוש באופן קבוע, שגם הוא צריך להיות ברמת חומציות נמוכה.

שטיפת ידיים עם סבון בעל רמת חומציות נמוכה גם היא חשובה מאוד שכן שימוש בסבון רגיל שהוא בטבעו בסיסי יותר ופחות חומצי עלול להיות בעל השפעה הרסנית במיוחד כאשר מדובר בעור עדין, יבש ומגורה. במחקרים שנעשו ניתן לראות שסבון בסיסי עלול להעלות את רמת חומציות העור ב-3 יחידות pH, והשפעה זו נמשכה כ-90 דקות. חשוב לזכור, רמת החומציות של העור היא ללא ספק אחד הגורמים הקריטיים במחלת אטופיק דרמטיטיס ועל כן שימוש בסבונים בסיסיים מעודדים התפרצות נגעים אטופיים אצל אנשים רגישים.

מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות