גם אתם סובלים מקשקשים? אתם בהחלט לא לבד. כמחצית מהאוכלוסייה סובלת כיום מתופעה זו, ולמרבה הצער עדיין לא נמצאה הסיבה לכך. אך אין זה אומר שלא חלה התקדמות בנושא: מסתבר כי ישנו קשר ישיר בין הופעת הקשקשים, מצב עור הקרקפת ופטרייה בשם מלסזיה
על בריאות עור הקרקפת והיווצרות קשקשים
עור הקרקפת הוא חלק בלתי נפרד מעור הגוף כולו, על אף שרבים נוטים להפריד ביניהם. זהו העור אשר 'עוטף' את אחד האיברים החיוניים ביותר בגופנו, הראש, ולכן חשוב שיישאר בריא, אלסטי וחיוני כל העת.
אחד הביטויים הנפוצים ביותר לירידה בבריאות עור הקרקפת הוא הופעת קשקשים. אמנם 'הפתיתים הלבנים' נחשבים בעיה אסתטית בעיקרה, שאינה גורמת נזק או מהווה סכנה לבריאותנו, אך עצם הופעתה גורמת אי נוחות רבה ואף תסכול גדול. במקרים מסוימים, היא אף עשויה לגרום לגרד חזק, לאדמומיות ולהופעת פריחה באזור הראש.
הקשקשים הם למעשה תאי עור מתים אשר נושרים מהקרקפת. זהו תהליך טבעי שמתרחש בעור הגוף כולו ובדרך כלל לא נשים לב לכך: אותם תאי עור מתים זעירים כל כך, עד שאיננו יכולים להשגיח בהם בשגרה.
היווצרות תאי העור המתים הופכת לבעיה במקרים בהם קצב ייצורם מתגבר, אז גם הכמות התאים המתים גדלה משמעותית. לרוב תופעה זו מאפיינת את עור הקרקפת בלבד – ולמרות שהיא מופיעה אצל כ-50% מהאנשים, עדיין לא ברור מהי הסיבה הישירה לכך.
הגורמים לקשקשת ובראשם – פטריית המלסזיה
כאמור, המקור הישיר להופעת קשקשים בשיער אינו ברור לחלוטין, אך ישנם שלושה גורמים עיקריים שזוהו כתורמים לקשקשת:
- הפרשות מוגברות מבלוטות חלב (סבום) שנמצאות סמוך לעור
- גנטיקה ורגישות אישית
- פטריית המלסזיה
עד היום לא הצליחה הרפואה לספק מענה של ממש בנוגע לשני הגורמים הראשונים, אך מסתבר שטיפול בגורם השלישי, פטריית המלסזיה, מסייע רבות למיגור הקשקשים ולכל הפחות להפחתה משמעותית בהם.
פטריית המלסזיה נמצאת במקומות שונים על עור הגוף, באזורים בהם בלוטות החלב מצויות בשפע – ובעיקר באזור הראש, שם הן נהנות גם מהשומן שמפריש השיער באופן טבעי. למעשה, פטריית המלסזיה משגשגת באזור הראש והיא נמצאת בריכוזים גבוהים במיוחד בקרב אנשים הסובלים מקשקשת ו/או סבוריאה.
עם השנים התברר כי להימצאות המלסזיה על עור הקרקפת קשר ישיר להיווצרות הקשקשים: היא גורמת לייצורן של חומצות שומן חופשיות על ידי פירוק טריגליצרידים שנמצאים בסבום, מה שגורם לתגובה דלקתית המובילה לחלוקת יתר של תאי האפידרמיס של עור הקרקפת ולקשקשת.
הפתרונות לטיפול בקשקשת
גילוי הקשר הישיר בין הפטרייה לבין הופעת קשקשים בקרקפת הוא שסייע במציעת כלים להתמודדות יעילה עם התופעה: אמנם עד היום עוד לא נמצאה תרופה אשר תביא להיעלמותם המוחלטת של הפתיתים הלבנים, אך התברר כי מיגור הפטרייה מהראש מביא לשיפור משמעותי במצב ולהפחתת 'ייצור' הקשקשים.
כיצד זה נעשה בפועל? ישנם כיום כמה חומרים אשר התגלו כיעילים בטיפול בפטרייה. אלו חומרים אנטי-פטרייתיים ואנטי-בקטריאליים, כדוגמת Climbazole, Zinc pyrithion, selenium sulfide, Ketoconazole ו-piroctone olamine. חומרים אלו, ובעיקר ה- Zinc pyrithion, הם הנפוצים ביותר במוצרי השמפו לטיפול בקשקשים ומסייעים רבות במיגור הפטרייה ובצמצום הופעת הקשקשת.
בין שלל המוצרים בתחום זה נמצאים גם לקטופיל, שמפו נגד קשקשים ומרכך המכילים שניים מהחומרים שציינו כעת: Climbazole ו-Zinc pyrithion השילוב בין שני החומרים הפעילים התגלה כיעיל במיוחד בטיפול בקשקשים ובעיכוב התפתחותה של פטריית המלסזיה.
הטיפול בקשקשים בעזרת השמפו הייחודי הופך יעיל עוד יותר בזכות כמה מאפיינים נוספים: הוא מכיל חומצה לקטית ומרכיבי לחות והוא לא מייבש את השיער (בניגוד לתכשירים המכילים Zinc pyrithion בלבד). המרכך מכיל, בנוסף לשני החומרים הפעילים שיש בשמפו, ויטמינים וסיליקון ושני המוצרים גם יחד מציעים ניחוח נפלא. כך, לקטופיל לא רק מטפל בקשקשת אלא גם מבטיח שימוש נוח ומהנה לאורך זמן.