הפרעות שינה הן תופעה ידועה ומוכרת כיום, שאף נחשבת נפוצה יותר בעידן המודרני, עידן של עומס בלתי רגיל על כל אדם, ושל לחץ מתמיד: שאלות כלכליות, עניינים הנוגעים לעבודה, סוגיות הקשורות בגידול הילדים ובהתנהלות המשפחתית – כל אלו הופכים את רובנו לחסרי מנוחה, עד כדי הפרעה לשינה ואף נדודי שינה, אינסומניה.
אופי השגרה שלנו הוא המשפיע יותר מכול על איכות השנה שלנו. כך, אנשים אשר עובדים במשמרות ונשארים ערים לאורך לילה שלם, בתדירות גבוהה, עשויים לפתח הפרעות לטווח ארוך; גם מי שמנהל אורח חיים ‘מסביב לשעון’, 24/7, עשוי לסבול מכך; מי שלוח הזמנים שלו לא סדיר, בעיקר בכל הנוגע לשעות ההירדמות וההשכמה; הורים, ובעיקר הורים לילדים קטנים, נמצאים גם הם בסיכון; וכך אף מתבגרים, אם בשל ההורמונים המשתוללים ואם בשל מחשבות טורדניות האופייניות לגיל זה
למחסור חמור בשינה יכולות להיות השפעות רבות. כך, בתחילה יופיעו עצבנות, חוסר דיוק, מצב רוח רע ועוד. בהמשך יופיע דיבור איטי, אפאתיה, פגיעה בזיכרון ופגיעה ברמה הקוגניטיבית. בשלבים החמורים ביותר יכול האדם הסובל ממחסור בשינה לחוות הזיות (הלוצינציות) ושפיותו עשויה להיפגע. מחקרים שונים אף הראו כי ישנו קשר בין הפרעות שינה לבין בעיות התנהגות בילדים.
איך מגדירים הפרעות שינה?
הפרעות שינה הן דבר חמקמק למדי: מצד אחד ישנן עשרות כאלו, ומצד שני – קשה מאוד לשים עליהן את האצבע בתחילת הדרך. יש שבכלל יתעלמו מהן, ויראו בהן פשוט ‘לילה רע’ או מקרה חד־פעמי. אחרים בכלל לא ירגישו שהם סובלים מהפרעות שינה, אך יקומו תשושים ויסתובבו לאורך רוב שעות היום בתחושת עייפות כבדה.
אם כן, מה הן הפרעות שינה? אלו מקרים שבהם אדם סובל מבעיות שינה למשך זמן רב (כלומר לא רק מלילה אחד ספציפי שבו התקשה לישון), כאלו אשר מונעות ממנו שינה רצופה ואיכותית. הוא מתמודד עם גורמים מפריעים שונים ועם יקיצות רבות לאורך הלילה – לעיתים כאלו שכלל לא יזכור כאשר יקום בבוקר – וכך למעשה אינו ישן ‘באמת’: כל הלילה גופו מוטרד, מתוח, עצבני, ולא זוכה למנוחה הנדרשת.
הפרעות שינה נכונות לכל גיל, ויכולות להתבטא בשלל דרכים. אך מה הם הגורמים לכך? הרשימה ארוכה למדי:
- פעילות חריגה במערכות הגוף (מערכת העצבים, המוח, מערכת הלב וכלי הדם ועוד)
- בעיות מטאבוליות
- ליקויים במערכת החיסונית
- יתר לחץ דם
- בעיות פסיכולוגיות או הפרעות נפשיות
- מתח נקודתי, או מתח מצטבר וממושך
- לחצים אישיים וסביבתיים
- עודף משקל
- סוכרת
- צריכה של קפאין ברמה גבוהה, אלכוהול וסמים
- פעילות פיזית או רגשית מאומצת בסמוך לשינה
לרוב, בעיות שינה שונות נעלמות ברגע שהגורם להן נעלם. כך למשל, אם אדם לא ישן טוב במשך תקופה משום שהיה לחוץ ומתוח, התפוגגות המתח והלחץ ישיבו אותו לשינה טובה ואיכותית. עם זאת, לעיתים ההפרעות הופכות קבועות, כרוניות אפילו, וזאת בעיקר בקרב קבוצות סיכון שונות.
איך מטפלים בהפרעות שינה?
עם זאת, ישנם כיום טיפולים מסייעים טובים למדי. כך, תרופות שונות (‘כדורי שינה’ בשפת העם) עשויות לסייע בהשגת שינה סדירה בשעות קבועות, שבהמשך תהפוך לשינה טבעית יותר, גם ללא סיוע תרופות. עם זאת, תרופות כאלו עשויות להיות ממכרות, ולכן מקפידים הרופאים לטפל באמצעותן בזהירות.
בשנים האחרונות התרבו הטיפולים בהפרעות שינה באמצעים פסיכולוגיים והתנהגותיים, ובמרכזם טיפול קוגניטיבי התנהגותי, CBT. מאחורי שיטת הטיפול הזו עומד הרעיון שבמרכזו שבירת דפוסי ההתנהגות, ובעיקר שבירת דפוסי החשיבה, סביב הפרעות השינה: לא פעם הסובלים מהפרעות שינה נכנסים למעגל אין סופי שבו עצם המחשבה על הפרעת השינה וההתעסקות בה גורמות להרחקת השינה המיוחלת, וכך מעצימות את ההפרעה – וחוזר חלילה.
במילים פשוטות, ה־CBT מנסה לסייע בשינוי האמונות והגישות שבהן מחזיק המטופל בנוגע לשינה ולהפרעות שינה, ובכך לשבור את אותו מעגל אכזרי למדי. הטיפול מתמקד בתחילה בזיהוי הדפוסים המפריעים, לאחר מכן מציע גישות ודרכים שונות להתגבר עליהם או לשנות אותם, ובסופו של דבר מביא את המטופל לראיית המצב הקיים מזווית אחרת, שקוטעת את אותו מעגל ויכולה לסייע לו רבות בהתמודדות יעילה עם הפרעות השינה. הטיפולים הללו נפוצים יותר ויותר בקרב המתמודדים עם הפרעות שינה, וכבר ישנם מחקרים המעידים על יעילותם אל מול טיפולים בתרופות.
לצד טיפולים אלו ישנן עוד שלל טכניקות שיכולות לסייע בהשגת שינה איכותית ובהתגברות על הפרעות שינה, ביניהן התעמלות קבועה (אך לא בסמוך לשעת השינה), הקפדה על סדר יום קבוע ועל שעות שינה קבועות, כפי שכבר ציינו, יצירת סביבה חשוכה ושקטה המעודדת שינה איכותית ועוד ועוד.
בשורה התחתונה, חשוב מאוד להבין את האדם עצמו, את מאפייניו האישיים ואת מאפייני הפרעות השינה, אם קיימות כאלו. כך נכון גם לגבי ילדינו: אם נבין מהו ‘טיפוס השינה’ המאפיין אותם, נלמד על העדפותיהם ועל המהלכים שמבטיחים עבורם שינה איכותית, כך נוכל לסייע להם להשיג אותה – ואף נצליח במשותף להגיע להשכמה נעימה ומתחשבת אך גם יעילה ונכונה עבורם, שלא תפגע בשינה עצמה ואף תפחית את פוטנציאל החיכוכים בין בני המשפחה.