מאז שמושגים כמו אנטי אוקסידנטים (“הטובים”) ו- רדיקלים חופשיים (ה”רעים”) חדרו לתודעתנו אנחנו תוהים איזה תוסף תזונה כדאי לנו לקחת כדי להתגונן מפני מחלות המודרניזציה (לחץ, עישון, הפרעות שינה, חוסר פעילות גופנית ותזונה לקויה).
מאת רויטל לוי- פסי דיאטנית קלינית
למרות כל המרכיבים שזוהו כבעלי פוטנציאל בריאותי כאשר נעשו ניסיונות לתת מרכיבים אלו כתוספים לא תמיד נרשם שיפור, ולעיתים אף נרשם נזק (לדוגמה: עליה בתחלואת לב וסרטן). מסתבר שכדי שאותו ויטמין או מינרל ישפיע הוא צריך לשהות בסביבתו הטבעית במזון, ייתכן והוא זקוק לגורמים נוספים שמסייעים לו ובהעדרם, כשהוא לבדו, עטוף בקפסולה, הוא פשוט לא עובד. כמו כל דבר בחיים אין קיצורי דרך, ואי אפשר להתחמק מהקלישאה של “אורח חיים בריא”. חשבו על הפעם האחרונה שהמתדלק בתחנת הדלק הציע לכם תוסף דלק במבצע- זה הרי לא יכול לשמש כתחליף לטיפול התקופתי במוסך. תוסף כשמו כן הוא מתווסף לשגרה של פעולות שאנו עושים כדי לשמור על הבריאות של הגוף שלנו.
אילו תוספי תזונה בכל זאת נחשבים בטוחים ומומלצים?
סידן וויטמין D
למי שאינו מצליח לספק בדיאטה 1200 מ”ג סידן וויטמין D ברמה של 800-1000 יחידות בינלאומיות (גילאי 50 ומעלה). כדי לאמוד את מצב הסידן (קלציום) בגוף אנחנו יכולים להסתייע בבדיקת צפיפות עצם, וכדי לאמוד את מצב ויטמין D שלנו ניתן לבצע בדיקת דם שנקראת 25OH VIT D. אנשים הסובלים מהיסטוריה של אבנים בכליות, הפרעה ברמות הסידן בדם או בשתן ובעיית כליות צריכים להתייעץ עם רופא לפני לקיחת תוספים אלו. לשאר הציבור תוספים אלו נחשבים בטוחים, ובקרב חולים המטופלים בתרופות לאוסטיאופורוזיס הם נחשבים הכרחיים.
B12
תוסף של ויטמין B12 בכדורי מציצה מתחת ללשון (1000 מק”ג) מומלץ לכל מי שבבדיקת דם נמצאה רמה הנמוכה מ- 300. שימו לב כי הרמה התקינה לפי המעבדה היא מעל 180, אך רמה זו היא בהחלט לא אופטימאלית ואנשים עשויים להתלונן על סימפטומים של חסר (עייפות, נימול באצבעות, הירדמות של הגפיים, ירידה בזיכרון, ירידה בשיווי משקל, פצעים באזור הפה ועוד) גם בערכים סביב מאתיים. חסר בוויטמין B12 נפוץ באוכלוסייה ועולה עם הגיל. טיפול ב- B12 נחשב בטוח ואינו מתנגש עם מחלות או תרופות אחרות.
אומגה 3
תוסף של אומגה 3 מומלץ לאנשים עם מחלת לב (1 גרם ליום של חומות השומן הפעילות EPA ו- DHA), לאנשים עם טריגלצרידים גבוהים (2-4 גרם ליום), ארטריטיס (3 גרם), יתר לחץ דם ועוד. באנשים המטופלים בתרופות לדילול דם, ובמיוחד קומדין, נדרש אישור של הרופא המטפל.
מולטי ויטמין
מולטי ויטמין רגיל (ולאו דווקא ייעודי לקבוצת גיל מסוימת), שאינו מכיל ריכוז מוגזם של מרכיב מסוים, נחשב בטוח. ככלל אין המלצה לנטילה גורפת של מולטי ויטמין ויש לשקול כל מקרה לגופו (עדיף בהתייעצות עם דיאטנית). אנשים שמסיבות שונות צורכים מעט מאד ירקות ופירות, אנשים שירדו במשקל הרבה בפרק זמן קצר, הם דוגמאות למצבים שבהם כדאי לשקול תוסף כולל.