בלוטת התריס משתייכת למערכת האנדוקרינית בגופנו – מערכת שתפקידה ייצור הורמונים ושליטה על רמתם. היא אחת הבלוטות האנדוקריניות הגדולות בגוף, והבלוטה הגדולה ביותר בצוואר. בלוטת התריס עוטפת את קנה הנשימה, ונמצאת ממש מתחת לעור, כך שניתן למעשה לחוש אותה במגע פשוט בקדמת הצוואר.
הבלוטה נקראת גם בלוטת המגן או התירואיד, והיא נחלקת לשני חלקים – שתי אונות שנמצאות משני צידי קנה הנשימה. צורתה מזכירה צורת פרפר, ומשקלה כ־20 גרם. למרות שאינה גדולה מאוד (ביחס לאיברים אחרים בגוף), תפקידיה רבים והיא ‘מפקחת’ ומסייעת על תהליכים רבים החשובים לבריאותנו ותורמים לשגרת חיינו.
חיוניות בלוטת התריס מגיל אפס ואף לפני כן
בלוטת התריס חיונית לתהליכים רבים בגופנו.
מדובר בעשרות תהליכים ומנגנונים אשר פעילותם התקינה תלויה בהורמונים שמייצרת הבלוטה – תירוקסין (T4), תריודוטירונין (T3) וקלציטונין.
פעילות תקינה של הבלוטה היא בעלת חשיבות גדולה לפעילות משק הגוף התקין. ניתן לראות זאת בבירור כאשר מתגלה תת־פעילות או יתר פעילות של הבלוטה. במצבים אלו תהליכים רבים בגוף עלולים להפגע, ואף במקרים מסויימים תגרם הפרעה לשגרת החיים. יתר על כך, הבלוטה חשובה לתפקוד הגוף עוד כאשר העובר מתפתח ברחם אימו, ומהווה גורם חשוב בתהליך.
אם כן, אילו תהליכים מושפעים ונשלטים על ידי הורמוני התריס?
- קצב חילוף חומרים בסיסי – הורמון התריודוטירונין, המופרש מהבלוטה, מסייע בוויסות קצב חילוף חומרים תקין בגוף. תהליך זה גורם להגברת קצב חילוף החומרים בתאים במקרה הצורך, בעידוד התיאבון וכן עידוד הפקת חום הגוף הדרוש לפעילותו התקינה. קצב חילוף החומרים משפיע גם כן על קליטה ופירוק אבות המזון. וע”י עידוד קצב חילוף החומרים בלוטת התריס תורמת להעשרת תאי הגוף בוויטמינים, מינרלים, שומנים, פחמימות וכו’.
- מערכת הלב וכלי הדם – גם כלי הדם, ובעיקר הלב, יכולים להיות מושפעים מהורמוני בלוטת התריס, וכאשר הבלוטה פועלת בצורה לא תקינה ניתן להבחין בכשלים בקצב הלב. כך למשל, כאשר מתפתח משבר תירוטוקסי – סיבוך נדיר וחמור של פעילות יתר בבלוטת התריס – לרוב יתפתחו גם בעיות הנוגעות לתפקוד הלב. בשגרה, הורמוני הבלוטה תורמים לוויסות קצב הלב.
- מערכת העצבים – בלוטת התריס וההורמונים שבה תורמים לפעילות מערכת העצבים, ותת־פעילות של הבלוטה עשויה לגרום נזק לפעילות העצבים. יתר על כך, להורמוני התירואיד חלק בהתפתחות ובבניית מערכת העצבים במהלך החיים.
- מערכת השלד־שרירים – ראשית, אחד התסמינים המובהקים של תת־פעילות בבלוטת התריס הוא כאבי שרירים. הורמוני התריס מסייעים להתפתחות ולתפקוד תקינים של מערכת השרירים, לשמירה על טונוס השרירים, ואף משפיעים על מנגנון ההתכווצות והשחרור שלהם. מחסור או עודף בהם, בעיקר אצל תינוקות, עשוי לגרום לעצירת גדילה, לנמיכות קומה בגיל מבוגר ולבעיות הקשורות בצפיפות העצם.
- מערכת הרבייה – בלוטת התריס משפיעה על מערכת הרבייה בגברים ונשים. אי סדירות במחזור וקשיים בכניסה להריון אצל האשה ודיכוי האון המיני אצל הגבר יכולים לנבוע מתת פעילות של הבלוטה. להורמוני הבלוטה תפקיד חשוב בהתפתחות העובר, ואף בתהליכים המתרחשים תוך כדי ההיריון ולאחר מכן, כמו בתהליך ייצור החלב בשד האם.
התופעות שעשויות לפגוע בפעילות הבלוטה
שתי התופעות המרכזיות שפוגעות בפעילות הבלוטה הן תת־פעילות שלה ויתר פעילות שלה. הראשונה מתבטאת בייצור מועט של הורמוני הבלוטה, והשנייה בייצור מוגבר שלהם. שני המצבים, כפי שאפשר להבין מפירוט ההשפעות של הורמוני התריס, עשויים לפגוע בתהליכים חשובים המתרחשים בגופנו דרך קבע.
מחלה נוספת אשר יכולה לפגוע בבלוטה היא סרטן בלוטת התריס. נוכחות הסרטן עצמו מדאיגה, בשל האפשרות שיתפשט לאיברים סמוכים וחיוניים. יחד עם זאת, הימצאות הגידול בבלוטה עשוי לגרום לתסמינים האופייניים לתת־פעילות או ליתר פעילות בבלוטה.
המהלך החשוב ביותר: תשומת לב ומעקב
במצב תקין, בלוטת התריס עשויה לפעול ביציבות, ללא שינוי מהותי בכמות ההורמונים המיוצרים בה. לכן כל שינוי שעשוי להיות מקושר לפעילות הבלוטה מחייב בדיקה- תופעות כגון עייפות, כאבי שרירים, עצבנות, שינוי במשקל, שינוי בלחץ הדם, הפרעות בקצב הלב ועוד. סמן נוסף שיש לבחון במידת הצורך הינו התפתחות גושים (גידולים/קשריות) בבלוטה. קשריות בבלוטת התריס אלה שניתן לעיתים אף לחוש בהן במישוש פשוט, אינן ממאירות במרבית המקרים, אבל דורשות לעיתים טיפול מחשש להפרעה לתפקוד הבלוטה או לתופעות לוואי נוספות.
תשומת לב או מעקב הם חשובים ביותר. כיום קיימים טיפולים טובים למחלות השונות של בלוטת התריס, כולל לסרטן, בעיקר כאשר הבעיה מאותרת בשלביה המוקדמים. מעקב מתמיד יסייע לאתר את הבעיה הרפואית מבעוד מועד ולטפל בה בהתאם.