אם גם אתם תמיד צריכים ללכת לשירותים, אם נדמה לכם שיש לכם שלפוחית שתן קטנה או רגישה, יכול להיות שגם אתם כמו 17% מהאוכלוסייה סובלים משלפוחית רגיזה ומהשתנה מרובה. כיום ישנם טיפולים המסייעים בטיפול בשלפוחית רגיזה וחשוב להכיר אותם כדי ללמוד להתמודד עם הבעיה ולחזור ליהנות מבילויים גם מחוץ לבית.
שלפוחית שתן רגיזה או בעיית השתנה מרובה איננה דבר נעים והיא מקשה על החיים וגורמת לאנשים לקושי בחיי היומיום. תדירות גבוה של הטלת שתן נחשבת להטלת שתן יותר מפעם בשעתיים. רגישות נוספת מאובחנת כקושי בהתאפקות והתעוררויות במהלך הלילה למתן שתן ואף תופעות אלה אינן נעימות למי שמתמודד איתן לאורך כל היממה.
קצת על מערכת השתן – באופן רגיל, שלפוחית השתן מסוגלת להכיל עד 500 מ”ל שתן בלי שנרגיש דבר. כששלפוחית השתן מתמלאת, דופן השלפוחית נמתח ומוביל להעברת מסר עצבי שמפורש על ידי המוח כצורך להתרוקן, אולם כמעט אחד מכל שישה אנשים (17%) בגילאים שונים (לא רק מבוגרים) מתקשה להתאפק וחש צורך להטיל שתן פעם בשעה עד שעה וחצי, אפילו בלילה.
מה גורם לשלפוחית רגיזה?
ישנם גורמים רבים המשפיעים על תכיפות ודחיפות הטלת השתן שלנו, כמו שתייה מרובה מדי, אכילת פירות שמכילים הרבה מים (מלון, אבטיח), צריכת קפאין או מחלות שונות (סוכרת, אי ספיקת לב ועוד).
אבל אם נשללו כל האפשרויות האלה, כנראה שהסיבה היא שלפוחית רגיזה. פעמים רבות איננו יודעים מדוע נוצר לחץ על השלפוחית בלי שום הוראה מלמעלה אך עשויות להיות לכך סיבות שונות:
- דלקת בדרכי השתן – דלקת בדרכי השתן היא הסיבה השכיחה ביותר במתן שתן מוגבר בקרב גברים ונשים צעירות. חיידקים בשלפוחית השתן מגרים את השלפוחית ומובילים לתחושת מלאות גם כשיש בשלפוחית מעט שתן.
- פעילות יתר של שריר הדטרוזור (Detrusor) – פעילות יתר של שריר זה בשלפוחית השתן גורם לשליחת מסרים מוקדמים מדי על כך שהשלפוחית מלאה, ולצורך להתרוקן.
- מתח נפשי – מתח נפשי עלול לגרום לעוררות מוגברת של מערכת העצבים.
- קור – במצבי קור שלפוחית השתן מעט יותר רגישה ומתכווצת. הדבר מוביל למתן שתן בתדירות גבוהה ובכמויות קטנות.
- ניתוח באזור האגן, צניחת רצפת אגן אצל נשים או ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת בגברים מבוגרים – כאשר יש צניחה של האגן או כשהערמונית מוגדלת יש לחץ על השופכה והיצרות בפתח יציאת השתן, שמוביל להתרוקנות לקויה של השלפוחית. מכיוון שהשלפוחית לא מתרוקנת לחלוטין נשאר בה שתן וכל כמות שתן נוספת שמתווספת, קטנה ככל שתהיה, מובילה לתחושת מלאות וצורך להשתין.
מטפלים בשלפוחית הרגיזה – מצמחים ועד תרופות
ישנן שלל דרכים לטפל בשלפוחית רגיזה, אולם חשוב קודם כל להתחיל מבדיקת רופא המשפחה או מבדיקה של אורולוג שתוודא כי אין בעיה רפואית כגון, דלקת בדרכי השתן, ערמונית מוגדלת (אצל גברים) או צניחת איברי האגן (אצל נשים).
טיפול תרופתי
בשוק ישנן כיום תרופות מרשם המשפיעות אל השריר בשלפוחית השתן וגורמות להרפייתו, כך שהוא פחות מתכווץ ומאפשר אגירה של יותר שתן בשלפוחית ושולח פחות איתותים למוח שיש צורך להתרוקן. חומרים פעילים ממשפחת התרופות האנטימוסקריניות חוסמים את הקולטנים המעבירים תחושה לעצבים בנמצאים בשרירים ובמקרה של שלפוחית רגיזה נוצרת הרפיה של השלפוחית ומעכבת את ההתכווצויות המאותתות לאדם לגשת ולהתפנות. כל טיפול תרופתי מסוג זה דורש מרשם רופא, לכן במידה ואתם סובלים משלפוחית רגיזה, כדאי להתייעץ עם רופא המשפחה לגבי כל אפשרויות הטיפול.
טיפולים משלימים
טיפול נוסף שניתן לנסות הוא טיפול המסייע לשליטה בשרירי רצפת האגן באמצעות התעמלות מיוחדת, באמצעות פולסים חשמליים או באמצעות ביו-פידבק. גם על הטיפולים הללו כדאי לדבר עם רופא המשפחה ולהחליט יחד איתו מה כדאי לעשות במקרה שלכם.
אנשים שלהם שלפוחית רגיזה או השתנה מרובה נמנעים לעיתים מלצאת מהבית, לבלות ולטייל. במידה וגם אתם סובלים מבעיה זו, זכרו כי ישנו טיפול. גשו להתייעץ עם רופא המשפחה שלכם או עם רופא אורולוג וחזרו לשלוט בחיים שלכם וליהנות מהם.
מקור: ויקירפואה