תזונה, עיכול וכושר ספיגת הברזל בגוף

29 במרץ 2019

תוספי ברזל יכולים לסייע רבות לאנשים אשר סובלים ממחסור חמור בברזל בגופם. הם מציעים כמות גדולה מהיסוד החשוב, וכך ניתן לכאורה, על ידי נטילה של טבלייה אחת בלבד ביום, למלא את המחסור ולהגיע לרמה התקינה. אבל, רבים לא יודעים כי שם המשחק כאן הוא לא כמות הברזל שנכנסת לגוף, אלא מהי הכמות שנספגת בו בפועל.

הכול למעשה מתנקז לעניין אחד: מערכת העיכול.

כיצד נספג הברזל בגופנו?

הברזל, יסוד שנחשב חיוני מאוד לקיומם של רוב צורות החיים על פני כדור הארץ, נמצא בטבע כמעט בכל מקום – כולל בבעלי חיים ובצמחים. זו גם הדרך בה אנו צורכים אותו: באמצעות המזון שאנו אוכלים.

את הברזל ניתן למצוא במזונות רבים, ובין היתר בבשר אדום, בביצים, בדגים, בירקות ירוקים, בדגנים ובאצות ים. כאשר אנחנו אוכלים את אחד המזונות הללו, הוא מפורק במערכת העיכול. הברזל שבו נספג במעיים ומהם מועבר אל שאר איברי הגוף.
תאי המעי סופגים בממוצע בין מיליגרם אחד לשני מיליגרם ברזל ביום. העודפים, בהם משתמש הגוף לאחר מכן, מאוחסנים בכבד. כך למעשה דואג הגוף לשמור על רמה מסוימת של ברזל ברקמות לאורך כל ימי חייו.

אבל, מסתבר שספיגת הברזל בגוף אינה אוטומטית. כלומר, אחוז גדול מהברזל שנכנס לגופנו דרך המזון, כלל אינו נספג בגוף מסיבות שונות – אחת העיקריות שבהן היא אותו המזון שאנו צורכים באופן קבוע.

 

מה משפיע על ספיגת הברזל בגוף?

גורמים רבים משפיעים על שיעור הספיגה של ברזל בגוף. בין יתר הגורמים ניתן לכלול עישון, משקאות אלכוהוליים, קפה ותה. באחרונים, לדוגמא, קיימת תרכובת בשם פוליפנול, אשר פוגעת משמעותית בתהליך ספיגת הברזל בגוף.

אבל, למרבה הפלא, גם מוצרי מזון אחרים עשויים לפגוע בספיגת ברזל בגוף – ובראשם מוצרי החלב. הסיבה לכך היא ככל הנראה מעין ‘תחרות’ בין הסידן ובין הברזל על יכולת הספיגה של הגוף, כך שבסופו של דבר נקלטת ברקמות כמות קטנה יחסית משניהם. הבעיה הזו, אגב, אופיינית גם לתוספי הברזל ה’מסורתיים’.
כך, כאשר אדם צורך מזונות עשירים בברזל או נוטל תוסף מזון הכולל ברזל בכמות גדולה, עליו להימנע מצריכת מוצרי חלב מייד לאחר מכן. יש הטוענים כי שילוב כזה עשוי להפחית את כושר הספיגה של הברזל בגוף ביותר מ-50%. למעשה, את רוב תוספי הברזל ממליצים הרופאים ליטול על קיבה ריקה, כדי להבטיח ספיגה יעילה יותר.

לעניין זה יש להוסיף גם את תופעות הלוואי להן גורמים תוספי הברזל ה’מסורתיים’. אלו משפיעים בצורה ישירה על תפקודה של מערכת העיכול וגורמים להיווצרותן של תופעות גסטרואנטסטינליות (הקשורות בעיכול) כמו עצירות קשה.
זוהי בעיה שאין לזלזל בה, בייחוד בקרב בנשים בהיריון, אשר רובן סובלות גם כך מבעיות עיכול בתקופה זו. מחקרים שונים אף הראו כי מטופלים רבים מעדיפים שלא ליטול תוספי תזונה המכילים ברזל, ולו רק כדי להימנע מאותן תופעות. הפגיעה בתפקוד מערכת העיכול גורמת להם, למעשה, להימנע מלטפל בבעיה הרפואית האמיתית.


הפיתרון – תוסף ברזל קל לעיכול, עם מעט תופעות לוואי

הבעיות שציינו עד כאן פוגעות משמעותית ביעילותם של תוספי ברזל רבים. הם מציעים ספיגה נמוכה, נוחים פחות לצריכה וגורמים לבעיות שונות במערכת העיכול. אבל, לא כל תוספי הברזל כאלו: ישנם תוספים אשר נוצרו תוך מודעות אמיתית לבעיות הללו, ומציעים כיום התמודדות פשוטה הרבה יותר עם המחסור בברזל בגוף.
אחד התוספים הללו הוא פריפול מבית כצט. תוסף ברזל זה כולל ברזל קל לעיכול ולכן, ניתן ואף מומלץ ליטול אותו בזמן האוכל – גם כאשר מדובר במוצרי חלב. הפריפול אף מבטיח מינימום תופעות לוואי וכך, מספק פיתרון נוח ופשוט לחולי אנמיה, לסובלים מהמוגלובין נמוך ולנשים אשר זקוקות לתוספת ברזל בהריון.

 

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות