בחילות בהריון הן תופעה נפוצה וותיקה, ולכן נשים רבות מאמינות שזוהי גזירת גורל ושאין דרך להקל עליהן. יחד עם זאת, מחקרים רפואיים שנערכו בנושא מגלים כי יש דרכים יעילות לטפל בבחילות גם ללא נטילת תרופות. לפניכם מספר ממצאים מעניינים
בחילות מופיעות בכ-80% מכלל ההריונות, בעיקר במהלך השליש הראשון להריון, ועשויות לגרום לפגיעה ממשית באיכות החיים בתקופה זו. גם בחילות קלות, ללא הקאות וללא סכנת התייבשות, לעיתים גורמות להתנזרות ממאכלים רבים, לירידה בתיאבון ולפגיעה בתזונה ופעילות של ההרה.
לצד תרופות סבתא לטיפול בבחילות שעברו מדור לדור, בוצעו גם מחקרים רפואיים רבים בנושא. חלקם בחנו את בטיחותן של תרופות לנטילה בהריון, חלקם בחנו תוספי תזונה, כמו ויטמין B6 או ג'ינגר, וחלקם בחנו שינויים התנהגותיים.
המסקנה העיקרית שנובעת ממחקרים אלו הינה שבחילות בהריון הן לא דבר שצריך להתעלם ממנו. נשים רבות מאמינות ש"ככה זה" וש"אין ברירה", אך למעשה בשנים האחרונות יש התקדמות במחקרים בכל הקשור לטיפול בבחילות מבחינה התנהגותית ותזונתית. כמו כן, במקרים קשים מאוד שכוללים גם סכנת התייבשות ניתן גם לטפל בבחילות בעזרת תרופות שנמצאו בטיחותיות לשימוש בהריון.
מה מצאו המחקרים?
- הפרדה של מזון נוזלי ממוצק: מחקרים גילו ששילוב של מזון נוזלי ומוצק בארוחה אחת מעצים את תחושת הבחילה ועשוי לתרום לתחושת נפיחות, צרבת ואף לגרום להקאה. ממצאי המחקר העלו שמומלץ לשתות נוזלים כ-20 עד 30 דקות לאחר אכילת מזון מוצק.
- לייצב את הקיבה לפני שקמים מהמיטה: רופאים ממליצים לאכול מספר קרקרים בבוקר עם ההתעוררות, לפני הקימה מהמיטה, בכדי לייצב את הקיבה ולמנוע סחרחורת.
- נטילת ברזל מהשליש השני והלאה: מחקרים מעלים שלעיתים מקור הבחילות נובע מצריכת כדורי ברזל, שעשויים גם לגרום לעצירות. בהתייעצות עם הרופא, ניתן לדחות את נטילת הברזל עד לסיום הבחילות.
- מים קרים: לאישה בהריון מומלץ לשתות כשני ליטר מים ביום. כדי למנוע הקאה של מים, ניתן לשתות מים קרים בלגימות קטנות עם הפסקות ואף להיעזר בשבבי קרח או בשלגונים. שתיית מים במידה מספקת יכולה לסייע בהפחתת הטעם המטאלי בפה ובכך גם להפחית את הבחילות.
- בליעת רוק: בעת בחילות, הגוף לעיתים מייצר כמויות גדולות של רוק. ההמלצה הרפואית היא שלא מומלץ לבלוע עודפי רוק, אלא עדיף לירוק אותו החוצה. ניתן גם להשתמש במי פה כדי להתרענן מספר פעמים ביום.
- טיפול מוקדם: מחקרים מעלים שטיפול בבחילות בשלבים המוקדמים שלהם מפחית את הסיכון להחמרה בבחילות בשלב מתקדם יותר.
האם קיימים טיפולים טבעיים להקלה על בחילות?
על סמך מחקרים שבוצעו, הארגון הלאומי האמריקאי למיילדות וגניקולוגיה (The American Congress of Obstetrics and Gynecology) פרסם המלצה בנושא:
- ויטמין B6: מחקרים שונים הראו שנטילת 30-75 מ"ג ויטמין B6 (פרידוקסין) ביום הפחיתה באופן משמעותי את הופעת הבחילות בקרב נשים הרות. לכן, הארגון ממליץ על נטילת 10-25 מ"ג ויטמין B6 שלוש עד ארבע פעמים ביום במהלך תקופת הבחילות. אם לא חל שיפור במצב הבחילות, ניתן לשלב את הוויטמין עם תרופות אנטי היסטמיניות.
- ג'ינג'ר: בקרב חלק מהנשים גם ג'ינגר (זנגוויל) נמצא כיעיל בהפחתת בחילות בהריון. מומלץ לנטול 250 מ"ג ג'ינג'ר שלוש פעמים ביום או להיעזר בתה ג'ינג'ר או ג'ינג'ר אייל.
חשוב לזכור: מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לפני נטילת תוספי תזונה במהלך ההריון