רעלת הריון – המדריך המלא

1 בינואר 2013
רעלת הריון – המדריך המלא

רעלת הריון היא סיבוך רפואי שתוקף נשים לרוב בשליש השני והשלישי להריונן, ועלול לסכן את חייהן וכן את חיי העובר. רעלת ההריון, הנקראת גם פרה-אקלמפסיה, היא מצב רפואי שעד היום לא ידועה הסיבה להופעתו, וטרם נמצאה לו תרופה יעילה. לכן, הדרך היחידה להבטיח את שלומה של האם במקרה כזה תהיה זירוז הלידה, מוקדם ככל האפשר.

כאן, ניצבים הרופאים בפני דילמה אמיתית. זירוז הלידה יביא אמנם לשיפור במצב האם באופן מיידי ולהוצאתה מטווח הסכנה, אך הוא עלול לסכן באופן ממשי את העובר, במקרה בו הלידה מתבצעת בשלב מוקדם מאוד. לכן, ההחלטה על הטיפול הרצוי תתקבל בהתאם לעוצמת ולהתקדמות ההריון.

מהם התסמינים?

אלו הם תסמינים שעשויים להעיד על רעלת הריון:

  • קשיי ראייה וטשטוש
  • כאבים בבטן העליונה
  • התפתחות בצקות במקומות שונים בגוף- בדגש על הפנים והידיים
  • כאבי ראש
  • עלייה מהירה במשקל – קילוגרם ויותר בשבוע.
  • לחץ דם גבוה בהריון

 

חשוב לציין כי הופעת אחד מהתסמינים הללו יכולה להספיק כדי לפנות לרופא. גם אם בסופו של דבר יתברר כי לא מדובר ברעלת היריון, מומלץ לעשות זאת – וכך ‘לתפוס’ את המחלה בשלביה הראשונים, אם זו אכן מתפתחת בגוף.

 

מי מוּעדת לפתח רעלת היריון?

אומנם רעלת היריון יכולה להתפתח אצל כל אישה, אך ישנן נשים שנמצאות בקבוצות סיכון למחלה. בין היתר,

  • נשים שזהו עבורן היריון ראשון נמצאות בסיכון גבוה ללקות ברעלת היריון
  • נערות בהיריון (נשים שהרו בגיל העשרה)
  • נשים הריוניות בסוף העשור הרביעי ובתחילת העשור החמישי לחייהן.
  • נשים הנושאות ברחמן היריון מרובה עוברים
  • נשים שבמשפחתן כבר קרו מקרים של רעלת היריון
  • נשים הסובלות מיתר לחץ דם כרוני
  • נשים החולות במחלת כליות
  • נשים שמתמודדות עם קרישיות יתר של הדם
  • נשים שמתמודדות עם סוכרת היריון.

 

האם ניתן לבצע לידה רגילה בזמן רעלת הריון?

כידוע, במקרה של רעלת היריון יוחלט לא פעם על זירוז הלידה, כדי למנוע פגיעה חמורה באם ובעובר ולהביא לסיומה של המחלה (אשר נעלמת מן הגוף כשההיריון מסתיים). אך האם ניתן לבצע לידה רגילה במקרה של רעלת היריון? כלומר האם לידה אשר מתבצעת במועדה תתנהל כרגיל כאשר האישה סובלת מהמחלה?

התשובה הקצרה היא כן: ניתן בהחלט לבצע לידה רגילה כאשר האישה סובלת מרעלת היריון, וכאמור – אף מדובר בעניין רצוי, שיפחית את הסיכון לאם ולעובר. ההגבלות היחידות הן בנושא ההרדמה שתינתן לאישה במהלך הלידה: אם היא סובלת מהפרעות קרישה, או מרמה נמוכה של טסיות דם (פחות מ-100 אלף למיקרוליטר), לא ניתן יהיה להיעזר בהרדמה במהלך הלידה.

 

המלצות ארגון הבריאות העולמי WHO בנוגע לנטילת סידן להפחתת הסיכון לרעלת הריון

 

רעלת הריון קלה וחמורה

כיום נהוג לחלק את רעלת ההריון לשני שלבים עיקריים: רעלת הריון קלה ורעלת הריון חמורה. השלב הראשוני מתבטא לרוב בלחץ דם גבוה, בצקות ופרוטאינוריה (עלייה בריכוז החלבון בשתן), בעוד השלב המתקדם, שנחשב מסכן חיים, מביא בין היתר לפגיעה בתפקוד הכבד, לבצקות בכליות ובמוח ולעצירת שתן כמעט מוחלטת.

כאמור, חומרת התופעה תשפיע לא מעט על ההחלטה כיצד לפעול. כך, רעלת קלה תגרור הקדמת לידה מיידית רק במקרה בו ההריון נמצא בשבוע ה-40 ואילך, ואילו רעלת הריון חמורה תביא להקדמת הלידה החל בשבוע ה-34.

בנוסף לשלבים הללו, ישנם עוד שני סיבוכים ידועים לרעלת ההריון:

  • אקלמפסיה: בנוסף לתסמיני הרעלת החמורה, תסבול האישה מפרכוסים או כיווצים אשר ידועים בשפה המקצועית כהתקף טוני קלוני. התקף כזה יכול לגרום לאיבוד הכרה ולאובדן שליטה על הסוגרים, ואם הוא נמשך זמן רב או חוזר על עצמו, הוא עלול להוביל לביצוע ניתוח קיסרי.
  • תסמונת HELLP: גורמת לבעיות במחזור הדם, החל במיעוט טסיות דם, דרך עלייה באנזימי הכבד ועד שברים של כדוריות דם. התסמונת כוללת כאבי בטן, הקאות ועוד.

 

המפתח: זיהוי מוקדם

רעלת היריון היא, לכל הדעות, מחלה מסוכנת. בשלביה המוקדמים היא עלולה לגרום לפרכוסים אצל האם, ואף לכיווץ של כלי הדם – דבר שימנע אספקת דם תקינה אל העובר, ובמקביל יעלה את לחץ הדם בגופה של האישה. אלו מצבים מסוכנים הן עבור האישה והן עבור העובר המתפתח בבטנה.

עם זאת חשוב לזכור כי כיום ישנם טיפולים אשר יכולים לסייע ולהפחית משמעותית את הסיכון הנשקף מהמחלה, עד כדי מניעת אסון. המפתח לכך הוא זיהוי של המחלה בזמן: אם זו תתגלה בשלביה המוקדמים, ניתן יהיה ‘לנהל’ אותה כראוי ולהבטיח שלא תגרום נזק, עד ללידה המיוחלת.

עניין נוסף שחשוב לציין כאן הוא צריכת סידן. מלבד היותו מרכיב הנחוץ לאישה ולעובר המתפתח, לבניית עצמות השלד ולתפקודים רבים אחרים, התברר עם השנים כי למינרל החשוב הזה תפקיד מרכזי בהפחתת הסיכון להתפתחות רעלת הריון, כך שכיום מומלץ לכל אישה לצרוך אותו בכמויות גדולות מהרגיל לקראת ההיריון ובמהלכו.
החל מהשבוע ה־20 להריון ועד סופו מומלץ להקפיד על צריכת סידן במינון של 1,500 עד 2,000 מיליגרם ביום. נוסף על כך, חשוב להקפיד על צריכת ויטמין D בכמויות נאותות, כדי לסייע בספיגת הסידן בגוף. יש לציין כי ויטמין D בפני עצמו עוזר גם הוא להפחתת הסיכון לרעלת הריון. כיום קיימים תוספי סידן המשלבים גם ויטמין D, בטבליות ללעיסה ובטעמים המשפרים את היעילות ואת ההיענות לטיפול.

 

הטיפול ברעלת הריון

כאמור, המהלך היחיד אשר מאפשר להתגבר על רעלת הריון בהריון באופן מיידי הוא ביצוע לידה מוקדמת . זהו מהלך שיבוצע לאחר בדיקת מצב העובר, צוואר הרחם (אשר אמור להיות רחב דיו כדי לאפשר לידה ווגינאלית) ומצבם הבריאותי הכללי של העובר והאם. בשקלול כל הנתונים הללו, יוחלט מתי לבצע את הלידה.

במיוחד לנשים בהריון – כנסי למחשבון הסידן ובחני האם את צורכת מספיק סידן

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות