עברתם השתלת שיניים? זה הזמן לחייך

5 ביולי 2018

מעכשיו תוכלו לחייך באופן חופשי, השתלת שיניים כבר אינה דבר נדיר. תחום ההשתלות הדנטליות בארץ ובעולם התפתח מאוד בשנים האחרונות בזכות פיתוח שתלי עצם איכותיים יותר ואחוזי ההצלחה הגבוהים של התהליך. מהו בדיוק שתל דנטלי? מהי השתלת עצם? איך מתאוששים ממנה?

תחום הפריודנטיה (טיפול במחלות חניכיים) בישראל התקדם מאוד בשנים האחרונות, תחום זה עוסק בכל הקשור לרקמה הרכה והעצם האוחזת את השן.
בישראל מתבצעות כ-100,000 השתלות שיניים בשנה בהצלחה של כ- 95% בשנה הראשונה וכ-80% בטווח של 10 שנים. בערך בכחצי מהשתלות נדרשת גם השתלת עצם, המחייבת התערבות כירורגית וטיפול בעזרת תכשירים מסוגים שונים.

 

מהו בדיוק שתל דנטלי?

שתל דנטלי הוא התקן שנועד להחליף שן טבעית. בשנים האחרונות הפך תהליך ההשתלה לתהליך שגרתי בכירורגיית פה ולסת.
השתל מוחדר לתוך עצם הלסת ומתפקד כשן מן המניין. השתל עצמו הוא התקן מחומרים מלאכותיים ומצופה בחומרים תואמים ביולוגיים. זהו התקן בצורת בורג והוא מוחדר ומעוגן בתוך עצם הלסת ותפקידו להיות בסיס להרכבת כתר. לאחר ההשתלה תאי עצם מתפתחים סביב השתל ומחזקים אותו למקומו. תהליך זה אורך בין שלושה לתשעה חודשים.

שן חסרה: לא רק בעיה אסתטית
חוסר השיניים יכול להיות מטרד רציני. הוא גורר חוסר יכולת (או רצון) לחייך, אך חמור מכך הוא משפיע על חוסר היכולת ללעוס כראוי. במקום בו חסרה שן יש לטפל. אי טיפול עלול לגרום להצטברות חיידקים. הצטברות זו תפגע גם בשיניים שמסביב לשן החסרה. בנוסף, השיניים שמסביב לשן החסרה עלולות להיפגע: השיניים הסמוכות ינועו לעבר המקום הריק ובשן הנגדית תתבצע בקיעת יתר.

באילו מקרים אפשרית השתלה?
השתלת שיניים מאפשרת לאנשים שאיבדו שיניים לקבל שיניים חדשות המתפקדות ונראות כמו שיניים אמיתיות .כל אחד יכול לעבור תהליך השתלה, בכל גיל, אך יש חשיבות למצב בריאותי טוב של המטופל.
השתלה דנטלית תסייע במקרים הבאים:

  • חוסר בשן בודדת
  • חוסר בשן טוחנת בודדת
  • מחלת חניכיים או נסיגת חניכיים שגוררות אובדן שיניים
  • חוסר שיניים כללי – במקום שיקום זמני (תותבות)

 

לפני תהליך ההשתלה מתבצעת בדיקה הבוחנת שישה פרמטרים:

  • מצב בריאותי כללי: מחלות שונות, כמו סכרת, מחלות לב או עששת חריפה עלולות למנוע התאמה לטיפול
  • מצב החניכיים: במקרה של מחלת חניכיים או נסיגה חמורה, למשל, לא ניתן להשתיל שתלים דנטליים
  • מצב עצמות הלסת: הן מבחינת גודל העצמות, והן מבחינת מבנה וצפיפות העצם.
  • חולים שעברו טיפולי הקרנה לאזור הראש או הצוואר בחמש שנים שקדמו להשתלה מנועים מלקבל שתלים דנטליים
  • עישון: נמצא כי אחוז ההצלחה בקרב מעשנים יורד בכ-30%, במיוחד בלסת עליונה אך גם בלסת תחתונה
  • חוסר עצם מתאימה מבחינה איכותית וכמותית: ניתן להשתמש בתהליך של בניית עצם לצורך עיבוי העצם הקיימת

 

מתי צריך בניית עצם?

ידוע כי ב-50%-30% מהשתלות השיניים קיים צורך בבנייה מחודשת של העצם (רגנרציה של העצם) באיזור ההשתלה. מדוע? כשאיכות וכמות העצם לא מספיקות להחזקת השתל, יש צורך לבצע השתלת עצם (שיחזור רכס העצם), במטרה לאפשר התקנת שתלים דנטליים. במקרים אלו משתמשים בתחליפי עצם המאפשרים לשתל הדנטלי להיקלט בצורה טובה יותר.

דרך נוספת לעודד בניית עצם היא שימוש בתכשירים שונים. במקרים שבהם לאחר טיפול בנייה מחודשת של רקמת העצם לא מתקבלת התוצאה הרצויה, משתמשים הרופאים בתחליפים ביו-אוס וביו-גייד כדי לבנות את העצם באיזור הרצוי. מקור תכשירים אלה מן החי וביכולתם לעודד בצורה הטובה ביותר את גדילת העצם החדשה. התכשירים מעודדים גדילה מהירה של כלי דם לתוך איזור הטיפול. על מנת להבטיח את בניית העצם, יש צורך לכסות את חלקיקי הביו-אוס בממברנה נספגת מסוג ביו-גייד .

האם קיימים הבדלים בין השתלות בלסת העליונה להשתלות בלסת התחתונה?

בלסת התחתונה אחוזי ההצלחה גבוהים יותר ועומדים על כ-98 אחוזים. לעומת זאת אחוזי הצלחה בלסת העליונה העומדים על כ- 92 אחוזים. בכל מקרה מדובר באחוזי הצלחה גבוהים ביותר.


איך מתאוששים מהשתלת שיניים?

יש חשיבות עצומה לרמת התחזוקה של השתל לאחר ההשתלה. תחזוק יעיל ואיכותי יאריך משמעותית את חיי השתל:

  • הקפדה על צחצוח וניקיון הפה לאחר השתלה: שתלים דנטאליים דורשים תחזוקה קפדנית. ניקוי יסודי של החניכיים והשיניים ישמור היטב על השתלים ויתרום להאצת תהליך ההחלמה. שימוש במשחות שיניים מועשרות באובליפיחה כגון דנט אייד של חברת כצט מסייע להרגעת החניכיים, לחלל הפה ולמניעת עששת.
  • הקפדה על ביקור חצי שנתי אצל רופא השיניים לבדיקת השתלים ויתר השיניים. בנוסף, מומלץ לבקר אצל השיננית אחת לשלושה חודשים.
  • מומלץ לאכול מזונות רכים בלבד בימים שלאחר הניתוח, כדי לא לסכן את השתל.

זיכרו שגם במקרה של אובדן שיניים אתם לא חייבים לסבול. יש תהליך יעיל בעל אחוזי הצלחה גבוהים שיחזיר לכם את החיוך לפנים ולחיים.

לשירותכם פורום טיפולי שיניים והשתלות בפורטל טיפולי שיניים של כצט המתמחה בנושא של השתלות שיניים. בפורום תוכלו להתייעץ עם ד”ר יניב מאייר, רופא בכיר ומומחה במחלות חניכיים ובהשתלות במחלקה לפריודונטיה של מרכז רפואי רמב”ם בחיפה.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות