האם בדיקת הדם שלכם מעידה על אנמיה או המוגלובין נמוך? ייתכן שנמצאה הסיבה לעייפות שאתם חשים

9 במאי 2018

בדיקת הדם מצביעה על המוגלובין מתחת ל 12 מיליגרם? הפריטין מחוץ לסוגריים? ייתכן שנמצאה הסיבה לעייפות שאתם חשים – המוגלובין נמוך או אנמיה; הפתרון: צריכת ברזל מוגברת באמצעות שינוי הרגלי תזונה ונטילת תוסף ברזל מתאים

כולנו מכירים את הרגע בו מתקבל אצלנו מייל המודיע על הגעת תוצאות בדיקת הדם מהבוקר, ואת הסריקה העצבנית כדי לאתר כל תוצאה אדומה או כוכבית סוררת הנמצאת מחוץ לסוגריים.

 

פיענוח תוצאות בדיקת דם

פיענוח תוצאות בדיקת דם עבור אותם שאינם עוסקים ברפואה אינו דבר פשוט, ולעתים אף מעורר חרדה. אז קודם כל חשוב להירגע, לשתות קצת מים (בכל זאת, הייתם בצום בבוקר) ולהיזכר מדוע בכלל ביצענו את בדיקת הדם? באם הסיבה היא תחושת עייפות כרונית כללית – גם לאחר שנת לילה מוצלחת, או תשישות בלתי מוסברת, סביר להניח שנשלחתם לבדיקה שמטרתה לגלות האם אתם סובלים מאנמיה.

אנמיה” או “חוסר דם” הם מצב בו ההמוגלובין בדמכם נמוך, בדרך כלל כתוצאה ממחסור באספקה סדירה של ברזל או חומצה פולית. החוסר בברזל מצוי בכל סוגי האוכלוסייה, כולל נשים בהריון, בני נוער, ילדים ולהערכת ארגון הבריאות העולמי מדובר במחסור התזונתי הנפוץ בעולם.

למה מרגישים עייפות כתוצאה מהמוגלובין נמוך? כיוון שתפקיד ההמוגלובין הוא לשמש חברת הובלות הנושאת חמצן אל תאי הגוף במערכת הדם. כאשר יש מחסור בהמוגלובין – לא מגיע מספיק חמצן לתאי הגוף השונים, הגוף מתעייף ואנו חשים תשישות.

מצוידים ברקע התיאורטי, הגענו לתכל’ס: איך תדעו האם יש לכם אנמיה או המוגלובין נמוך? מה בדיוק לחפש בתוך בליל הערכים שבבדיקת הדם? ישנם ערכים רבים שעשויים להצביע על אנמיה.

 

המדדים העיקריים שכדאי לבחון

HB – Hemoglobin
ערך המעיד על רמת ההמוגלובין
ערך תקין: אצל נשים – 12-16 מיליגרם לדציליטר; אצל גברים – 12-18 מיליגרם לדציליטר.

MCH – Mean Cell Hemoglobin
ערך המעיד על כמות ההמוגלובין הממוצעת בכל כדורית אדומה
ערך תקין: 24-30

RDW – Red Cell Distribution Width
ערך זה מודד את שונות כדוריות הדם האדומות האחת מחברתה
ערך תקין: 11.5%-14.5%.

Ferritin (פריטין)

תרכובת ברזל וחלבון המשמשת כמאגר הברזל בגוף.

ערך תקין: אצל נשים – 12-150 ננוגרם למיליליטר; אצל גברים – 12-300 ננוגרם למיליליטר.

Transferrin (טרנספרין)

חלבון המעביר ברזל מהדם למוח העצם לצורך יצירת תאי דם.

ערך תקין: 200-400 מיליגרם לדציליטר.

ערכי ספירת דם

RBC – RED BLOOD CELLS – ספירת כדוריות דם אדומות.
ערך תקין: 4.5-5.3. ערך נמוך מצביע על אנמיה.

HCT – HEMATOCRITE – נפח כדוריות דם אדומות.
ערך תקין: אצל נשים – 33-47%; אצל גברים – 37-54%. ערך נמוך עשוי להצביע על אנמיה.

MCV – Corpuscular Volume Mean – נפח ממוצע של כדורית דם אדומה.
ערך תקין: 78-93. ערך נמוך מהנורמה מצביע על אנמיה הנגרמת ממחסור בברזל בעוד ערך גבוה מהנורמה מצביע על אנמיה הנגרמת ממחסור בחומצה פולית או ויטמין B12.


הטיפול באנמיה נעשה בהתייעצות עם רופא ותזונאית, ועשוי לכלול שינוי הרגלי אכילה ונטילת תוסף ברזל. בשוק קיימים מספר סוגים של תוספי ברזל הנמכרים ללא מרשם רופא, ומומלץ להשתמש בתוסף המכיל הן ברזל והן חומצה פולית. קיימים גם תוספי ברזל המוכוונים לילדים ובני נוער ואף תוסף ברזל ייעודי לתינוקות. העלאת תצרוכת הברזל עשויה לסייע בפתרון בעיות האנמיה וההמוגלובין נמוך, ואף עשויה לסייע בחיזוק המערכת החיסונית של הגוף.

 

המידע נלקח מאתר הכללית

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות