גיל הבלות שאלות ותשובות

28 באפריל 2019

התקופה שבה עובר גוף האישה מיכולת פוריות לאי פוריות נקראת “גיל המעבר”, והיא מתרחשת בדרך כלל בין הגילאים 40-55 . תקופה זו מאופיינת בהפסקת פעילות השחלות וירידה קיצונית ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון, עד להפסקה מוחלטת של הוסת.

 

מאת חיי טייב, מנהל מוצרים בכצט

מהו גיל המעבר?
התקופה שבה עובר גוף האישה מפוריות לאי פוריות נקראת “גיל המעבר”, והיא מתרחשת בדרך כלל בין הגילאים 40-55 . תקופה זו מאופיינת בהפסקת פעילות השחלות וירידה קיצונית ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון, עד להפסקה מוחלטת של הוסת.

מהן התופעות השכיחות של גיל הבלות?
התקפי גלי חום המופיעים ממרכז החזה לפנים, מלווים בזיעה וסומק, הפרעות שינה, תנודות במצב הרוח, הזעת יתר, כאבי ראש, כאבי פרקים, דפיקות לב בלתי סדירות, נדודי שינה, הפרעות במתן השתן, ירידה בדחף המיני ויובש בנרתיק המקשה על קיום יחסי מין.בטווח הארוך, יכול גיל המעבר להתבטא במחסור באסטרוגן המביא לדלדול מסת העצם (אוסטיאופורוזיס).

 

מהו טיפול הורמונאלי חליפי?

בטיפול הורמונאלי חליפי מקבלת האישה את הורמוני המין, אסטרוגן ופרוגסטרון, שאותם הפסיקו השחלות לייצר. הטיפול מונע גלי החום ושאר תסמיני גיל המעבר. הטיפול ניתן בכדורים, מדבקות או על ידי מריחת ג’ל.

על מה ולמה המהומה הגדולה בנושא ההורמונים?
ביולי 2002 פורסמו באמצעי התקשורת השונים תוצאות מחקר שגרמו לסערה ציבורית ולדאגה של ממש בקרב הנשים בגיל הבלות. המחקר, שנערך בקרב כ-16,000 נשים בארה”ב, הופסק לאחר 5 שנים בעקבות תוצאות שהוכיחו כי הסיכונים של הטיפול ההורמונאלי גדולים מן היתרונות. נמצא כי השכיחות להתקפי לב עלתה ב-29%, לסרטן השד ב-26%, ולשבץ מוחי ב-41%.
במקביל, יש לציין, הפחית הטיפול ההורמונאלי את השכיחות לשברים בצוואר הירך ב-34% ולסרטן המעי הגס ב-37%.

כמה מהנשים משתמשות בטיפול ההורמונאלי ?
רק כ-15% מכלל הנשים בגיל המעבר בישראל מקבלות טיפול הורמונאלי. הסיבות לכך נעוצות ברובן בחשש לתופעות הלוואי והסיכונים הנלווים לטיפול.

מהי מדיניות משרד הבריאות בנושא הטיפול ההורמונאלי?
משרד הבריאות קבע כי טיפול הורמונאלי יינתן רק לנשים שסובלות מתופעות גיל הבלות. הטיפול חייב, כמובן, להינתן ע”י רופא, בהתייעצות עם האישה, ולאחר הסבר מפורט על היתרונות והחסרונות של הטיפול.


האם יש פתרון לתסמיני גיל המעבר ללא תופעות לוואי?

בשנים אחרונות נעשים מאמצים קדחתניים למציאת טיפולים שיעניקו את היתרונות של הטיפול באסטרוגן ללא חסרונותיו.
אחת הפתרונות המצויים כיום הוא מתן פיטואסטרוגנים (אסטרוגנים מן הצומח), המעוררים עניין רב בקרב החוקרים והמטפלים בגיל המעבר, וכמובן בקרב המטופלות עצמן.

מהם פיטואסטרוגנים?
פיטואסטרוגנים הם חומרים ממקור צמחי, בעיקר סויה, בעלי מבנה הדומה לאסטרוגן. הם יכולים לתפקד כמו אסטרוגנים או כאנטי-אסטרוגנים, בהתאם לסביבה בה הם נמצאים. הפיטואסטרוגנים התגלו במחקרים אפידמיולוגים שנערכו בקרב נשים במזרח הרחוק, ובהם נמצא שכיחות נמוכה של תופעות גיל המעבר בהשוואה לנשים מערביות, וכן שכיחות נמוכה של אוסטיאופורוזיס וסרטן השד. היום מניחים כי התזונה העשירה במוצרי סויה בקרב נשות המזרח הרחוק מהווה גורם חשוב בשכיחות הנמוכה של תסמונות גיל המעבר וסרטן השד אצל נשים אסיאתיות, עקב פעילותם האסטרוגנית או אנטי-אסטרוגנית של הפיטו אסטרוגנים.

האם נעשו מחקרים על הפיטואסטרוגנים והשפעתם על גיל הבלות?
בשנים האחרונות נעשו מחקרים הן בנשים והן במעבדה, כדי לבדוק את השפעתן של כמוסות המכילות פיטואסטרוגנים מסויה על תסמיני גיל המעבר, מחלות לב, אוסטיאופורוזיס ושרטן השד. המחקרים שפורסמו, ביניהם מחקר שנערך בישראל בביה”ח הדסה, מצביעים על השפעה חיובית ומיטיבה של הפיטואסטרוגנים, בעיקר על גלי החום והזעות לילה.
כמו כן נמצא כי הפיטואסטרוגנים מורידים את רמות הכולסטרול הרע LDL) ׂ) ומעלים את רמות הכולסטרול הטוב (HDL ) ובעלי אפקטים חיוביים על כלי הדם ודופנותיהם.

טיפול חליפי- האם ידועים צמחים נוספים המקלים על גלי החום ?
צמח הקוהוש השחור (צימציפוגה) התגלה גם הוא ככלי יעיל להתמודדות עם גיל המעבר והוא פופולארי מאוד בקרב נשים רבות בגרמניה ובארה”ב.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות