המדריך המלא להריון בסיכון

1 בינואר 2013
המדריך המלא להריון בסיכון

בעבר היריון שהסתיים בלידה מוצלחת לא היה דבר מובן מאליו – וגם היום חשוב לדעת כי מדובר בתהליך שכרוך בסיכונים שונים. הודות לרפואה המודרנית שיעור הלידות שמסתיימות בכישלון נמוך מאוד, אך כדי למנוע מצב כזה נעשות כל העת בדיקות מעקב, שבעטיין ייתכן שהיריון יוגדר הריון בסיכון.

עבור האישה, היריון בסיכון (שנקרא גם היריון בסיכון גבוה) הוא בשורה לא קלה, הן בשל המשמעות הרגשית והחשש הנובע ממנה, והן בשל המשמעות הרפואית: מעקב צמוד, אשפוז ממושך לעיתים ובדיקות רבות. עוד נרחיב על כך בהמשך.

מה זה הריון בסיכון?

מה הם הסימפטומים של מצב שכזה?

כדי להבין מהו הריון בסיכון, יש להבין ראשית כול כי הריון הוא מצב מיוחד שעימו מתמודד הגוף במשך חודשים רבים. מערכות הגוף מסתגלות לשינויים מהותיים (לדוגמה: עליית נפח הדם ב־50%), ואלו כמובן משפיעים על התפקוד במידה כזו או אחרת, כפי שתוכל להעיד כל אישה שהייתה בהריון.

אבל, במצבים מסוימים יכולים השינויים הללו להשפיע על גופה של האישה, על העובר שמתפתח בגופה ואפילו על שניהם בצורה משמעותית, עד כדי פגיעה בבריאותם. מצב כזה מוגדר בעגה המקצועית הריון בסיכון – הריון שאינו מתפתח כשורה ומצריך מעקב צמוד, לעיתים גם ממושך, לא פעם עד לרגע הלידה עצמה.

הסימפטומים של הריון בסיכון גבוה רבים ומגוונים, משום שהגורמים לכך רבים גם הם. הינה כמה מהשכיחים שבהם:

  • נפיחות משמעותית בפנים או בידיים
  • הפרשות מוגברות
  • דחיפות ותכיפות במתן שתן
  • כאבים בעת מתן שתן
  • בחילות והקאות בתדירות גבוהה (להבדיל מבחילות הבוקר האופייניות)
  • תנועות חריגות של העובר לאחר השבוע ה־28 להריון.

הסימפטומים הללו מחייבים בדיקה ופנייה אל מרפאת הריון בסיכון, שם ניתן יהיה לבחון בדקדוק את מצב האם והעובר ולהחליט אם להגדיר את ההריון כהריון בסיכון גבוה.

 

קבוצות הסיכון

הריון בסיכון כולל כמה קבוצות סיכון – נשים שישנו סיכוי גבוה יותר שההריון שלהן יוגדר כך. יש לציין כי השתייכות לקבוצות הסיכון הללו לא מצביעה על כך שההריון יוגדר בוודאות בסיכון גבוה. מצד שני, נשים שאינן משתייכות לקבוצות הסיכון עשויות גם הן לחוות הריון כזה.

אלו קבוצות הסיכון המוגדרות על ידי משרד הבריאות:

  • נשים מעל גיל 35 או מתחת לגיל 18
  • נשים שבמשפחתן היסטוריה של הריונות בסיכון
  • נשים שעברו הפלות חוזרות
  • הריונות מרובי עוברים
  • הריונות המתאפיינים במיעוט מי שפיר
  • מחלות רקע שונות – סוכרת, השמנת יתר, יתר לחץ דם, אפילפסיה ועוד.

 

סיבוכים שכיחים של הריון בסיכון

כאמור, הריון בסיכון מוגדר ונקבע כאשר מתברר כי ישנו סיכון לאם, לתינוק או לשניהם – לרוב בשל סיבוך כלשהו. אלו הסיבוכים הנפוצים בהריון:

  • סוכרת הריון: בקרב כ־4% מהנשים ההריון גורם לכך שהגוף מתקשה לפרק סוכר ולהשתמש בו כבדרך כלל. במצב כזה עלול העובר לגדול לממדי גוף גדולים, לסבול מקשיי נשימה – ובמקרים חמורים גם למות
  • רעלת הריון: מחלה שבמהלכה לחץ הדם עולה משמעותית ומופיע חלבון בשתן. מחלה זו עלולה לגרום לפגיעה בכלי הדם של האם ושל העובר, עד לסכנת חיים. עם השנים התגלה כי צריכת סידן מסייעת בהפחתת הסיכון לרעלת הריון: ההמלצה היא לצרוך 1,500–2,000 מ”ג סידן מהשבוע ה־20 להריון. גם ויטמין D עוזר בהפחתת הסיכון לרעלת הריון ובנוסף עוזר גם בספיגת הסידן.
  • זיהום חיידקי: במהלך ההריון עשוי להתגלות בשתן או בדם חיידק סטרפטוקוקוס B, אשר נמצא בגופה של האישה באופן טבעי ולא גורם בדרך כלל לזיהום, אך עשוי לפגוע בעובר אם יעבור אליו, ולסכן את חייו
  • אנמיה: המחלה אשר נגרמת בשל מחסור בהמוגלובין בדם מתרחשת לא פעם בהריון, בשל המשאבים הרבים שצורך העובר. האנמיה עשויה לפגוע בהתפתחות העובר, וגם להזיק לאם עד כדי סיכון חייה במצבים מתקדמים.

 

מהי מרפאת הריון בסיכון?

עם השנים והתפתחות המחקר סביב הנושא, הוקמו בבתי חולים בעולם, וגם בישראל, מרפאות הריון בסיכון שבהן נמצאים מומחים לעניין אשר מסוגלים להעניק מענה מקיף ומהיר ולאבחן בצורה מיטבית את מצב הריון ואת בריאות האם והעובר, כדי לאשש או להפריך את החשד להריון בסיכון גבוה.

במרפאת הריון בסיכון נעשות הבדיקות התדירות הנדרשות במקרה של הריון בסיכון, ובהן גם מתאפשר אשפוז ארוך למעקב, במקרה הצורך. אישה תועבר לטיפול במרפאה זו אם אותרו סימנים המעלים חשד להריון בסיכון או אם התגלו סיכונים מהרשימה שצוינה לעיל, אשר מחייבים מעקב מקרוב.

 

איך נערכים להריון בסיכון?

וכיצד מטפלים בכך?

קשה להיערך מראש להריון בסיכון, שכן אין כל נתון אשר יכול לקבוע מעל לכל ספק, ומראש, כי אישה כזו או אחרת תחווה הריון כזה. עם זאת, אישה אשר משתייכת לאחת מקבוצות הסיכון שציינו קודם לכן תזכה מראש למעקב צמוד יותר וקפדני יותר, במטרה לזהות מבעוד מועד סימנים אשר מעידים על בעיות שעשויות להוביל להריון בסיכון.

הטיפול עצמו נעשה תוך מעקב צמוד של הרופא האישי ובמידת הצורך, כאמור – במרפאה להריון בסיכון, בין אם בדמות בדיקות תכופות ובין אם בדמות אשפוז ממושך למעקב צמוד. במקרה הצורך, תועבר האישה לאשפוז ביחידה לאשפוז טרום לידתי, לרוב כאשר ישנו חשש גבוה ללידה מוקדמת.

בשורה התחתונה, חשוב לזכור כי כיום עומדים לרשות הרופאים כלים רבים לאבחון ולטיפול יעילים בהריון בסיכון. ברוב המקרים הליווי הצמוד מוביל ללידה מוצלחת, לתינוק בריא ולאם בריאה. המפתח כאן הוא מעקב רפואי צמוד, בתוספת אחריות אישית גבוהה.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות