טיפול בחרדות להתמודד עם החרדה ואף להתגבר עליה

25 במרץ 2020
טיפול בחרדות

התקפי חרדה יכולים להיות דבר מלחיץ בפני עצמו (לא פעם אדם חווה חרדה מעצם המחשבה על התקף מתקרב), במיוחד כשלא יודעים מה בדיוק כדאי לעשות. כאן תמצאו את תיאור של הדרכים המרכזיות לטיפול נכון ויעיל בחרדות. העיקר, בסופו של דבר, הוא להבטיח שתחוו את החרדה במידה מינורית, אם בכלל, ותוכלו לתפקד ככל אדם.

כל מי שסובל מחרדות בוודאי כבר שמע את המילים הללו: חרדה היא מנגנון טבעי של הגוף, והוא נועד להגן עלינו. הכול טוב ויפה, עד שהחרדה הופכת למשהו שמופיע בתדירות גבוהה, שמנהל אותנו, שמפריע לנו לנהל חיים נורמליים. על פי ההערכות בכל רגע נתון סובלים 5% עד 10% מהאוכלוסייה מהתקף חרדה, עובדה שהופכת אותה לאחת ההפרעות הנפשיות הנפוצות ביותר כיום.

התקפי חרדה יכולים להיות דבר מלחיץ בפני עצמו (לא פעם אדם חווה חרדה מעצם המחשבה על התקף מתקרב), במיוחד כשלא יודעים מה בדיוק כדאי לעשות. כאן תמצאו את תיאור של הדרכים המרכזיות לטיפול נכון ויעיל בחרדות. העיקר, בסופו של דבר, הוא להבטיח שתחוו את החרדה במידה מינורית, אם בכלל, ותוכלו לתפקד ככל אדם.

 

מהו התקף חרדה?

כאמור, חרדה היא לא משהו שאין לו הסבר: כאשר אנחנו נמצאים במצב שבו אנחנו חרדים לחיינו, או לכל דבר אחר, יעבור גופנו למצב של חרדה שמאופיין בדפיקות לב חזקות ומהירות, בהזעה, בתחושת קור בכפות הידיים והרגליים, ואף ברעד, בסחרחורת ובטשטוש הראייה. ההתקף הוא מצב תודעתי אשר משפיע על הגוף גם באופן פיזי, ומאפשר לנו להיערך לסיטואציה שהובילה לחרדה.

התקפי חרדה, עם זאת, הם התקפים שמתרחשים ללא כל סיבה נראית לעין. כלומר האדם חווה את אותם תסמינים של חרדה אמיתית, אך הגורם שאמור ‘להפעיל’ את החרדה לא נמצא. זה יכול להיות כמעט כל דבר – החל בשהייה במקום גבוה אך בטוח ומוגן מנפילה, ועד לרעש של פיצוץ אשר מזכיר התרחשות כבשדה קרב. ישנם גורמים רבים אשר עשויים להוות טריגר להתקף חרדה, ולעיתים, כפי שציינו – גם הפחד מהתקף קרוב עשוי לגרום בעצמו לתסמיני חרדה שונים. משך ההתקפים משתנה, ויכול לנוע בין כמה דקות לכמה שעות ואף לימים שלמים.

סוגי הפרעות חרדה

  • הפרעת חרדה כללית (Generalised anxiety disorder- GAD)
  • פוביה ספציפית (Specific Phobia)
  • הפרעת פאניקה (Panic Disorder)
  • הפרעת חרדה חברתית / פוביה חברתית (Social anxiety disorder- SAD)
  • הפרעת דחק פוסט-טראומתית (PTSD- Post Traumatic Stress Disorder)
  • הפרעה טורדנית כפייתית (OCD – Obsessive Compulsive Disorder)

 

מה כולל טיפול מיידי בהתקף חרדה?

טיפול בחרדות מתחיל, למעשה, בשלב הראשון – שלב הטיפול המיידי, כלומר השלב שמאפשר לכם להירגע, לחזור למצב תודעתי רגוע יותר ולאפשר חשיבה הגיונית ורציונלית, שאינה מתאפשרת במהלך ההתקף.

הטיפול המיידי כולל:

  • הסדרת קצב הנשימה
  • חשיבת מחשבות חיובית
  • הרגעה (להזכיר כי מדובר אך ורק בהתקף ואין סיבה אמיתית לחרדה)
  • שהייה במחיצת אדם קרוב אשר נוסך רוגע
  • יציאה לטיול אשר מרגיעה את הנפש
  • נטילת תרופות ועוד.

יש לציין כי כל אדם הסובל מהתקפי חרדה מכיר את אותן פעולות שמסייעות לו להירגע – חשוב מאוד לאתר אותן ולהיעזר בהן ברגע הנכון.

לשאלת הפנייה לטיפול מקצועי ישנה תשובה ברורה למדי: כאשר התקפי החרדה מופיעים בתדירות גבוהה, כאשר הם מפריעים למנוחתכם ואף פוגעים בבריאותכם, כאשר הם פוגעים בשגרה היומיומית שלכם ומקשים עליכם לתפקד – עליכם לגשת לקבלת טיפול בחרדות, כדי להסתייע בגורם חיצוני מקצועי שיוכל לחלץ אתכם מ’מעגל הקסמים’ הזה, שכלל לא פשוט לצאת ממנו.


מהן דרכי הטיפול בחרדות?

כאמור, ישנן כמה וכמה דרכים לטפל בחרדות או בהתקף חרדה – בהן כאלו המציעות גם טיפול בחרדות ופחדים, טיפול בחרדות ודיכאון (שמופיעים לא פעם יחד) ועוד:

טיפול טבעי בחרדות

טיפול טבעי בחרדות לרוב כולל:

  • שמירה על תזונה נכונה – הקפדה על תזונה בריאה, טבעית ועשירה בוויטמינים ומינרלים. רצוי להפחית ככל הניתן את הצריכה של מזונות עתירי סוכרים ומזונות מעובדים, אשר עשויים לתרום להתגברות החרדה. ישנם סוגי מזונות שידועים כמרגיעים כגון: תה קמומיל, תה ירוק, חליטות צמחים ועוד.
  • הקפדה על פעילות גופנית סדירה – פעילות גופנית מסייעת לטיפול בחרדות על-ידי הפרשת הורמונים (אנדורפינים), אשר גורמים לנו להרגיש טוב. בנוסף, פעילות גופנית סדירה עוזרת לפרוק מתחים ולחצים שהצטברו אצלנו במהלך היום (למשל, במהלך יום עבודה).
  • אימוץ שיטות תרפיה – כגון: ביופידבק, דמיון מודרך, מדיטציה ועוד.

 

טיפול תרופתי בחרדות
כיום ישנן בשוק לא מעט תרופות לטיפול בחרדות. יש לציין שהטיפול התרופתי דורש מעקב צמוד מצד הרופא הפסיכיאטר, כדי לוודא שהן משפיעות כראוי ואינן כוללות תופעות לוואי כאלו ואחרות. לא פעם נדרש תהליך של ניסוי וטעייה עד למציאת התרופה המתאימה. נוירופרמג’ן, בדיקה גנטית (מבוססת DNA), מסוגלת לסייע בעניין זה ולהקל על הרופא במציאת התרופה המתאימה ביותר למטופל, וזו שצפויה לגרום לו לכמה שפחות תופעות לוואי.

טיפול פסיכולוגי
אין צורך להסביר באריכות עד כמה טיפול פסיכולוגי יכול לסייע בהתמודדות עם חרדות. מאחר שהחרדה כהפרעה נפשית נובעת מתפיסה תודעתית מסוימת, עבודה פסיכולוגית המתמקדת בגורם למחשבות ולטריגר החרדתי, יוכל לסייע מאוד למטופלים רבים

טיפול בחרדות קשות
ישנם מקרים חמורים שבהם רוב הטיפולים הקיימים כבר אינם מסייעים להפחתת החרדה ולשליטה בה. זהו מצב של חרדות קשות, המחייב טיפול משמעותי יותר – טיפול המשלב מפגשים עם פסיכולוג או פסיכיאטר, לצד טיפול תרופתי, במטרה ‘לתקוף’ את הבעיה מכמה שיותר כיוונים ולאפשר התגברות עליה

כפי שניתן לראות, ישנן דרכים שונות – ויעילות למדי – לטיפול בחרדות. המטרה היא שכל מטופל ימצא עבורו את הטיפול המתאים לו ביותר, זה שמבחינתו מספק את האפקט החזק ביותר. חרדות יכולות להופיע בשלל סוגים, החל בפחדים עמוקים, דרך חרדה חברתית והפרעות טורדניות כפייתיות (OCD) ועד פוסט טראומה (PTSD), פאניקה ועוד. החרדה מלווה רבים באוכלוסייה, לעיתים גם לתקופות ממושכת, אך הטיפול הנכון הוא המפתח להתגברות על המצב וליציאה לדרך חדשה.

למאמרים נוספים לקריאה:

 

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות