סובלים מיובש בפה? חשוב לטפל בזה

15 במאי 2019

יובש הפה אינו רק אי נוחות, אלא תופעה רפואית שעשויה לגרור עימה סיבוכים כמו ריקבון בשיניים, זיהומים והפרעה בדיבור ואכילה. יחד עם זאת, ניתן להתמודד עימה ביעילות ולהפחית את תחושת היובש, והכאבים הנלווים לה. קראו כאן על הסיבוכים האפשריים ועל הדרכים למנוע אותם

יובש בפה אינו רק סימן לכך שאינכם שותים מספיק מים, אלא מדובר במצב רפואי שנקרא xerostomia שנגרם כתוצאה מירידה בייצור הרוק בפה. התופעה יכולה לנבוע ממספר גורמים, בהם: טיפולים כימותרפיים והקרנות, מתח נפשי, התייבשות, מחלת הסוכרת וכמה מסוגי הסרטן. חשוב לדעת, שיובש בפה אינו רק תופעת לוואי אלא מדובר בתופעה שכדאי לטפל בה כדי למנוע סיבוכים. הטיפול יכול להיות בעזרת איתור הגורם הראשוני, באם אינו ידוע מראש, או בעזרת טיפול בשטיפות פה ייעודיות.

 

מהן הסכנות שביובש בפה?

  • חשיפה מוגברת לזיהומים : רוק מכיל חומרים מסככים, שהינם בעלי אפקט אנטי דלקתי המסייעים לטיפול ומניעה של דלקות בריריות הפה. מבוגר בריא מפיק כ-1.4 ליטר של רוק ביום. ירידה בקצב ייצור הרוק בפה, גורמת להתפתחות רובד חיידקים ובקטריות, שללא טיפול עשוי לפתח דלקת. במקרה של טיפולים כימותרפיים, חשוב במיוחד לטפל בתופעה שכן חסינותו הטבעית של הגוף כנגד דלקות יורדת ולכן הגוף חשוף יותר לזיהומים שונים.
  • גירוי וכאבים : ירידה בייצור הרוק גורמת לחתכים ופצעים ברקמות הפה והלשון, דבר שיכול לבוא לידי ביטוי בכאבים וגירוי בעת אכילה או דיבור.
  • קושי בדיבור : ירידה בקצב יצור הרוק הופכת את הרוק לצמיגי יותר, דבר שעשוי להקשות על הגיית הברות מסוימות.
  • ריקבון שיניים : הרוק מסייע לשטיפת השיניים לאחר ארוחה ומכיל חומצות שונות שמנקות את השיניים. היעדר כמות מספקת של רוק עשויה לגרום להיווצרות “חורים בשיניים” ושכבות של אבנית ופלאק סביב השן.
  • קושי בבליעה : ללא כמויות מספקות של רוק, אנשים רבים יחושו קושי בבליעה או גרון כואב. לרוק יש גם תפקיד חשוב בעיכול המזון, לכן עשויות להופיע גם הפרעות עיכול שונות. חשוב לטפל בכך, שכן חולים במחלות כרוניות או חולים במהלך טיפולים זקוקים במיוחד לשמירה על תזונה נאותה כדי לחזק את הגוף ולהתמודד עם המחלה.

 

כיצד להקל על יובש בפה?

שתו כמות קטנה של מים באופן תכוף : מחקרים מראים שרק כ-40% מהאוכלוסייה שותים כמו מספקת של מים ביממה (8 כוסות), ובהתחשב בצריכת הקפאין העולה יש צורך בשתייה מרובה של מים. צריכת מים שאינה מספקת עשויה לגרום להתייבשות שתחמיר את תחושת היובש בפה.

  • היעזרו בגומי לעיסה או סוכריות ללא סוכר : לעיסת מסטיק או מציצת סוכרייה עשויים להגביר את ייצור הרוק ולהקל על תחושת היובש בפה.
  • הקפידו על היגיינת השיניים : צחצחו שיניים לאחר כל ארוחה, הקפידו על ניקוי השיניים בעזרת חוט דנטלי אחת ליום והימנעו ממזון שמכיל כמויות גדולה של סוכר.
  • נסו לנשום דרך האף : שיטה זו הינה קשה ליישום, אך יכולה להקל באופן משמעותי על תחושת היובש בפה.
  • הימנעו משהייה בתנאי מזג אוויר יבש : היעזרו במכשירי אדים כדי להוסיף לחות לאוויר והימנעו מהפעלת מזגן שהינו בעל פעולה מייבשת.
  • היעזרו בשטיפת פה ייעודית שמיועדת לטיפול ביובש בפה ובלוע התחתון, שמתאימה גם למטופלים בטיפולים כימותרפיים והקרנות. ההקלה על היובש מסייעת גם להקלה על תחושת הכאבים כתוצאה מפצעים, סדקים או אפטות בפה , וכן השטיפה מסייעת לטיפול גם בדלקת ברירית הפה.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות