יובש בנרתיק בגיל המעבר מה גורם ליובש בנרתיק ואיך תוכלי לטפל בו

17 באוקטובר 2021

מהו יובש בנרתיק בגיל המעבר?

יובש בנרתיק בגיל המעבר הוא תופעה נפוצה המתבטאת בהפחתה בייצור הנוזל הנרתיקי המיוצר באופן טבעי לאורך שנות הפריון. אצל מרבית הנשים, שכבה דקה של נוזל שקוף מצפה את דפנות הנרתיק ומשמנת אותן. הסביבה הלחה מפחיתה את החיכוך בעת קיום יחסי מין ונותנת לתאי הזרע סביבה תומכת בדרכם להפרות את הביצית. עם סיום תקופת הפריון והכניסה לגיל המעבר, נשים רבות סובלות מיובש בנרתיק (לעיתים גם בגיל הפריון) מה שעלול להוביל לפגיעה באיכות החיים ובתפקוד היום-יומי. למעשה, יובש בגיל המעבר כה נפוץ כך שלפי ההערכות קרוב ל-50% מהנשים סובלות מהתופעה. סימפטומים שונים עשויים להעיד על יובש בנרתיק בגיל המעבר, ובניהם: תחושת שריפה, גירוד או עקצוץ בנרתיק, ירידה בעוררות המינית, כאב או דימום במהלך קיום יחסי מין ודלקות חוזרות ונשנות בדרכי השתן. מבוכה היא גורם משמעותי מאוד בכל הקשור לאבחנה וטיפול ביובש נרתיקי ונשים רבות נבוכות לספר על כך לרופא המטפל שלהן.

 

מה הם הגורמים המרכזיים ליובש בנרתיק בגיל המעבר?

ישנן מספר סיבות נפוצות ליובש נרתיקי כאשר הנפוצה ביותר הינה שינויים הורמונליים. אסטרוגן , אחד מההורמונים הנשיים העיקריים, אחראי על וויסות ייצור הנוזל. ירידה ברמות האסטרוגן, מסיבות שונות, מפחיתה את כמות הנוזל המיוצר. למעשה, בעת ירידה בכמות האסטרוגן ישנה ירידה בעובי דפנות הנרתיק, משמע פחות תאים המפרישים את הנוזל. אחת הסיבות לירידה ברמות האסטרוגן היא הכניסה לגיל המעבר, אשר מביאה להפחתה משמעותית בהפרשת הורמוני המין עם הפסקתו של המחזור החודשי. סיבות נוספות לשינויים הורמונליים העלולים להביא למצב של יובש נרתיקי כוללות בין היתר: הנקה ולידה, נטילת גלולות למניעת הריון, תרופות כימותרפיות והקרנות (פוגעות בתפקוד השחלות ומביאות להפחתה בהפרשת האסטרוגן), כריתת רחם או שחלות, נטילת תרופות נוגדות דיכאון, מחלות אוטואימוניות הפוגעות ברקמת הנרתיק, עישון וסטרס. סיבה נוספת היא עוררות מינית מופחתת בעת קיום יחסי מין.

 

איך מטפלים ביובש בנרתיק בגיל המעבר?

לאחר שלילה של גורמים נוספים לאי נוחות בנרתיק, ייבחן הרופא יחד עם המטופלת את האפשרויות הטיפוליות השונות.

  • טיפול בעזרת חומרי סיכוך, כדוגמת ג’ל סיכוך, מסייע בהגברת הלחות בנרתיק ולעיתים קרובות עשוי לשפר את היובש הנרתיקי. ניתן להשתמש בג’ל סיכוך במהלך קיום יחסי מין ומומלץ גם להאריך את המשחק המקדים על מנת להגביר את הפרשת הנוזל הנרתיקי.
  • מאחר שהסיבה העיקרית הינה שינויים במאזן ההורמונלי, ובעיקר ברמות האסטרוגן, לעיתים ניתן טיפול בתחליפים הורמונליים שונים. ניתן להחדיר אל תוך הנרתיק טיפול מקומי בצורת טבעת, טבליה או משחות מסוגים שונים המפרישות אסטרוגן ישירות אל רקמת הנרתיק, טיפול המעודד ייצור מחודש של נוזל הסיכוך. ניתן גם להשתמש בגלולות, בעיקר עם המטופלת סובלת מתסמינים נוספים של גיל המעבר, כמו גלי חום.
  • במידה והטיפולים נכשלו, ייתכן והרופא ימליץ על טיפול בלייזר. הלייזר, המשוגר מהתקן המוחדר לפרק זמן של דקות בודדות אל תוך נרתיקה של המטופלת, מעודד תהליך ריפוי ברקמת הנרתיק. במסגרת אותו תהליך ריפוי, בדומה לתהליכים המתרחשים בעת נטילת טיפול הורמונלי חלופי, מתחולל עיבוי של דופן הנרתיק וצמיחה של כלי דם חדשים, מה שעשוי להקל על התסמינים.

 

כיצד ניתן להתמודד עצמאית עם יובש בנרתיק?

  • גם ללא טיפול רפואי ניתן לשפר את היובש הנרתיקי.
  • רצוי להיצמד לדיאטה מאוזנת המכילה ויטמינים ומינרלים בכמות הנדרשת
  • רצוי להקפיד על אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית
  • יש להקפיד על שתייה של מים לצורך הגברת הלחות בגוף
  • יש להימנע מעישון עד כמה שניתן היות ועישון מהווה גורם משמעותי להתפתחות היובש.

על אף שיובש בנרתיק כמעט ואף פעם לא מתפתח לכדי מצבים רפואיים מסוכנים יותר, רצוי להיוועץ ברופא המטפל כאשר מתפתח יובש לראשונה על מנת לשלול גורמים נוספים העלולים להוביל אליו. חשוב לזכור כי לרוב לא ניתן למנוע מקרים של יובש בנרתיק, אשר נגרמים בעקבות שינויים הורמונליים המתרחשים בגיל המעבר, אך אפשר לנסות ולהפחית את חומרת התסמינים ואת מידת ההשפעה על חיי היום-יום.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות